On Catalunya

WEB AMB CONYA

El xef Artur Martínez denuncia amb humor TripAdvisor

L'amo del Capritx de Terrassa, amb una estrella, demana als usuaris crítiques falses i divertides sobre el seu establiment

fcasals36682465 artur martinez capritx170607164516

fcasals36682465 artur martinez capritx170607164516 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Artur Martínez té un restaurant diminut amb una estrella Michelin, Capritx, a Terrassa, i un enorme sentit de la sàtira, i de la cuina. El cuiner no juga amb el menjar, però sí amb la nova judicatura de la restauració: la web TripAdvisor.

Fa un parell de setmanes va tenir una ocurrència amb fons: penjar un fals comentari sobre el seu restaurant fabricat amb un humor absurd, a l'estil de les recomanacions que El Mundo Today escriu per a la revista 'On Barcelona'.

La peça, titulada 'Còsmic, galàctic i més enllà', la firmava un tal Alainducassec, que alabava el guapo 'maître' (“al final ens va posar un 'mojito' sec maridat amb l'última de Shakira”), recomanava de la carta de vins amb 3.951 referències “un Mateus Rosé del 81 i un Lambrusco Negre de Tunísia”, es queixava de quedar amb gana després de “43 plats” i elogiava amb desmesura les postres de pop al julivert.

Per finalitzar: “Ens va encantar l'estil del xef calbet que cuinava amb banyador i guants de llana. ¡Cosa de genis!”.

Aquesta crítica ridícula va ser publicada a la web després de passar les verificacions i, al cap d'uns dies, liquidada. Els filtres devien estar bruts perquè colés aquesta ximpleria.

Al mateix temps, a Twitter i Facebook, el xef animava els seguidors: “Penja el teu relat fictici divertit sobre #Capritx a TripAdvisor i riguem-nos una estona”. Algunes persones han atès la invitació, publicant textos tan deliciosos com delirants: 'El millor cogombre emmascarat' o 'Quina sorpresa'. A mesura que la web els ha anat rostint han sorgit noves aportacions.

El riure en la superfície i el desànim en el fons. En l'actitud aparentment lúdica d'Artur hi ha una denúncia: “TripAdvisor és injust i prepotent amb el restaurador i poc fiable per al consumidor. Amb la iniciativa demostrem que el contingut dels comentaris els és indiferent mentre reuneixin uns suposats criteris. Jo mateix puc inflar el meu perfil de crítiques bones amb amics i coneguts. De la mateixa manera, i en sentit contrari, qualsevol pot enfonsar la imatge d'un establiment enemic o de la competència”.

L'acció del cuiner té també espines d'autodefensa: “El restaurador està constantment en desavantatge. El 'modus operandi' és similar al de les companyies telefòniques quan reclames: t'ofeguen en burocràcia i ambigüitat”.

Vol que Capritx desaparegui de la pàgina, però és impossible: “El propietari no participa d'un negoci que es lucra amb el seu treball i el qual no ha autoritzat en cap moment. Utilitzen les teves dades sense el teu permís”. Es pregunta com apostatar d'aquesta religió 'on line'. Potser després de la gamberrada aconseguirà el seu propòsit i l'expulsaran del purgatori.

Notícies relacionades

Blanca Zayas, responsable de comunicació de la companyia a Espanya i Portugal, respon sobre l'"experiment": "Les opinions humorístiques han sigut eliminades pels nostres analistes després que els nostres sistemes de detecció de frau detectessin un patró sospitós d'activitat al perfil d'aquest restaurant".

Assenyala que és "una violació" dels "termes de servei i una pràctica poc ètica" (¿servei amb qui, si el restaurant no ha acordat res amb TripAdvisor?). I adverteix presents i futurs bromistes: "Usem una sèrie de mètodes de penalització per a les empreses que intenten manipular el nostre sistema, com abaixar la seva posició en el rànquing de popularitat i la publicació d'una alerta vermella d'advertència als usuaris". ¿I no seria més responsable eliminar Capritx, com el xef pretén?

Temes:

Cuiners