On Catalunya

PUJA A L'ESCENARI

10 escoles de teatre a Barcelona

Els que han estudiat aquí ho tenen clar: són millor que el Prozac. Es multipliquen els cursos i tallers d'improvisació, teatre de text, monòlegs. Per a persones com tu i com jo. Ara està de moda pujar a un escenari

zentauroepp51167442 porta 4191206205422

zentauroepp51167442 porta 4191206205422 / ELISENDA PONS

7
Es llegeix en minuts
Aída Pallarès

Ni el pàdel ni la zumba ni el running. Ara el que està de moda és elteatre. ¿La teva feina és més repetitiva que la de Chaplin a ‘Tiempos modernos’? Apunta’t a teatre. ¿Vols ser el centre d’atenció aquest Nadal? Apunta’t a teatre. ¿Vols aprendre a relacionar-te i parlar en públic? No ens hem tornat bojos, no. El teatre és la resposta. En els últims anys han sorgit a Barcelona un bon grapat d’escolesdedicades, principalment, a ensenyarimprovisació,teatre de textimonòlegsa persones com tu i com jo. Gent que no pretén dedicar-se professionalment al món de la interpretació, incapaç d’aprendre’s un text de memòria i que, possiblement, mai ha pujat a un escenari. ¿L’objectiu? Divertir-se, aprendre. ¿No t’ho creus? Passa, passa. No te’n penediràs. 

  1. Porta 4

1. Porta 4Si busques adrenalina i noves experiències 

Neix fa 13 anys amb un objectiu: educar en i per l’art. La seva fundadora,Verónica Pallini, es va adonar que, per timidesa o carrera professional, eren molts els adults que mai havien estudiat teatre. La formació d’aquesta escola de Gràcia es basa en cursos regulars durant quatre anys –que es poden fer sencers o no–, on els alumnes adquireixen una base teatral completa: improvisació, desenvolupament de personatges i monogràfics de comèdia i tragèdia. A més, des del primer curs es fan mostres obertes al públic i, al final, es representa un espectacle a la sala de la mateixa escola. 

Si ets de «com més curt millor», pots optar pel taller de jocs teatrals, el taller de teatre per a principiants o, fins i tot, un taller de cabaret per a dones de més de 50 anys. Per a Pallini és evident: el teatre et transforma. 

Martí, 18.

porta4.cat


2. Escola d’Impro de Barcelona

2. Escola d’Impro de BarcelonaSi vols conèixer totes les cares de la improvisació 

Van ser els pioners de l’impro a la nostra ciutat, els primers a oferir una formació íntegra en aquest gènere. Els seus fundadors,José MalaguillaiFranco Maestrini, ho tenen clar: «La improvisació obre la porta de la nostra creativitat». Per això, a l’Escola d’Improhi ha tres programes complementaris: el bàsic, l’intermedi i l’avançat. ¿L’objectiu? Entrenar la imaginació, l’expressió oral i corporal, aprendre a crear personatges o inventar-se una història a partir d’un gest o una emoció. «No només desconnectes i et diverteixes –diu Víctor Fontecha, un dels alumnes–, també t’obligues a estar present en cos i ment». Superar barreres. Al final de cada curs, organitzen una mostra amb magnificència. A més, fan una estada d’impro enmig de la natura. 

Sant Magí, 17. / D’en Grassot 53-63.

escueladeimprodebarcelona.com


3. PerformArt

3. PerformArtSi ets capaç d’empaperar la teva agenda amb fotos del Mago Pop

¿El teu fort és la màgia i els jocs de cartes? No ho dubtis, aquesta és la teva escola. PerformArtva néixer el 2012 de la mà deManu Pradasamb un objectiu molt clar: acostar les mal anomenades arts escèniques alternatives (monòlegs, màgia i improvisació teatral) a tots aquells que tenen curiositat per aquest sector. Aquí podem trobar una mica de tot: des de tallers per aprendre a parlar en públic –un dels que tenen més èxit, per cert– fins a classes de màgia, improvisació, imitació de veus, cartomàgia i monòlegs. Els que han estudiat aPerformArtho tenen clar: és millor que el Prozac.

Alt de Mariner, 14. 

universoperformart.com


4. Aules

4. AulesSi has vist ‘Mar i Cel’ més vegades que ‘Els Simpson’

 Passem al text, la música i la dansa. Aulesva néixer el 2003 de la mà de Daniel Anglès, una de les grans figures del musical a Catalunya. ¿L’objectiu? Oferir una formació de màxima qualitat en diferents disciplines escèniques: música, dansa i cos, cant i interpretació.  Aquí busquen, sobretot, la individualitat i tracte personalitzat amb l’alumne. Res de classes multitudinàries. Un alumnat que, des de l’inici, és divers: aAulestrobem des de nens o adolescents que somien ser actors fins a adults que volen connectar amb la seva creativitat o (re)descobrir el seu talent. Sigui al taller d’iniciació al musical –que culmina amb la presentació d’un espectacle–, en teoria teatral, interpretació o cant i veu. A més, cada estiu ofereixen tallers de quatre setmanes de musical i text. 

Salvador Espriu, 47. 

aules.net


5. Exit. Escola d’Arts Escèniques  

5. Exit. Escola d’Arts Escèniques  si et passaries el dia ballant com a ‘La la land’

En ple ‘upper’ Diagonal, ens trobem amb una escola nascuda de la passió pel món de Broadway i el West End: Exit. Aquí formen futurs intèrprets i ballarins però també disposen d’un ampli assortiment de tallers per a adults sense cap experiència en aquest món. El primer: Teatre Musical. Un pack de tres hores per viatjar a Broadway a partir de les coreografies i cançons dels seus musicals més representatius. Les classes culminen amb el muntatge d’una obra. 

Si la teva veu és més estrident que la d’una garsa, no pateixis, també hi ha lloc per a tu. Pots optar per assignatures per sortir de la rutina, millorar la teva expressió i conèixer gent amb les teves inquietuds com el taller d’interpretació, on s’estableix un primer contacte amb el joc escènic i s’aprenen monòlegs i escenes, o el de dansa, per treballar el ritme, estil i expressivitat corporal.

Sant Magí, 17. 

exitescenic.com


6. Youkali

6. YoukaliSi la teva vida és el musical

Som davant d’una de les escoles més veteranes. Fundada el 1997 pel pedagog i pianistaJosep Maria Borràs, fa anys queYoukaliforma, tant a nivell professional com amateur, nens, joves i adults que volen conèixer el món del musical. ¿El seu lema? Aprendre disfrutant. Que el teatre sigui un ‘hobby’ amb rigor pedagògic. Ofereixen cursos per a adults on es treballa cant, dansa i interpretació i, fins i tot, un monogràfic sobre claqué. ¡Per als que encara somien ser Fred Astaire! A més, els cursos acaben amb magnificència: amb la creació i interpretació d’un gran musical dirigit per un professional de renom. ¿T’animes a ser la protagonista de ‘Mamma mia’?

Ramon i Cajal, 88. 

escola-youkali.com


7. Forn de Teatre Pa’Tothom

7. Forn de Teatre Pa’TothomSi vius a Ciutat Vella i tens poc accés a la cultura 

Som davant d’una escola completament diferent, creada amb l’objectiu de formar actors socials. El seu fundador,Jordi Forcadas, té clar que el teatre serveix per enfortir el teixit social d’un barri i generar espais de diàleg. Per això, basant-se en el Teatre de l’Oprimit d’Augusto Boal, va desenvoluparPa’Tothom: una escola popular d’interpretació, enfocada, sobretot, a col·lectius amb risc d’exclusió social. Aquí trobem cursos anuals i intensius més peculiars com teatre de titelles o màscara i ‘commedia dell’arte’. I, evidentment, l’oportunitat de conèixer les tècniques del teatre desenvolupat pel brasiler Augusto Boal a començaments dels 60. No et deixis portar pels prejudicis i descobreix el teatre més comunitari.

Lluna, 5. 

patothom.org


8. Laboratori Escola de Teatre

8. Laboratori Escola de TeatreSi no busques una escola a l’ús

¿Busques una cosa més terapèutica o pròxima al creixement personal? Continua llegint. Aquesta escola, fundada fa més de 18 anys perJessica Walker, imparteix cursos del que ells anomenen teatre experimental. Una tècnica que combina el teatre físic amb la meditació, la investigació corporal, el clown i la improvisació per aconseguir crear des de l’essència d’un mateix. La formació que ofereixen és de tres anys, però també fan seminaris intensius que duren entre dos i 15 dies de formació. 

Passatge de Sant Antoni Abad, 6. 

laboratorioescuela.es


9. Fer teatre

9. Fer teatreSi sempre li busques tres peus al gat

Aquesta és una altra escola diferent, una barreja entre teràpia i formació teatral. De fet, va néixer fa pocs anys de la mà de l’actriu socialNathalia Sócrateamb l’objectiu d’unir les seves dues grans passions i, alhora, formacions professionals, la psicologia i les arts escèniques, en una de sola: el teatre terapèutic.  

Imparteix tallers d’iniciació teatral, de teatre terapèutic (per desenvolupar l’expressió i habilitats de comunicació) o de creació col·lectiva, entre molts d’altres. Intensius per estimular la nostra creativitat i espontaneïtat, per viatjar, segons la professora, dins de la nostra expressió, cos i veu. 

Torre Vélez, 35, baixos 2. 

hacerteatro.org


10. ITC Impro Training Center

10. ITC Impro Training CenterSi no calles ni a sota aigua

Sorprendre, divertir i emocionar és la filosofia d’aquesta escola d’improvisació creada fa cinc anys perJosé Luis Adserías, fundador de la companyiaPlaneta Impro. Ofereixen diversos cursos, tallers i activitats segons el nivell de formació: des del més bàsic fins al més avançat, des dels que mai han trepitjat un escenari fins a actors professionals que volen aventurar-se al món de la improvisació. Fins i tot ofereixen serveis personalitzats a empreses amb l’objectiu de millorar la comunicació al món laboral d’una forma divertida i amena. A més, amb l’objectiu d’ampliar els punts de vista sobre impro, cada any ofereixen masterclasses impartides per professionals d’altres països com l’Argentina, Austràlia, Mèxic o Colòmbia. En definitiva, a ITC t’ensenyen tècniques que es poden aplicar al teatre i entrenament actoral, però també reivindiquen que la improvisació és un gènere en si mateix que ajuda a millorar la creativitat, la confiança i, fins i tot, la capacitat de negociació. ¿T’hi atreveixes? 

26 de gener de 1641, 11. 

Notícies relacionades

improtrainingcenter.com 

 

Temes:

Teatre