GENER 'DETOX'

5 restaurants on cuidar el teu estómac

Després dels àpats nadalencs no et ve de gust menjar res, però convé fer-ho o moriràs d'inanició. ¿I si et deixes caure per algun d'aquests locals de cuina saludable?

zentauroepp44239394 cocina190104133024

zentauroepp44239394 cocina190104133024

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

La pujada de gener es mesura amb dos paràmetres: el compte corrent (tendeix a zero després de les compres nadalenques) i el nivell de colesterol (tendeix a l’infinit després dels àpats familiars). Però què faràs, ¿quedar-te a casa plorant de pena mentre et mires aquest mixelín que ha crescut aquestes setmanes? Et proposem cinc restaurants on recobrar la salut digestiva sense que et deixis el poc ronyó que t’ha quedat sa després de tant vi i cava.

1. Suís & Bowls

(Travessera de Gràcia, 151)

Un bon lloc per sentir-se a gust, és igual l’hora que sigui, és Suís & Bowls. Perquè la llum que inunda aquesta antiga cafeteria del barri de Gràcia és pura vida. I la decoració, com diuen ara els moderns, resulta molt 'cosy'. I perquè l’horari és amplíssim: obre cada dia de l'any, de 7.00 a 22.30 hores. No podràs anar-te’n d’aquí sense haver provat algun dels 'bowls' de la carta, l’especialitat de la casa (el seu nom no enganya), que pots emportar-te a casa o endrapar ‘in situ’. Cada 'bowl', sigui dolç o salat, ha sigut elaborat amb ingredients de productors locals amb l’objectiu que sigui equilibrat i nutricionalment potent, ja que porta una base de cereal amb proteïna verda o animal, guarnició vegetal, amanida i salsa al gust (de iogurt, de mel i mostassa o d’alfàbrega). Si ets flexiterian@, vegetarian@ i vegan@, aquest també és el teu lloc.


2. Maai

Maai(Regàs, 30)

La cuinera Viky Valls regenta aquest restaurant al costat de la plaça de Gal·la Placídia amb una oferta molt interessant: esmorzars saludables i menús de migdia elaborats amb ingredients de proximitat i en molts casos ecològics a preus superassequibles. El terme eco, en aquest cas, té doble sentit: ecològic i econòmic. El menú costa 11,50 euros (imbatible en aquella zona), canvia cada dues setmanes i inclou una crema de verdures del dia, un segon plat a triar, unes postres i, per beure, aigua amb gas aromatitzada en aquesta mateixa casa. Té un però: només obre els matins i els migdies laborables. ¡Sort que tenen servei 'take away'!


3. Tento 

(desenes de centres a la ciutat)

¿I per què no anar a un local de menjar ràpid, que sempre resulta més baratet? Potser et xoca en un primer moment, però els conceptes 'fast food’ i 'healthy' poden ser sinònims. Almenys als locals de Tento, on pots triar entre desenes de plats de tota la vida (3,25 euros costa un plat; 5,45, un plat, unes postres, pa i aigua; i 7,45, dos plats, unes postres, pa i aigua) elaborats amb productes de temporada i de proximitat, sense additius ni conservants i, en alguns casos, ecològics (costen un euro més) i detox. Hi ha cremes de verdures de temporada, 'poke bowls' diversos, plats vegans i plats de l’àvia. Tots ells te’ls pots emportar a casa o menjar-te’ls en qualsevol dels locals d’aquesta cadena, l’única que llueix l’acreditació AMED, concedida per l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya per la seva promoció de la dieta mediterrània.


4. Flax & Flake Passage

(Sant Pere Més Alt, 33)

L’espaterrant èxit del Flax & Kale va animar els seus responsables a obrir Flax & Kale Passage fa uns mesos. Allà serveixen l’últim de l’últim en tendències gastronòmiques saludables. Cuina  flexiteriana (vegetariana amb alguna proteïna animal), pizzes sense gluten i molts fermentats (aquí fan la seva pròpia kombucha i és la reina de les begudes de la carta), sucs 'cold-pressed', pastissos vegans... El paradís per als que cuiden fins a l’últim mos que fan, per als que disfruten amb plats divertits com el trompe-l’oeil del 'konjac risotto' (no és arròs sinó l’arrel asiàtica konjac, que destaca per tenir poques calories i molta fibra) i per als que busquen els restaurants més 'in’.


5. Iradier

Notícies relacionades

Iradier(Escoles Pies, 105)

Aquí pots fer dues coses que t’aniran bé per al 'body'. Exercitar-lo i alimentar-lo de manera rica i sana. Perquè aquest restaurant els plats del qual firma Laura Veraguas és en un gimnàs (Metropolitan Iradier) que ocupa una mansió del segle XIX. I perquè la xef prepara plats que provenen de la gastronomia de tot l’arc mediterrani amb una obsessió: que siguin saludables. Per això s’assegura que cada recepta obtingui el vistiplau d’una nutricionista. Per a això, fuig de la fregidora com de la pesta, fa coccions curtes, serveix plats lleugers, amb poc greix, i utilitza productes de proximitat de productors gairebé gairebé artesans. Serà difícil que cuidin tant i tan bé el seu cos.