FELICITAT GASTRONÒMICA

Cinc xefs catalans per a cinc noves estrelles

Reflexions dels cuiners que estrenen aquest any una estrella Michelin

Reflexions dels cuiners que estrenen aquest any una estrella Michelin

michelin

michelin

2
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

La guia Michelin 2017 ha guardonat Lasarte com a nou restaurant amb tres estrelles Michelin, i ha posat al mapa cinc establiments catalans més: Céleri Xerta, a BarcelonaL'Antic Molí (Ulldecona), La Boscana (Bellvís) i Ca l'Arpa (Banyoles). Aquest últim ha recuperat l'entorxat perdut l'any passat. Aquestes són les reflexions dels seus respectius cuiners (Xavier PellicerFran LópezVicent GuimeràJoel Castanyé i Pere Arpa) al saber que havien sigut distingits aquest dimecres a la nit.

Xavier Pellicer. Céleri (Barcelona)

"Una estrella Michelin té sis puntes, i això significa que pot tenir representants de la cuina verda i saludable com nosaltres, igual que la d'avantguarda o l'afrancesada... Fem cuina de territori, en contacte amb el petit productor, 'slow food', però amb conceptes afegits d'ayurveda, de nutrició, pensant que es pot disfrutar i menjar sa i fer bones digestions amb tècniques modernes. Busquem energies vitals, cultius orgànics, elements que fins ara no es tenien tan en compte. Té força que una guia tan potent com Michelin tingui ganes d'entendre, conèixer i compartir aquest treball i donar-hi visibilitat. Crec que Michelin havia de fer canvis per la competència i perquè hi ha canvis d'hàbits en la societat, i gent amb al·lèrgies o intoleràncies. No tinc pressió per l'estrella. S'ha de seguir en aquesta línia, amb la mateixa passió. Els meus canvis personals van arribar quan vaig obrir Céleri fa 18 mesos, ja no m'enfado, no crido, he canviat la manera d'interpretar les regles de joc en una cuina, he madurat. La cuina oberta de Céleri exigia aquest paper, però no volia més bel·ligerància ni cuines militaritzades com vaig fer al seu dia".

Fran López. Xerta (Barcelona)

"Fa set mesos que vam obrir amb força i ganes, però no m'ho esperava tan de pressa. Veníem de Villa Retiro, a Xerta, on teníem una estrella des del 2010, i amb el restaurant Xerta hem accentuat més la cuina del Delta, hem volgut portar el territori amb productes i receptes del delta a Barcelona, una plaça difícil perquè hi ha molts locals molt bons. Hi dediquem tantes hores i esforç...".

Vicent Guimerà. L'Antic Molí (Ulldecona)

"Que un poblet de 5.000 habitants com Ulldecona tingui dues estrelles (la meva i la de Les Moles) és molt xulo. Treballem productes de la zona. Sobretot amb la galera, un crustaci considerat de segona. La vaig començar a treballar quan un client em va llançar el repte de convertir-la en un gran plat. Cada any fem 16 plats diferents amb un menú monogràfic sobre la galera. Suposo que Michelin ha premiat això i el treball i l'esforç constant. No ens ho esperàvem. Vaig ser nomenat Cuiner del l'Any fa un mes. Cal seguir amb la mateixa intensitat i rigor, i continuar millorant, que és el que ens ha portat fins aquí".

Joel Castanyé. La Boscana (Bellvís)

Notícies relacionades

"Estic emocionat. L'estrella Michelin era el meu somni des que tenia 14 anys, quan vaig començar a estudiar Hostaleria. Toca fer-ho cada dia millor i mimar el client de la nostra zona perquè gairebé no ens visiten turistes. A la cuina vaig estar al Neichel, a l'Àbac amb Xavier Pellicer, a El Bulli Càtering com a segon de cuina... Faig cuina transversal: un fons tradicional, molt de veritat, com les terres de Lleida, combinat amb la creativitat".

Pere Arpa. Ca l'Arpa (Banyoles)

"L'any passat vam perdre una estrella i l'hem recuperat ara. No recordo cap precedent com el nostre de recuperar-la tan ràpidament. No he canviat la meva cuina, encara que ens hem esforçat molt més per ser més competitius en tot el que hem pogut. Hem sentit molta pressió perquè la volíem recuperar".