COMPROMÍS SOCIAL

Santa Teresa, el rom que canvia vides

Alberto Vollmer ha convertit la seva empresa en una eina de transformació social a Veneçuela a través del 'projecte Alcatraz'

vollmer

vollmer

1
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Assistir a la presentació d'un rom no sol deparar sorpreses. El color és aquest, al nas fa aquesta olor, a la boca té aquest gust... Però assistir a la xerrada d'Alberto Vollmer, president de la firma veneçolana Ron Santa Teresa, és una altra història: la d'un empresari que, a través de l'anomenat 'projecte Alcatraz', ha convertit la seva empresa en una eina de transformació social que s'estudia a les escoles de negoci d'arreu del món, inclosa la sacrosanta Universitat de Harvard.

Santa Teresa ja té fama i prestigi des de fa anys (es va fundar el 1796), i en l'època contemporània és un referent des que va llançar el rom amb què va celebrar el seu bicentenari. Només s'ha de preguntar als 'bartenders' de les millors cocteleries pel seu rom favorit. Però a finals de la dècada dels 90 va haver d'afrontar invasions de les seves plantacions, a la vall d'Aragua, a prop de Caracas, animades pel famós "exprópiese" d'Hugo Chávez. 

ENVAIR LA MENT

Més que lluitar contra ells, Vollmer s'hi va unir i va capgirar la situació: els va oferir vivendes a canvi que treballessin per a ells. "Vosaltres heu envaït les meves terres però jo us envairé la ment", els va prometre. ¿Com? Donant-los una vida digna. 

Notícies relacionades

Un temps més tard, una perillosa banda criminal en va fer de les seves a la plantació, i l'empresari també els va convèncer que podien viure millor treballant per a ell, formant-se professionalment i practicant rugbi. Després en va desarmar una altra i una altra... I així fins avui, en què el 'projecte Alcatraz' treballa amb vuit presons i és un referent mundial.

Una història que deixa més bon sabor de boca que qualsevol rom.