a l'altrA BANDA dels pirineus

BCN, 'oh là là'!

Diversos establiments de la ciutat recuperen el gust per la gastronomia francesa en totes les seves variants

Luc Talbordet, de la formatgeria Can Luc. / JOAN PUIG; GASTRONOMISTAS; DANNY CAMINAL; ELPERIÓDICO; FRANCESC CASALS

Luc Talbordet, de la formatgeria Can Luc.
L’Ànima del Vi, meca de vins naturals.
Le Petit Gourmet.
La terrassa interior de Café Emma.

/

3
Es llegeix en minuts
FERRAN IMEDIO / BARCELONA

Des de fa un temps, Barcelona està obrint les seves mires gastronòmiques a altres països. A Llatinoamèrica i a l'Àsia especialment, però també al nord, a França, després d'anys girant l'esquena a la seva cuina. Romain Fornell, la punta de llança de la gastronomia francesa a Barcelona (una estrella Michelin per Caelis, amb una carta, això sí, que és més internacional), acaba de celebrar cinc anys del bistrot Café Emma, una bona excusa per proposar cinc maneres de disfrutar de França a Barcelona a través del paladar.

CAFÉ EMMA

Un bistrot com els de París

Fornell i Michel Sarran (dues estrelles pel seu restaurant homònim a Tolosa) han anat una mica més enllà al Café Emma (Pau Claris, 142) amb la nova carta, «simpàtica i assequible», que incorpora plats com ou a la lyonnaise amb bolets en cocotteonglet amb escalunya, formatges afinats, éclair au chocolat... Com tot bistrot de veritat, serveixen esmorzars amb brioixeria i entrepans, ous poché benedictine i omelettes al gust, a més de sucs naturals i fruita. «Hi havia un buit de cuina popular francesa a Barcelona. Per això Café Emma va funcionar des del primer dia, per això he renovat la carta amb plats que potser al principi costarien més de vendre i per això m'hi vaig atrevir després amb Épicerie [Pau Claris, 145], on fem dolços, i Café Turó [Tenor Viñas, 1], que recorda el típic cafè parisenc. La gent s'ha anat acostumant a l'estil francès», explica. Com un petit Napoleó, Fornell ara expandirà el seu imperi amb un bar d'ostres a la Boqueria abans de Setmana Santa.

L'ÀNIMA DEL VI

Un bar on comprar i prendre vins naturals

A París, ciutat natal de Benoît Vale, hi ha centenars de locals com el que regenta a Barcelona, L'Ànima del Vi (Vigatans, 8). Bars on prendre una copa, o compartir una ampolla, i acompanyar-la amb formatges, embotits o algun plat senzill, i comprar-la amb un descompte, en el seu cas de 7 euros, perquè la gent s'animi a provar coses més cares. Vale i la seva companya, la catalana Núria Rodríguez Maymó, només serveixen i venen vins naturals, que ara s'estan fent un lloc a Espanya (van ser dels primers a portar-los aquí), però que a França van començar a principis dels 80. L'Ànima del Vi ofereix entre 250 i 300 referències (el 80% del seu país), totes comprades directament al viticultor.

LE PETIT GOURMET

Una pastisseria d'inspiració gascona

Els responsables de Le Petit Gourmet (Travessera de Gràcia, 126) s'autodefineixen com a «pastisseria d'inspiració gascona» que elabora baguets amb massa mare, croissants amb mantega AOP importada de Poitou Charentes, pastissos, chouxéclairs i canelés, i plats combinats casolans i gurmet per emportar-se. També ven productes típics de la gastronomia del sud-oest de França, molts d'ells delikatessen, a l'estil d'una «épicerie fine»: foie, confit i magret d'ànec, patés, formatges, melmelades, vins de Bordeus...

FROMAGERIE CAN LUC

Una formatgeria amb 250 referències

Fa poc més d'un any que va obrir aquesta formatgeria de Gràcia (Berga, 4) a l'estil de qualsevol fromagerie que un es pugui trobar a qualsevol ciutat francesa. Si a Espanya se solen vendre els formatges amb els embotits, allà (i a Can Luc) se'ls tracta com a producte únic. Al local que regenta Luc Talbordet hi ha 250 referències, la meitat d'elles franceses, totes amb receptes relacionades. També venen productes per acompanyar-los (torrades, melmelades, espècies, sals, pebres, envinagrats, vins...) i organitzen tasts.

CHEZ VOUZ BCN

Notícies relacionades

Un colmado amb els productes d'allà

L'excepció a la regla que els negocis gastronòmics afrancesats estan en mans de francesos es compleix amb Alfonso Pérez Martín, que dirigeix l'épicerie Chez Vous BCN (Girona, 98). Allà es troba el que no es troba a la resta de la ciutat: foies, patés, mantegues, pastes, embotits com pernil de París, formatges, vins, licors, refrescos... «No és només una botiga, sinó un espai d'intercanvi. Ensenyem trucs de cuina, aprofundim en el producte, creem ponts de diàleg, furguem en la cultura», explica Pérez, que havia viscut entre París i Ginebra i que cuina i serveix plats com xucrut, cuscús, raclet...

Temes:

Restaurants