SABORS IMBATIBLES

4 plats fàcils per fer-te un menú amb carxofes

El xef Alberto Alguacil, expert en l'hortalissa, proposa 4 plats senzills amb carxofa per fer a casa

alcachofa-chef

alcachofa-chef / RICARD FADRIQUE

4
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Alberto Alguacil, xef d’El Pou de la Beleta (Sant Boi de Llobregat), només li falta agenollar-se cada vegada que veu una carxofa, sobretot si és de la seva localitat o del Prat. Saliva imaginant-se la quantitat de plats que pot fer amb aquesta hortalissa

El responsable d’aquest restaurant que forma part, juntament amb altres de l’àrea metropolitana de Barcelona, de l’associació Sabors de l’Horta, que defensa el producte de quilòmetre 0, és un enamorat del seu sabor, de la seva textura, de la seva versatilitat. «És molt carnosa, gairebé amb un toc de regalèssia, no té pèls i es poden fer infinitat de coses amb la carxofa: cremes, brasa, forn, fins i tot postres», enumera. «Permet jugar molt, sí, fer plats molt senzills. És superagraïda, perquè de qualsevol manera que la facis et quedarà bé», valora.

Vam anar a aquest referent gastronòmic del Baix Llobregat pel protagonisme que dona a la carxofa, perquè ens ensenyi a fer un menú facilet.

Si no t’hi atreveixes ni així, pots anar a La Carxofada del Prat, aquest diumenge al parc Fondo d’en Peixo, o del 20 al 22 d’abril a Fira Tapa Carxofa Prat (plaça de Blanes del Prat de Llobregat), festa que simbolitza l’arribada de les últimes carxofes de la temporada, en què 12 restauradors elaboren més de 20 tapes amb aquest producte.


RICARD FADRIQUE

1. APERITIU: XIPS DE CARXOFA

«Molt fàcil de fer. Pelem la carxofa fins a arribar al cor, que passi del color verd al groc. Tallem el cor a làmines molt fines i hi tirem una miqueta de sal. Les enfarinem amb maizena, perquè aguantin més el cruixent, i així no agafen la humitat de la carxofa tan ràpidament (si es fregeixen amb farina deixen d’estar cruixents perquè les carxofes porten molta aigua, mentre que amb la maizena queden cruixents per fora i cuites i tendres per dins). Tirem les làmines arrebossades en oli molt calent, a uns 180 graus, i les deixem un minut i mig o dos. Les traiem de la paella, les passem per paper assecant, hi tornem a tirar sal i les rematem amb una mica de salsa Espinaler».


RICARD FADRIQUE

2. ENTRANT: CARXOFA A LA BRASA FARCIDA DE BOTIFARRA

«Aquest plat és molt senzill i agrada molt. El tinc al menú del restaurant i a la gent li encanta. Has de tallar la tija de les carxofes, aixafar-les per obrir el centre, i posar-hi sal, pebre, oli i botifarra sense embotir. Posa les carxofes farcides en una olla amb aigua que les cobreixi la meitat. Tapa i cuina durant mitja hora o tres quarts amb el foc al màxim. Quan l’aigua s’hagi evaporat és senyal que s’han cuinat. Per acabar-les, els donem un cop de brasa per cremar-les per fora, de manera que el centre quedarà tendre i l’exterior, una mica més cruixent, amb les fulles amb un toc de brasa molt agradable».


RICARD FADRIQUE

3. SEGON: CRUIXENT DE POTA BLAVA AMB CARXOFA

Notícies relacionades

«Aquest plat dona molt bons resultats. Rostim el pollastre de pota blava amb ceba, tomàquet i vi ranci, com el de tota la vida. Després, separem la salsa i el pollastre per esmicolar la carn, i tornem a unir-ho tot (pollastre, ceba, tomàquet) per fer una farsa. D’altra banda, posem oli, sal i pebre a la carxofa i la bullim en aigua una mitja hora cobrint-la per la meitat. Després, la piquem amb el ganivet per fer trossets petits i afegir-los a la farsa. Així quedarà una massa semblant a la d’una croqueta. Amb pasta fil·lo pintada amb mantega, fem uns saquets que s’omplen amb la farsa i els posem al forn a 180 graus durant 10 minuts. Queda un sac cruixent de pasta i amb un interior melós».

RICARD FADRIQUE

4. POSTRES: FLAM DE FAVA TONKA AMB CARXOFES EN ALMÍVAR

«Molta gent em diu que no sabia que una carxofa també servís per a unes postres. Doncs sí. I com a mostra, això: un flam de fava tonka (una fava brasilera que es troba en botigues gurmet especialitzades) amb carxofes en almívar. Primer es fa un flam tradicional amb un litre de llet, 125 grams de sucre i sis ous, tot barrejat a la batedora amb tres faves tonka ratllades. Jo faig servir un got en lloc d’una flamera: a la base, caramel; a sobre, la massa del flam.Es posa al bany maria a 140 graus durant uns 20 minuts fins que estigui cuinat. Per un altre costat, pelem les carxofes fins a deixar-ne els cors, que es cuinen en un cassó amb un litre d’aigua i 500 grams de sucre, com si fos qualsevol altra verdura, totalment submergits, bullits uns 15 minuts. Els deixem refredar amb la seva mateixa aigua, després els retirem, els tallem en quarts petitets i els col·loquem a sobre el flam. Si vols adornar el flam i donar-hi una textura cruixent, pots posar-hi una miqueta de 'crumble'».

Temes:

Productes