PARADÍS LÍQUID

Las Vermudas: benvinguts al país del vermut

Las Vermudas, a Gràcia i aviat a Sant Antoni, té una carta amb més de 100 vermuts, elabora còctels amb aquesta beguda, munta tallers, serveix tapes... La vermuteria total

zentauroepp47795203 vermuts190423114950

zentauroepp47795203 vermuts190423114950 / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Sembla mentida que hi hagi centenars de vermuts al mercat, que aquest sigui un país de vermut i que no hi hagués fins fa molt pocs mesos una vermuteria-vermuteria. No una bodega, un gastrobar o un celler. No, una vermuteria en el sentit literal de la paraula: un lloc comLas Vermudas, que ha arribat per cobrir aquest buit, aquest cràter, amb més d’un centenar de referències. Amb tallers per conèixer la cultura d’aquesta beguda i elaborar la teva pròpia segons els teus gustos. Amb còctels abase de vermut. Amb alegria, amb diversió, amb música en directe els diumenges al migdia i els dijous al caure la tarda. L’ambaixada d’aquest país que van obrir a Gràcia (carrer del Robí, 32) tindrà en qüestió de dies un consolata Sant Antoni(Calàbria, 39), més petit però igual d’estimulant.

Las Vermudas

Robí, 32Telèfon: 93.653.67.60Horaris: De dimarts a dijous, de 18.00 a 00.00 hores (divendres, fins a les 2.00); dissabtes, de 12.00 a 2.00; diumenges, de 12.00 a 00.00 

El projecte és obra de quatrefanàtics del vermut, que més que passió tenen “obsessió” per aquesta beguda que ara viu una segona joventut. Els italiansAndrea Senna, Filippo Andriola(tots dos, ‘bartenders’ i exprofessors de l’European Bartender School) iElena Panizza(experta en màrqueting), i l’espanyol d’origen veneçolàRafael López(expert en ‘retail’) van decidir explicar el què, el com, el quan, l’on i el per què del vermut en un local d’allò més simpàtic.

Mapa al mural

N’hi ha prou amb veure el mural amb el mapa de Las Vermudas, compost per tres illes. Una és La Gran Vermuda, la capital de la qual és Puerto Pincho, al costat del riu Sifón. El Canal de les Anchoas la separa de l’illa de la Gilda i és molt a prop de l’illa Amarga. Així és aquestpaís imaginari, acolorit, petit i decorat amb il·lustracions de creadors de molts altres llocs: França, Itàlia, Brasil, Turquia, Veneçuela...

No pot faltar elTriangle de Las Vermudas, tres vermuts rars que s’adapten al gust del client (més amargs, més dolços, més florals o més especiats). I com a país que és, compta amb moneda pròpia (el ‘vermudollar’, que equival a un vermut d’aixeta) i una constitució, amb 28 articles, com el que obliga a servir el vermut a entre 6 i 10 graus (així consta a l’article 19). I té el seu propi vermut, la seva beguda nacional, que acaba d’arribar al mercat: El Cónsul (al peu d’aquesta pàgina en trobaràs més informació, al costat de quatre begudes més seleccionades per a ‘On Barcelona’pels “vermutòlegs” Senna i Andriola).

Horari de cocteleria tret del cap de setmana

Però hi ha molts més detalls que converteixen Las Vermudas en un local singular. A més d’una carta inacabable de vermuts (et preguntaran per les teves preferències i et donaran el que millor encaixa amb els teus gustos, sigui quin sigui, per 3,5 euros), és una vermuteria peròamb horari de cocteleria, ja que entre setmana obre de sis de la tarda fins ben entrada la nit. Però el cap de setmana s’hi pot anar a l’hora del vermut. Els diumenges al migdia hi sonamúsica en directe.

Alstallers, que costen 22 euros i duren una hora i mitja, aprendràs la història d’aquesta beguda, tastaràs sis glops especials, beuràs un parell de vermuts sencers i et faràs el teu amb les herbes i essències que més t’agradin. Es duen a terme els dissabtes d’11.00 a 13.00 i de 17.00 a 19.00 hores.

No només hi ha beguda. Per acompanyar els glops,ofereixen una cartaamb algun platet contundent, com les mandonguilles, però sobretot,tapes fredes i calentes, a les quals han intentat donar un aire nou. Es nota en els daus de salmó amb formatge de crema casolana i mel de trufa i en els seitons en vinagre amb ratlladura de llima, llimona i taronja, per exemple, tot i que també hi ha clàssics vermuters imbatibles, com la gilda. Vaja, el normal a qualsevol país del vermut com aquest.

LES 5 JOIES DE LA CASA

LES 5 JOIES DE LA CASA1. Atamán

Bodegas Barbadillo

“Un vermut molt estrany i curiós perquè és molt amarg. Elaborat amb camamilla, porta quina, una escorça d’arbre amarga. L’únic dubte, l’únic misteri, és per què una beguda andalusa porta el nom que els cosacs donaven a alguns dels seus líders”.


2. Perdón

Fiebre Creativa

“Creat per experts de màrqueting apassionats pel vermut que no tenen celler.  Encara així, han fet una beguda que agrada a tothom perquè és senzilla, amable i equilibrada. Als que no entenen de vermuts, el seu sabor els sonarà”.


3. El Cónsul

Las Vermudas

“L’hem fet a Las Vermudas. Ens sembla molt original perquè porta una base de Pedro Ximénez –d’aquí el punt dolç que té–, que ha envellit dos anys en bota. S’hi nota la fusta i és molt aromàtic”.


4. Punt e mes

Carpano

“En dialecte de Torí, el seu nom significa que és un punt i mig (punt e mes) més amarg que la resta perquè hi han afegit una mitja part de quina extra. Perfecte com a aperitiu o per fer còctels com un Negroni o un Americà... Sorprenent per a qualsevol bevedor, sigui expert o no”.


5. St. Petroni

Notícies relacionades

Vermutería de Galicia

“Un vermut blanc gallec molt modern. Porta entre els seus botànics pebrot del Padró, per això s’anomena així. És un vermut floral, afruitat. Qualsevol que el prova se n’enamora”.