MOSTRA APETITOSA

El viatge 'De la Terra a la Lluna' d'El Celler de Can Roca, en 10 parades

El Palau Robert repassa 30 anys del restaurant en una exposició panoràmica

roca-exposicion

roca-exposicion / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

4
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Toni Massanés, comissari d’‘El Celler de Can Roca. De la Terra a la Lluna’, ens proposa fer 10 parades en l’exposició dedicada

 als 30 anys del restaurant dels germans Roca que es pot veure fins al 23 d’abril de l’any que ve al Palau Robert.


1. LES FIGURES DE JOAN, JOSEP I JORDI AL BAR DELS SEUS PARES

Joan Roca, al restaurant familiar dels Roca. FERRAN NADEU

"Aquí va començar tot. És l’origen d’aquesta història: un bar d’un barri obrer amb immigració en una ciutat de províncies on era impossible que naixés el millor restaurant del món. La història d’El Celler de Can Roca és la història d’un impossible. I la mostra es diu 'De la Terra a la Lluna' perquè juga amb el títol de la novel·la que va publicar fa 151 anys Jules Verne, en què tres homes arribaven a la Lluna, una cosa també impensable llavors".


2. EL VÍDEO AMB ELS SEUS MILLORS PLATS

El vídeo que exhibeix els millors plats d'El Celler de Can Roca. FERRAN NADEU

"El viatge és aquest. La gent puja per l’escala com si pugés a la Lluna. Com han fet els Roca destil·lant el que feien al restaurant dels pares. Han destil·lat l’estil Roca, com fan a El Celler amb la Rotaval, quan destil·len les essències". 


3. EL CALIDOSCOPI CREATIU

Joc de miralls a partir dels retrats dels germans Roca. FERRAN NADEU

"Ja som a la Lluna. ¿I com ho han aconseguit? Doncs amb el calidoscopi creatiu que formen tres personalitats molt diferents que es complementen com un joc de miralls que es retroalimenta. Cada un és un instrument: el Joan és el piano, el seny; el Josep és el baix, l’esperit, la filosofia, i el Jordi és la bateria, la rauxa".


4. L'AMPOLLA DE VI

Ampolla de Clos de la Maréchale (de la DO Nuits-Saint-Georges). FERRAN NADEU

"És un Clos de la Maréchale de la denominació d’origen Nuits-Saint-Georges­ (Borgonya). A la novel·la de Verne, els protagonistes arriben a la Lluna i es beuen una ampolla d’aquesta DO. I la NASA, quan va arribar la Lluna, va batejar un cràter amb el nom de la DO".


5. ELS INVENTS

Diversos dels invents tecnològics que han creat els germans Roca. FERRAN NADEU

"El Roner, la Rotaval, la pipa de fum, el Rocook... però també la vaixella. La innovació els defineix molt. Tot el que han desenvolupat de la mà de científics però també escenògrafs, dissenyadors, ceramistes... els ha servit per expandir l’experiència d’El Celler de Can Roca més enllà de la gastronomia".


6. EL JOC SINESTÈSIC

Les postres inspirades en el gol de Messi al Getafe. FERRAN NADEU

"Si un perfum fos unes postres, ¿com seria? No és només un joc sinestèsic amb els sentits, que permet a algunes persones percebre sensacions de diversos sentits a la vegada. També és una mena de joc sinestèsic amb els significats. Exemple: si un gol de ­Messi fos un plat, ¿com seria?".


7. EL SENTIT DE L'HUMOR

El gelat inspirat en el nas de Jordi Roca. FERRAN NADEU

"Un altre dels trets distintius dels Roca. El millor exemple és el nas del Jordi convertit en un gelat de Rocambolesc. Són els primers a riure-se’n de si mateixos, com feia el Cyrano de Bergerac d’Edmond Rostand sobre el seu nas, que demanava que si se n’havien de riure, ho fessin bé, que diguessin que era un nas molt gran".


8. EL VIATGE

"Aquí veiem una altra idea diferencial dels Roca: la seva cuina no viatja però El Celler de Can Roca, sí. Ho ha fet en gires per tot el món: Xile, l’Argentina, els Estats Units, Turquia, Hong Kong... Visiten el destí diverses vegades abans de treballar-hi perquè volen conèixer els seus productes i la seva cultura. I a partir d’aquí s’adapten amb la seva creativitat a la seva cultura alimentària; no hi arriben i diuen: ‘Mireu què fem’". És un concepte molt potent".

9. LES 21 PANTALLES PER VEURE TOT EL QUE PASSA A EL CELLER

Les pantalles que emeten simultàniament el que passa a cada racó d'El Celler de Can Roca. FERRAN NADEU

"L’objectiu és veure-ho tot. Tot el que passa al restaurant simultàniament, de manera omniscient, com si fossis Déu, però també s’hi poden observar els detalls mínims. Al final, els petits gestos sumen per crear el que passa a El Celler. Aquí tot té sentit. Això es contraresta amb les ulleres de 360 graus per tenir una visió subjectiva a diferents espais d’El Celler".

10. LA FOTO DELS GERMANS DAVANT EL RESTAURANT DELS SEUS PARES

Notícies relacionades

La foto dels tres germans Roca davant el restaurant dels seus pares, on van començar. FERRAN NADEU

"El secret del seu viatge a la Lluna és que els Roca no s’han mogut mai d’aquell restaurant. No han deixat mai de tocar de peus a terra. Som massa idòlatres amb ells, d’aquí ve la idea d’aquest espai en què volem transmetre que són tres tios normals que han anat a la Lluna, però tu també ho pots fer. Per això hi ha tants miralls a l’exposició, perquè t’hi vegis reflectit, perquè també parlen de tu. Per això aquest espai es diu 'Memento mori', que era el que els deien els esclaus als generals romans quan entraven triomfals en una ciutat: ‘Recorda que ets mortal’".