On Catalunya
VEREDICTE POPULAR
Aquests són els 10 millors restaurants oberts el 2017
Els lectors d''On Barcelona' han votat el seu propi 'top ten' en una enquesta per internet
leopoldo /
Els més de 18.000 vots dels lectors reunits a l'enquesta d''On Barcelona' ha deixat com a resultat el 'top ten' dels millors restaurants oberts a Barcelona el 2017. Tots ells havien sigut visitats prèviament per Pau Arenós, crític gastronòmic d'aquesta casa que va fer la preselecció.
Òscar Manresa, en el seu nou projecte, Casa Leopoldo, que codirigeix amb Romain Fornell.
1. Casa Leopoldo
Els records vinculats a Casa Leopoldo són multitud i gairebé tots amarrats a la figura de Manuel Vázquez Montalbán. En la meva primera vegada va tenir molt a veure el fraternal Daniel Vázquez Sallés, i rememoro, un segle després, el temor a aquell Raval que encara era el Xino, amb drogues i fumanxús (el perill, sempre allà, esperant encara avui una part del barri). Vázquez Montalbán se'n va anar (Carvalho segueix); Rosa Gil, la propietària, el va vendre, i els restauradors i cuiners Òscar Manresa i Romain Fornell... LLEGIR MÉS
El xef Víctor Ferrer, al menjador Slow de Bicnic.
2. Bicnic
Abans de pedalejar a Bicnic, Víctor Ferrer va fer molts quilòmetres gastronòmics sense mallot groc ni culot, un 'tour' professional que va passar per Madrid, Avinyó, París i Sant Celoni, fins que es va retrobar amb la memòria familiar al colmado Betlem, que va pertànyer als seus oncles i que ell ha modernitzat amb unes tapes contemporànies. Associat amb... LLEGIR MÉS
Pau Roca, Gerard Belenes i Pol Puigventós, a Lluritu.
3. Lluritu
De Lluritu em van cridar l'atenció dues coses. El nom, una vulgarització del peix conegut com a 'llorito' ('Xyrichtys novacula') i el subtítol: 'marisqueria desenfadada'. Després vaig saber que en el negoci hi havia tres amics que van compartir pupitre: Pol Puigventós, Gerard Belenes i l'actor Pau Roca. Quan els vaig conèixer em va agradar la rotunditat de l'ideari i que haguessin pensat a fons cada element, inclosos els inútils tovallons de baret. Vaig intentar convèncer-los perquè... LLEGIR MÉS
El cuiner César Bellido i alguns membres del seu equip, a la barra de cebiches.
4. Yakumanka
M'estic traient l'addicció a les croquetes, una cosa que en aquesta ciutat és impossible perquè la temptació del somnífer es presenta a cada carta. Vaig entrar a Yakumanka amb la seguretat que era un espai lliure d'estupefaents, però Gastón Acurio havia insistit al seu soci Alonso Ferraro -al capdavant del local amb Mari Carmen Morales- i al cuiner César Bellido que era necessari disposar-ne, almenys, d'una. Al capdavall estàvem a Croquelona. La vaig provar sense interès i va resultar que... LLEGIR MÉS
Rakel Blasco, Pato Zucarini i Marc Santamaria (dreta), a la barra a l'entrada de Final Feliç.
5. Final Feliç
Marc Santamaria i Rakel Blasco sabien que dir Final Feliç al seu nou restaurant tindria conseqüències. De moment, lleus. Ningú ha entrat a buscar-hi sexe, però sí que va travessar les portes de vidre una dona preguntant si era una perruqueria. La senyora va fer una perversa associació d'idees. A la portada de la carta, més gotes d'humor groc, en aquest cas... LLEGIR MÉS
Rafa Peña i Jaime Tejedor .
6. Rilke
El poeta Rainer Maria Rilke (1875-1926) dona nom a aquest principal del carrer de Mallorca que en el passat va ser el restaurant Beltxenea. Pregunto sobre el nom a Enric Rebordosa, del Grup Confiteria,que amb el Grup Kafka han reformat aquesta meravella amb subtilesa. El que és vell és nou sense estridències. La resposta està en la claraboia de la cocteleria i en... LLEGIR MÉS
Albert Adrià (esquerra) amb Oliver Peña, Cristina Losada i Marc Álvarez.
7. Enigma
Albert Adrià és conscient que al minut d'obrir, Enigma s'ha convertit en això que els 'horteres' anomenen 'hot spot', o el lloc-al-qual-s'ha-d'anar. Que serà carn i os i moll de revistes especialitzades i de fantàstics i futuristes reportatges -també en les publicacions d'interiorisme- i que els acèrrims exigiran les tres estrelles de cop i que els votants de The World's 50 Best demanaran tanda i que els telèfons de les reserves provocaran rampes. Albert Adrià ho sap, per això... LLEGIR MÉS
El cuiner Stefano Mazza.
8. Last Monkey
Last Monkey: l'últim mico. Així se sent, de forma irònica, Stefano Mazza, xef en la jungla de Sant Antoni. L'últim a arribar i amb una de les ofertes més sucoses que he tastat últimament. Preu petit, carta petita, restaurant petit, cuina diminuta (4,5 metres quadrats: en l'oferta de treball va demanar un 'pica', un 'rentaplats' que no tinguessin gaire volum). Satisfacció gran. Plats-asiàtics-segons-un-italià-a-Barcelona-des de-fa-17-anys. És a dir, amb... LLEGIR MÉS
Romina Reyes, Héctor Barbero i Pau Pons (darrere), en una de les dues meitats de L'Artesana.
9. L'Artesana
Intenció ja des del nom: L'Artesana del Poblenou, en record de la cooperativa fundada el 1876 i desapareguda el 1994. Aquest restaurant la reivindica amb el logo, la col·laboració (tres socis: Pau Pons, Héctor Barbero i Romina Reyes) i els preus populars, amb un menú de 12,50 i una mitjana de carta de 20 euros (sense beguda). Les butxaques dels ciutadans ja són tan estretes que molts diran que... LLEGIR MÉS
Carles Abellan, flanquejat pel seu fill Tomás i el xef Arnau Muñío.
10. La barra de Abellan
Notícies relacionadesLa Barra de Carles Abellan són les barres. Una davant de l'altra, com si els comensals, cara a cara, estiguessin a punt del debat. Enmig de les barres, la planxa i les graelles: la japonesa i la basca, i els cuiners, i els cambrers.
En dies de ple deuen necessitar un urbà d'aquells antics, amb xiulet, salacot i guants blancs, per ordenar el trànsit de plats i ampolles. Los tamborets de pell són senyorials i còmodes, acollidors de culs nobles. L'atmosfera és... LLEGIR MÉS
- Dubtes tributaris ¿Cal declarar els bizums a Hisenda en la renda 2021-2022?
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Salaris Aquest és el sou d’un militar a Espanya
- Neteja ¿Per què la gent està tirant sal pel lavabo a la nit?: el truc que evita moltes malalties
- Una cullerada de mel al dia: així canviarà el teu cos si la prens