Inicia sessió

Inicia sessió amb el teu compte dEl Periódico

He oblidat la contrasenya Política de privacitat

Si encara no ets usuari, Registrat

ELS RESTAURANTS DE PAU ARENÓS

Un restaurant amb final feliç

Marc Santamaria i Rakel Blasco expandeixen el seu miniimperi xinès després de l'èxit de Casa Xica

Pau Arenós

Marc Santamaria i Rakel Blasco sabien que posar Final Feliç al seu nou restaurant tindria conseqüències. De moment, lleus. Ningú ha entrat a buscar sexe, però sí que va travessar les portes de vidre una dona preguntant si era una perruqueria. La senyora va fer una perversa associació d'idees.

A la portada de la carta, més gotes d'humor groc, en aquest cas, reivindicatiu: 'Cuina km 9.823'. ¿Km 0? ¡Ha! La distància entre Barcelona i Xangai, on la parella va dirigir restaurants.

De l'experiència va néixer la molt recomanable Casa Xica, i d'aquella estretor, aquest espai amb barra, llums esmorteïdes i un reservat amb atmosfera 'chinoise' i al qual s'arriba després de travessar els acers temperats de la cuina.

Fa temps que a en Marc li rondava la idea dels fumats, i amb enginy ha fabricat un trasto: ha connectat una cuina econòmica de llenya, que va estar apagada a Dos Pebrots, amb una cambra amb portes transparents. Innovació de l'estil 'Bricomania'.

Final Feliç

Marquès de Campo Sagrado, 27 Barcelona
T: 93.539.28.06
Preu mitjà (sense vi): 40 €
Menú degustació: 60 €

Abans de seure, em trobo amb dos coneguts: Biel Jover, al capdavant del celler, i Patricio 'Pato' Zucarini, als focs. Vaig coincidir amb el primer en companyia d'Oriol Llavina al Cigró d'Or, i amb el segon, al restaurant 5 de Berlín en un viatge amb Paco PérezL'equip és formidable.

S'han dividit les ambaixades i Rakel governa Casa Xica. «Un equip format només per dones», riu. Acaba de ser mare -acaben de ser pares- i les nits encara pertanyen al petit Màxim.

Final Feliç manifesta -encara sent un infant gastro amb un parell de mesos- una personalitat definida, escurçant aquests quilòmetres que separen la cuina local de l'asiàtica. Una esfera que representa un rovell d'ou serveix com a salsa a unes navalles semicurades i a un 'carpaccio' de peus de porc. ¿A quina tradició o escola pertanyen? A la del plat que té bon gust i t'encén les patilles, com les 'gyozas' amb orella de porc. L'ostra amb 'ajoblanco' i 'kimchi' casolà pateix el desequilibri entre mol·lusc i salsa.

Treballen amb dos 'kimchis', el de meló cantalup i el d''achiote' amb pinya. Amb el segon preparen una ploma ibèrica excepcional: 15 dies adobada en aquesta fermentació la tornen suau com un coixí.

Marc Santamaria, del restaurant Final Feliç, ens explica la recepta del cap de rap amb pil-pil. / JORDI COTRINA

La preparació que s'emporta els aplaudiments és el cap de rap amb pil-pil ('merquén', gingebre, coriandre, soja). Una agradable marranada. Abandona els bastonets i menja amb les mans. Xucla fins que l'estructura òssia quedi neta. «La nostra idea de final feliç és aquesta», comenta en Marc.

I per si no havia sigut prou afornunat, el pa de pessic amb dàtils i cacauet: un 'conguito' en versió picant.

Per acompanyar les disparitats catalanoasiàtiques, diverses ampolles, que en Biel explica amb amor i coneixement. Dues m'interessen en gran manera: Stolen, amb xarel·lo, i El Repte 2013, amb sumoll. Per a les postres, reserva un trago arqueològic: Gran Licor Gallemí, ampolla antiga fora del ­mercat.

La ciutat no va sobrada de restaurants exploradors (de finals feliços anem millor), de xefs experimentats en l'Orient i que sàpiguen barrejar-lo amb l'Occident de forma genuïna.

La senyora que buscava un pentinat hi pot entrar amb tota confiança.

EL+

Portar al terreny personal el coneixement adquirit. El 'kimchi' n'és l'exemple.

EL-

La minitovaolla que presten com a tovalló: totalment insuficient.

Per oferir-li la millor experiència possible estem canviant el nostre sistema de comentaris, que passa a ser Disqus, que gestiona 50 milions de comentaris en mitjans d'arreu del món cada mes. Ens disculpem si aquests primers dies hi ha algun procés extra de 'login' o si el servei no funciona al 100%.

RECOMENDAMOS