On Catalunya

llibre imprescindible

La cuina continua sent dels valents

Pau Arenós treu una edició ampliada de 'La cocina de los valientes', obra capital per entendre la revolució tecnoemocional als fogons

jordi-roca

jordi-roca / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio

Pau Arenós va ser un valent quan es va proposar abordar la revolució tecnoemocional amb molta ciència i molt cor, una cosa que l’uneix als xefs que van protagonitzar la revolució gastronòmica més important de les últimes dècades. El resultat del seu esforç va ser'La cocina de los valientes'.

Va deixar en la tasca sis anys de feina (2006-2011) iara el reedita Ediciones Bamb un pròleg que podria ser un llibre per si mateix (quin moment travessem, com influeixen les xarxes socials en l’acte de menjar, quin és el paper de les dones...). I amb un epíleg que se centra en diverses cuineres i en dos xefs “petits que són grans”: Jordi Roca i Albert Adrià.

La conclusió a la qual arriba el periodista i escriptor gastronòmic, que setmanalment publica una crònica en aquestes pàgines, és que la cuina continua sent valenta vuit anys després d’haver escrit l’obra original: “La fortuna és que els restaurants que han liderat el moviment tecnoemocional continuen en actiu, la qual cosa té un gran mèrit després de la crisi que ha colpejat el sector de la restauració i la societat en general. Carme Ruscalleda ha tancat Sant Pau i Dani García ho deixarà al novembre, però en els dos casos per voluntat pròpia”.

Nous membres

També remarca que a l’equip de la cuina tecnoemocional “s’hi van sumant membres com Disfrutar, Enigma i Aponiente, que han ampliat les possibilitats gastronòmiques”. “Això sí –adverteix l’autor– segueixen d’una manera més pausada, sense aquesta pressió que els obligava a descobrir una nova tècnica o un nou concepte cada tres dies, i a estar permanentment al cable del funambulista. Són més madurs i estan menys estressats i menys condicionats per agents externs”.

De Carme Ruscalleda a Begoña Rodrigo

L’edició ampliada té sentit perquè posa èmfasi en el rol de les dones a la cuina tecnoemocional. “No se’n pot parlar de manera genèrica. Algunes fan plats tradicionals i d’altres es llancen a la creativitat. Han sigut invisibles perquè, com en altres àmbits, els qui eren al capdavant de les decisions i de la visibilització eren els homes”. Per això l’esmentada Ruscalleda, Begoña Rodrigo, Iolanda Bustos, Maca de Castro i Helena Rizzo tenen un capítol propi a la renovada obra.

Notícies relacionades

Arenós té una convicció: “Lacuina tecnoemocional–que no tracta d’aires i escumes, sinó d’una cosa més profunda– segueix, tot i que estiguem envoltats d’enterramorts que volen enterrar la creativitat”. ¿Ampliarà una altra vegada 'La cocina de los valientes'? Qui sap. Ara toca disfrutar-la a la taula. Amb el cap i el cor.

 

Temes:

Gurmet