On Catalunya

Regals prenadalencs

Els millors mercats ambulants de Barcelona: ves-te’n de compres sostenibles

Ni Greta Thunberg es resistiria aquí a treure la Visa. S’expandeixen les parades ‘vintage’ i de ‘slow food’

Els millors mercats ambulants de Barcelona: ves-te’n de compres sostenibles
7
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Són a tot arreu. Miris on miris, topes amb desenes de cartells de Black Friday durant tota la setmana. Gairebé et sents com a ‘La naranja mecánica’. I sí, no estàs sol, amb tanta propaganda consumista, acabaràs fins i tot demanant un exorcisme perquè et treguin l’esperit d’Emilio Botín que t’obliga a fer treure foc a la targeta. Però hi ha opcions barates –i fins i tot sostenibles– per delectar-te amb el deliri capitalista de finals de novembre: els mercats ambulants. Bo, bonic i barat. I així no reprimeixes la Paris Hilton que portes dins. 

El país de les meravelles 

Manzoni’s Vintage Market

Et coles per una sala del te, creues un bosc de bolets gegants, fins i tot et preguntes si quan creuis la pròxima porta se t’apareixerà la Reina de Cors. Però no, no has caigut pel forat cap al País de les Meravelles. Ets a Pudding (Pau Claris, 90), a la seva terrassa, coneguda com Alice Garden, on s’organitza el Manzoni’s Vintage Market, un mercat ambulant amb barbacoa, DJ i una decoració de l'estil de les fantasies de l’Alícia.

Nascut de la mà de Sören Manzoni, un dels creadors dels Nasty Mondays de l’Apolo, cada diumenge, de 12 a 20 h, aquest jardí ocult al mig de l’Eixample ofereix música en directe, una desena de paradetes amb artesanies diverses, des de joieria fins a art, i, sobretot, molta modernor. El seu ambient es pot definir com a dia festiu, però sense excessos, vaja, música moguda per disfrutar prenent alguna cosa. Així que, si estàs en època d’aparellament de Tinder, guarda-te’l a l’agenda: aquest mercat ambulant és perfecte per impressionar en una primera cita.   


Una dècada de puces 

Segona mà al Flea

Probablement, els més famosos de la ciutat: els mercats de segona mà del Flea Market Barcelona, que des del 2007 són la meca de les jaquetes de pana i els texans de campana, l’uniforme oficial de la modernor barcelonina quan trepitja l’Apolo. I no només roba, el Flea (i el Fleadonia, una altra de les seves marques més conegudes) s’especialitza en venda de segona mà, sigui el que sigui, des de la taula dels seixanta del pis de la teva àvia fins aquell jersei que es va comprar el teu pare en el seu viatge de noces. 

Amb una periodicitat, aproximadament, mensual, apunta’t les pròximes dates dels seus mercats ambulants: el Fleadonia torna el 5 de desembre a Salvador Seguí (la plaça de la Filmoteca), i el Flea, el 12 de desembre, a la plaça Blanquerna (metro Drassanes). I si no pots esperar per omplir el teu armari, al seu Instagram (@fleamarketbarcelona) trobaràs l’agenda amb altres mercats ambulants puntuals, com el que organitzen aquest cap de setmana a Gavà.  


Música al TNC 

Jazztrònica Fest

Si t’encanta anar de compres, això serà música per a les teves orelles: diumenge, 5 de desembre, mercat ambulant i concerts. És la proposta de Jazztrònica Fest, un festival de jazz fusió que combina el saxòfon amb sessions d’electrònica, gastronomia i paradetes plenes d’art, disseny, artesania i roba. «8.000 m2 de jardí, música, menjar i mercats», prometen els organitzadors d’aquest festival ‘vintage’ que omplirà de vida la gespa del Teatre Nacional de Catalunya (plaça de les Arts, 1). 

El cap de cartell d’aquesta edició és Norman Jay MBE, un DJ de jazz «de tota la vida» la carrera de discjòquei del qual va començar, segons assegura en les seves entrevistes, «amb 8 anys a l’aniversari d’un amic». El concert comença a les 16 h i s’allargarà fins a les 18.30 h. Equipat amb una cervesa a la mà, un pla ideal per satisfer el mono de festivals.


Per a pressupostos mínims

Tot a menys de 5 euros

Aquí pots rendir-te al consumisme tot i que tinguis menys pressupost que la saga ‘Sharknado’. Benvingut al Tot a 1 €! i el Give’me 5 de Two Market. Aquests dos mercats ambulants tenen una premissa molt senzilla, el primer ho ven tot com a màxim a 1 euro (valgui la redundància), i el segon posa el límit als 5. Òbviament, a aquests preus la roba vola, així que hauràs de lluitar per aconseguir-ne: però mira, pren-t’ho com un escalfament per a la marabunta de les rebaixes de gener.  

Tots dos se celebren mensualment a L’Ovella Negra Marina (Zamora, 78), i, per descomptat, el bar té la cuina oberta durant la jornada perquè puguis combinar el ‘shopping’ amb una canya i una hamburguesa. Les pròximes edicions són el 5 de desembre, per al d’1 €, i el dia 19, el de 5 €.

També de Two Market, un mercat ambulant setmanal que és la bomba: el Booom Market! És cada dijous a la Nau Bostik (Ferran Turné, 11), una antiga fàbrica industrial de la Sagrera reconvertida en espai cultural. I, tot i que no se centra exclusivament en preus baixos, té algunes zones habilitades per a productes que no superen els 5 euros, intentant emular el gran èxit dels seus coetanis del Poblenou. 


Col·leccionisme en vena

Dominical de Sant Antoni

El clàssic dels clàssics, el mercat dominical de Sant Antoni, una convenció setmanal de col·leccionisme que no té res a envejar al Saló del Còmic o del Manga. Com el seu nom òbviament indica, el mercat obre cada diumenge, de 8.30 a 14 h, al voltant del Mercat de Sant Antoni (Comte d’Urgell, 1).  

A les seves 74 paradetes, especialitzades en literatura i col·leccionisme de segona mà, hi pots trobar, literalment, de tot. ¿Que necessites un col·leccionable? Aquí n’hi ha. ¿Que busques un còmic? Aquí n’hi ha. ¿Que et falta un cromo per completar l’àlbum de la teva infància? També. ¿Que vols estalviar de cara al Nadal? Doncs millor fes com el COI amb Madrid i fingeix que Sant Antoni no apareix als teus mapes.


De l’hort a casa 

Fans dels productes naturals

El mercat ambulant ideal per als adeptes de Carlos Ríos, aquells que al súper es llegeixen l’equivalent a ‘Els pilars de la Terra’ en etiquetes només per trobar el menjar no processat. És el Mercat de la Terra, un mercat agrari organitzat per Slow Food Barcelona que, cada dissabte, acosta als jardins de les Tres Xemeneies (avinguda Paral.lel, 49) menjar que no té gust de cartró. Directe de l’hort a la ciutat. 

Més opcions de mercats ambulants de carrer de «menjar real», com diuen els ‘influencers healthy’, els Mercats de Pagès (@mercatdepages). Cada dissabte estenen les parades a Vallcarca, el Fort Pienc, Guinardó, Sants i Germanetes, venent verdures, pa, conserves, però ni un ultraprocessat.  


Mercat ambulant digital 

Lost & Found

El mercat de Lost & Found és, salvant les distàncies, com aquella secció d’objectes perduts de l’institut on anaves a buscar el paraigua de la teva mare que havies perdut i, tot i que ja no hi era, tornaves amb una bufanda ben maca. «És un mercat de lliure accés on qualsevol persona pot participar aportant els seus objectes personals com llibres, roba, música, còmics, productes informàtics, joguines, idees, coneixements i molt més. Un enorme aparador on és possible trobar tresors d’altres persones i altres èpoques», asseguren els seus creadors. Vaja, comprar una de les seves relíquies ‘vintage’ et dona la mateixa serotonina que a Indiana Jones trepitjar un temple maia. 

Tot i que les seves edicions presencials continuen congelades després de la Covid (però amb intenció de reprendre’s aviat), la pandèmia els va servir per experimentar el format ‘online’. Per això, els seus mercats continuen a través de la web i xarxes socials, convertint Instagram en un aparador on pujar els tresors que van rescatant perquè algú els doni una nova vida. 


Malbaratament festiu 

Mercats ambulants nadalencs

Notícies relacionades

¿Ho sents? Sí, ja ha començat. Ja sona en un continuo ‘loop’ espaciotemporal l’‘All I want for Chistmas is you’. No, ni tan sols ha arribat el desembre, però els llums estan encesos, les nadales s’han convertit en la BSO dels carrers comercials i els caganers treuen el cul malgrat el fred. Sembla que ja ha arribat el Nadal. O, almenys, el seu consumisme. 

Per això, si et deixes arrossegar per l’ímpetu capitalista, almenys fes-ho amb una mica d’esperit festiu. Aquest divendres, 26, obre les seves portes el centre neuràlgic del Nadal barceloní: la Fira de Santa Llúcia, a la plaça de la Catedral. Dissabte, 27, el mercat de la Sagrada Família, i, ja al desembre, els de Gran Via i del Moll de la Fusta. Esperem que hagis estalviat els últims mesos per a tot el que ve.

Temes:

Mercats