On Catalunya

CALÇA'T LES SABATILLES

10 maneres de córrer fent alguna cosa més que 'running'

Ja no n'hi ha prou amb trotar, ara també reculls escombraries, fas turisme, veus fer-se de dia, balles, prens unes birres o udoles sota la lluna plena mentre corres

zentauroepp45516210 abel191128163259

zentauroepp45516210 abel191128163259 / JOAN CORTADELLAS

9
Es llegeix en minuts
Begoña González

Assumeix-ho ja: allò de sortir acórrercom Sylvester Stallone a ‘Rocky’ amb un xandall gris i una cinta al pur estil dels setanta es va deixar de portar al Plistocè. Ni tan sols se li diu «sortir a córrer». Ara es fa‘running’i fins i tot, et diria, que ‘running’ amb alguna cosa més. 

Roba fosforescent, compressors, malles i bufs són un ‘must’ per a qualsevol ‘runner’ postureta, però ja fa un temps que no n’hi ha prou amb vestir un paravent de neó i unes malles ajustades per ser un corredor del més in. El que es porta és combinar el trot (tot i que sigui de pas curt) amb altres activitats. Ja se sap, el postureig ho és tot. Si vols fer una empenta al teu compte d’Instagram o simplement provar coses noves, ara que comença la temporada de córrer sense tenir la sensació de desfer-se sota el sol, aquests plans no et deixaran indiferent.   

1. ‘Plogging’

Per un món millor 

Per practicar aquesta nova disciplina, a més de les sabatilles i les malles, necessitaràs una bossa d’escombraries. Sí, ho has llegit bé. Ideat als països nòrdics, aquest estil esportiu té com a finalitatrecollir escombraries mentre corres. Vaja, un dos en un que et beneficia a tu i al planeta. 

Cada 15 dies i normalment en divendres, Enni Karikoski i Priscila Fernández organitzen aquestes batudes de neteja a què se solen unir ‘els sunrise runners’ (apartat 3). Surten a caçar desaprofitaments diversos grups d’entre 10 i 25 corredors per la platja de la Barceloneta. Per a aquests ‘ecorunners’, «la distància és el menys important», assegura Priscila, però tampoc s’ha de deixar de banda que recollint escombraries també es tonifiquen, i més si fas un esquat per cada burilla que reculls. A més, cal tenir en compte que després d’haver fet esport i a sobre haver contribuït a tenir un planeta més net un se sent molt bé. 

facebook.com/groups/1518453794950618


2. ‘Moon runners’

Sota la lluna plena

«La nit és el nostre territori, la lluna nostra guia». No es necessiten gaires més pistes per descobrir el que fa aquest grup de corredors, ¿no?Aproximadament una vegada al mes, amb cada lluna plena, aquests «runners llunàtics», com ells mateixos es consideren, surten a udolar a la nit sense mòbil, ni gps, ni frontal. Així. «La intenció és connectar amb la naturalesa i el poder de la lluna plena i, per fer-ho, com menys ‘gadgets’, millor», assegura Álex Castro, l’organitzador d’aquestes sortides nocturnes a Barcelona. Només tu, la nit i auuuuu. 

Això sí, tot i que la finalitat d’aquest grup de‘moon runners’ és connectar amb els instints més primaris corrent a cegues per la naturalesa i recaptar diners per a finalitats solidàries, després de les carreres nocturnes sempre queden ganes per prendre unes cerveses i compartir un reconfortant pica-pica organitzat al més pur estil de carmanyola pels corredors. Són benvinguts els ‘runners’ de tots els nivells. Lluny de marques, volen passar una bona estona i disfrutar de la nit de manera diferent, amb recorreguts d’entre 8 i 10 quilòmetres, sempre en zones fosques i, si pot ser, muntanyoses.  

www.fullmoonrun.org


3. ‘Sunrise runners’

A trenc d’alba

Si això de la nit no et convenç i ets més de veure sortir el sol, pot ser que aquest grup encaixi més amb el teu estil, perquè amb ells no hi ha l’excusa de la son per veurecom es fa de dia al trotdes del passeig Marítim de laBarceloneta

Si del dia vols profit, que no et trobi el sol al llit, diuen. I, si no, almenys hauràs començat el dia cremant calories i encomanant-te de l’energia d’aquests espècimens estranys que són capaços de desenganxar-se dels llençols per posar-se les sabatilles. 

En grups d’entre 10 i 15 persones, els‘sunrise runners’ surten a donar-ho tot de dimarts a divendres, a les 7 del matí, des del Buenas Migas de la Barceloneta amb un únic objectiu: disfrutar de l’esport quan la ciutat encara es desemmandreix (i alguns d’ells també).

Moshe Mizrahi va crear aquest club de matiners fa tres anys després de perdre una aposta i haver de preparar-se per córrer una marató. La falta de compromís dels seus acompanyants el va portar a buscar corredors que volguessin sortir a córrer de matinada. Des d’aleshores, s’han unit més de 2.700‘sunrise runners’ al seu grup de Meetup, la xarxa a través de la qual organitzen aquestes quedades gratuïtes.Tot esforç té la seva recompensa, i matinar per donar-li canya al cos no és menys: després de les sortides, qui vulgui és benvingut a unir-se als valents que es capbussen al mar o que esmorzen com reis. Siguis de ‘gym’ o de nyam, en aquest grup tens premi segur. 

www.meetup.com/es-ES/sunrise-runners-barcelona


4. ‘Rancing’

Corre i balla alhora

¡Remena, nena! Si has arribat fins aquí i encara no t’has espantat, aquesta pot ser una de les iniciatives que més t’interessi.Això sí, per unir-te als ‘rancers’, millor que deixis la vergonya a casa, perquè aquí combinen les sabatilles de ‘running’ amb vestuari carnavalesc per córrer al ritme de la música. ¿O era ballar al ritme de la carrera? En fi, sigui com sigui, ¡et presentem el‘rancing’!Aquest neologisme que parteix de les paraules‘running’+‘dancing’és una estrambòtica combinació de les dues disciplines on el que importen no són els temps per quilòmetre, sinó la teva capacitat per córrer mentre et casques uns passos de ball que ni en el ‘Just Dance’. 

«Per sortir amb nosaltres has de venir amb energia i t’ha d’importar un rave el que pensin els que et veuen passar», assegura Moshe Mizrahi, el‘sunrise runner ’ del bloc anterior.A més de quedar-se satisfet amb aixecar-se d’hora, també organitza quedades de manera puntual els divendres a la tarda a l’Arc de Triomf. Moure el cos al ritme de la música mentre recorres la ciutat repartint bon rotllo pot ser una bona manera de començar el cap de setmana. ¿Què esperes per ‘ballacórrer’?

facebook.com/rancingbcn


  5. ‘Beer runners’

5. ‘Beer runners’

¡Txin-txin!

¡Prepara lescervesesque marxem! Per a aquests corredors el més important és la comunitat i el bon ambient i, per això, és condició sine qua non prendre unes canyetes després de les carreres. Sona bé, ¿oi? Cervesers d’Espanya organitza sortides i carreres en les principals ciutats espanyoles en què la filosofia és «córrer en companyia i disfrutar del moment compartint quilòmetres i moments, no tant trencar marques», assegura el seu capità, Dani Quintero. Les trobades de corredors cervesers s’organitzen un parell de vegades al mes a través de grups de Facebook i són gratuïts (sí, les cerveses de les carreres, també) i l’únic requisit és portar aliments que no caduquin per al Banc d’Aliments.Actualment, més de 30.000 persones formen part de l’equip de ‘beer runners’i entre ells hi ha molts nivells diferents. Sigui quin sigui el teu objectiu amb aquests bojos del ‘run’, la diversió està assegurada. 

beerrunners.es


6. Ioga per a ‘runners’

Cap al Nirvana

Oooooooooooooooommmmmmmmm. Inhala. Exhala. Deixa enrere la bullícia i l’atrafegament. Del torracollons del teu cap i la reunió de demà ja te n’ocuparàs després. Desconnecta de l’exterior i deixa’t portar per les seqüències d’àssanes que Laura Collins prepara específicament per a corredors en les seves classes de ioga per a ‘runners’ cada divendres a la tarda a The House of Yoga (Rec Comtal, 7). «Cada exercici se centra en uns músculs concrets i amb aquestes sessions ajudem a equilibrar els esforços que fem quan correm», justifica la professora. Així, a les sessions, les seqüències treballen sobretot els músculs complementaris als que s’utilitzen durant el trot per estirar i compensar els esforços. Per parts, que el nirvana cal guanyar-se’l. Abans de les classes de ioga, en grups petits d’entre 6 i 10 persones, aquests ‘runners’ surten a recórrer els carrers de Barcelona en rutes d’uns 8 quilòmetres fins a l’estudi. Ah, i no pateixis, no s’ha de córrer amb l’estoreta a sobre, perquè per a les classes, que tenen un preu de 10 €,  The House of Yoga deixa un ‘mat’ a cada corredor.

www.meetup.com/es-ES/Yoga-for-runners-cyclists-yoga-para-corredores-y-ciclistas


7. Carreres d’obstacles

No sento les cames

Aigua, fang, sang i suor són els quatre elements essencials d’una bonaMaori Race. D’acord, no exagerem, potser la sang no és necessària, però en molts casos és inevitable alguna rascada després de superar desenes d’obstaclesque posen el cos i la ment al límit i et fan sentir com un soldat més en la guerra del Vietnam. Aquestes curses d’obstacles que tenen lloc dues vegades l’any a Santa Coloma i el Montseny són una bona opció per als més ‘hardcore’ i aquells que vulguin matar dos ocells d’un tret. Tonificació, fang i càrdio, ho tenen tot. 

maorirace.com


8. Guies de corredors invidents

Jo per tu, tu per mi

Si a tu el que t’importa és que tot el que fas serveixi per a alguna cosa, potser aquesta és la teva opció. ¿I si et diguessin que corrent pots ajudar altres persones? Sona bé, ¿oi? Doncs estàs de sort, perquè laONCEorganitza un voluntariat en qual pots fer de guia d’uncorredor invident. ‘Yo por ti, tú por mí’, com diria Rosalía. ¿T’imagines el que seria no poder sortir a córrer malgrat morir-te de ganes perquè no hi pots anar sol? Doncs desenes de corredors cecs han pogut deixar enrere aquesta frustració gràcies a persones que dediquen els seus entrenaments a guiar altres persones

Les sortides s’organitzen en parelles que comparteixin més o menys el mateix ritme i així corredor i guia poden disfrutar al màxim dels passejos. Els grups de voluntariat solen sortir els dilluns a la tarda per la zona de Montjuïc i després corren carreres amb les seves parelles els caps de setmana. 

www.once.es/Comprometidos/voluntariado/programa-deportivo


   9. 360º Running Barcelona 

9. 360º Running Barcelona 

Turisme en sabatilles

Aquesta és l’alternativa més cultural, tot i que també poc convencional. Fa uns nou anys, Jaume Pedregosa i Joan Brull van idear una alternativa a lesvisites turístiqueshabituals i van començar a oferir rutes per la ciutaten mallesi a tota pastilla. Ara pots ser un guiri a la teva pròpia ciutat de la mà de 360º Running Barcelona i descobrir-la amb les sabatilles posades.‘Sightrunning’,li diuen. En les seves sortides, la clau és veure les coses amb altres ulls, però de pressa. Potser creus que coneixes Barcelona, però les rutes ideades per aquest equip de guies esportistes et descobriran carrers i monuments d’una forma que encara no coneixies: amb suor al front. 

La millor foto et costarà una bona pujada, però el selfie quedarà d’allò més autèntic. ¿Que et canses? Tranquil, sempre pots treure la càmera i fer un fotorreportatge per recuperar l’alè. 

360runningbarcelona.com


10. PB Running.

Sense accessoris

Si has arribat fins aquí i no t’ha enamorat cap de les opcions anteriors, potser ets un‘runner’ tradicional. Vaja, un corredor. Si per a tu l’important és disfrutar de la carrera i no necessites accessoris. Si et poses els auriculars i ets capaç de córrer i córrer sense necessitar res més. Compte, que encara hi ha grups que es dediquen a això. 

De la mà dePB Runningi a través de les seves quedades via Meetup, podràs trobar un grup afí als teus objectius i fer unes sèries fins perdre l’alè o uns entrenaments de resistència que et deixaran les cames com un flam fins la setmana que ve. Alan Urquhart organitza entrenaments a l’aire lliure en diferents punts de la ciutat per preparar els ‘runners’ per a les seves carreres. «L’important és entrenar, després les metes se les posa cadascú», assegura. Des d’iniciació al ‘running’ fins a maratons. Ja no tens excusa per posar-te les sabatilles i sortir a donar-li canya. 

Notícies relacionades

www.meetup.com/es-ES/pbrunningclub