On Catalunya

nous restaurants especialitzats

BCN torna a tirar la xarxa al peix

Diversos locals recuperen l'interès pel producte

Enrique Valentí, a Marea Alta, a Torre Colón, que obrirà a l’agost. / FERRAN SENDRA; DANNY CAMINAL; RICARD CUGAT

Enrique Valentí, a Marea Alta, a Torre Colón, que obrirà a l’agost.
Assunta Madreés un nou restaurantitalià de peix.

/

3
Es llegeix en minuts
FERRAN IMEDIO / BARCELONA

molts gurmets i professionals de la restauració estan d'acord des de fa anys. Sembla mentida, diuen, que Barcelona, una de les capitals del Mediterrani, no tingui més restaurants de peix a l'altura de la resta de la seva prodigiosa oferta gastronòmica. N'hi ha, sí (a primer cop d'ull, es podrien citar Espai Kru, Els Pescadors, Fishhh!, La barca del pescador...), però no són suficients pel que suposa la marca BCN en el panorama gastro.

Diverses iniciatives amb ambició no només econòmica sinó també gastronòmica estan començant a capgirar aquesta realitat. La més espectacular encara ha d'arribar (a l'agost): es diu Marea Alta i ocupa les dues últimes plantes de Torre Colón. Allà dalt, al pis 24, comandats pel xef Enrique Valentí, s'oferiran peixos a la graella com al País Basc, però també fumats, sense oblidar els crus, els marinats, els guisats... No hi haurà ceviches perquè volen defensar l'amplitud i riquesa del receptari espanyol: fregitel·les malaguenyes, marisc gallec, tonyina gaditana...

DIFÍCIL PER AL RESTAURADOR / «L'oferta no estava ben resolta. Però és lògic perquè oferir peix té diversos riscos: el cost de la matèria primera, que és alt; la irregularitat del subministrament, perquè a vegades hi ha mala mar i no es pot pescar, o a vegades no es troba el peix que es busca; i la rapidesa amb què es fa malbé si no es consumeix. Això no ajuda el restaurador», analitza Valentí. La seva aposta a Torre Colón no acaba a la planta 24 perquè a la 23 obrirà la cocteleria Marea Baja: «un oyster bar, amb peix cru i marinat, i un sangria bar, amb més d'una desena de sangries». També tenen el pis 25, on s'ha instal·lat la cuina, també amb unes vistes espectaculars.

Carles Abellan s'ha volgut centrar en la cuina saludable a La Barra (passeig Joan de Borbó, 19), amb una carta que aposta pel peix i les verdures al 50%. «Serà com una llotja de mar i una altra de terra», resumeix el xef, que acaba d'obrir un xiringuito a la platja olímpica anomenat Love Beach Club que s'afegeix a La Guingueta, a la Barceloneta. El peix arribarà cada dia a La Barra procedent de les llotges de la Barceloneta, Arenys de Mar i Sant Carles de la Ràpita, i es cuinarà de diverses formes: a la planxa, a la brasa o amb tècniques més elaborades, tant barrejat amb les verdures o com a protagonista únic del plat. El local està en obres i té previst obrir al setembre. «L'aposta pel peix -apunta Abellan- respon a la tendència per la cuina saludable. La gent vol menys carn i menys greixos, i més menjar que li procuri una digestió saludable».

CINQUENA GENERACIÓ / Aquests són els dos grans restaurants que estan a punt d'arribar. Però des de fa uns mesos els que han fet parlar, i molt bé, són Estimar i Assunta Madre. El primer pertany a la cinquena generació de la família Gotanegra, fidel al peix que arriba al port de Roses des que el 1895 Dionisia Marco va començar a comprar-lo a la plaça de Sant Pere de Roses per anar-lo venent de camí a Figueres.

Notícies relacionades

L'andalús Rafa Zafra, que treballa amb els germans Adrià (també és el xef executiu de Heart Ibiza), i Anna Gotanegra triomfen amb aquest restaurant del Born (Sant Antoni dels Sombrerers, 3). A la seva creativitat, apresa no només a l'univers Bulli (es va formar en diversos restaurants amb estrella Michelin, com Arzak), Zafra hi uneix els seus coneixements sobre els productes del mar, i per això sempre serveix cada peix en el moment òptim per al consum. En qüestió de setmanes s'ha convertit en una referència.

Assunta Madre (Provença, 300) fa quatre mesos que està obert. És un restaurant italià de peix. Les receptes són les mateixes. «I el producte també, encara que no el portem d'Itàlia, sinó de les llotges de Blanes, Arenys de Mar i Vilanova. Té el mateix color i el mateix gust», puntualitza Giovanni Micalusi, el director del negoci.