CÒCTEL AMB HISTÒRIA

Negroni: 100 anys i una setmana

Gairebé 40 locals de Barcelona participen en la Negroni Week, unes jornades benèfiques consagrades a l'emblemàtic aperitiu, que arriba al centenari aquest 2019

negroni

negroni / Evgeny Karandaev

1
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Els fans del negroni, que són legió, tenen dos bons motius per brindar aquests dies. El primer, i més rodó, és la celebració del centenari d’aquest emblemàtic aperitiu d’origen italià, barreja de vermut vermell, ginebra i Campari a parts iguals. El segon, la setmana temàtica en què participen milers de bars, cocteleries i restaurants de tot el món (s’hi ha d’incloure aquí gairebé 40 locals de la ciutat de Barcelona), i que té un vessant benèfic. Començarà dilluns, dia 24, i s’allargarà fins diumenge, dia 30.

La Negroni Week, que així s’anomenen aquestes jornades, va començar el 2013 sota el paraigua de la revista 'Imbibe' i Campari, i va comptar amb 120 locals; l’any passat van ser 10.000. I en aquestes set edicions prèvies han recaptat gairebé 2 milions de dòlars (gairebé 1,8 milions d’euros). A la capital catalana, participen, entre d’altres, Ideal, Tandem, Balius, Xixbar, Senyor Vermut, ChichalimonáWe Bistrot, Bar Torino, Hotel 1898 i Terraza Aperol Spritz. Tots donen diners a alguna de les més de 40 oenagés que proposa l’organització.

Ginebra en lloc de soda

Potser en algun d’aquests establiments algú aixequi el vas en honor del comte Camillo Negroni, assidu de Café Casoni, a Florència, on el 1919 va demanar al bàrman, Fosco Scarselli, que enfortís el seu americà. No se sap si li va demanar expressament que li posés ginebra en lloc de soda o la nova fórmula va ser cosa del cambrer. La qüestió és que d’allà va sortir un dels clàssics de la cocteleria. 

Als locals que participen en la Negroni Week es pot demanar un negroni com mana la tradició: és a dir, s’ha de preparar al mateix vas baix i ample tipus Old Fashioned, amb glaçons i amb les begudes refredades prèviament per retardar al màxim que el gel es fongui i aigualeixi el combinat. Si els cambrers són fidels a la recepta original, poden afegir una rodanxa de taronja al tall del vas.

Concurs per elegir el millor negroni d’Espanya

Notícies relacionades

També poden versionar-lo. Tant l’original com les adaptacions es podran provar en el Palauet (passeig de Gràcia, 113), que es convertirà en el Palazzo Negroni divendres, dia 28, i dissabte, dia 29. Allà, el públic podrà submergir-se en la cultura d’aquest aperitiu (cal apuntar-se abans a campariunexpectedred.com). Diumenge, dia 30, un concurs a porta tancada servirà per elegir el millor negroni d’Espanya.

 

Temes:

Begudes