On Catalunya

CIUTAT ON

Barcelona sense plàstic, sisplau

Les tendències eco han arribat amb més determinació que Greta Thunberg a l'ONU. Entre caçar plàstics, el 'plogging' i els antiburilles, no hi ha excusa per no unir-se a la croada mediambiental

video-basura-platja / periodico

3
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En un any, hem trobat una tona d’escombraries». No, no estan parlant del Twitter de Donald Trump, sinó que és la quantitat de plàstic que el grup d’ecologistesClean Beach Initiativeha recollit el seu primer any d’activitat a les platges de Barcelona. Sí, són moltíssimsresidus, però és pitjor del que es podria imaginar: només treballen durant una hora a la setmana. És a dir, en 52 hores (1 hora per les 52 setmanes que té l’any), l’equivalent a poc menys de tres dies, han trobat 1.150 quilos de residus ancorats a la nostra costa. Imagina’t tot el que encara queda al mar. 

«D’iniciatives no en falten, el que falta són ganes», diu la Lizbeth, confundadora deClean Beach Initiative, buscant una resposta al fet que hi hagi més plàstic al mar que en un concurs de bellesa. «Hi ha papereres, contenidors i cons per a cigarrets, pots fins i tot endur-te una bossa de casa i utilitzar-la d’escombraries si et fa mandra moure’t de la tovallola. I tot i així la gent tira els seus residus al mar». Per aportar el seu gra de sorra, van començar aquest projecte: sortir en grup a explorar la sorra i roques dels espigons buscant escombraries. 

Es reuneixen cada dissabte a les 11 del matí a l’Espigó del Gas, però no són els únics que practiquen aquesta versió ecologista d’anar a caçar bolets. La iniciativaPure Clean Earth també fa de David contra el Goliat de la contaminació barcelonina. Es reuneixen cada diumenge a laplaça del Mari, com van néixer abans queClean Beach Initiative, ja han aconseguit rescatar fins a vuit vegades més de residus a la deriva. Un total de 8.668 quilos.

Entre els diferents grups no hi ha competitivitat, al contrari: «Per exemple, hem col·laborat ambNo Més Burilles», un grup de recol·lecció d’aquests petits residus que es tiren amb una imprudent facilitat. Aquest grup de treball, que forma part de la xarxaVoluntariat Ambiental a Catalunya, organitza activitats com elBurillató(un triatló de conscienciació ambiental i neteja de burilles) o els macroesdeveniments de platja en què mil voluntaris en recullen durant vuit hores la màxima quantitat possible. El rècord és de 270.000 burilles. 

EL+

Exercici eco per afegir «planeta sa» al «mens sana in corpore sano».

Aquest tipus de residu, com que està fet de plàstic, és altament contaminant i, com que és petit, la seva proliferació és fàcil i preocupant. «En menys de 20 minuts he agafat més de 30 burilles», diu la Virginia, una de les voluntàries que va decidir unir-se a aquesta jornada perquè li encanta fer surf –explica– i «va arribar un punt en què estava surfejant plàstic i no onades». Al final de l’activitat, apareix una dona amb una ampolla de 5 litres plena de burilles. 

L’equip que utilitzen per a la captura del plàstic són bosses de tela, guants i un braç extensible que proporciona l’organització, i per tant, els voluntaris no han de pagar ni un euro. «Doncs fàcil no és», diu la Virginia barallant-se amb el braç extensible mentre que la Lizbeth el mou amb la mateixa agilitat que l’Inspector Gadget. «Requereix experiència», diu rient mentre puja i baixa àgilment les roques de l’espigó. La Virginia la segueix, assecant-se la suor de principiant. «Doncs la veritat és que es fa molt exercici».

CÓRRER AMB BOSSES D’ESCOMBRARIES

Notícies relacionades

CÓRRER AMB BOSSES D’ESCOMBRARIESEl fitnes i l’ecologisme no són incompatibles. L’èxit del ‘plogging’ (recollir escombraries mentre es fa ‘running’) ho testifica. El grup deBarcelona Plogging, bossa d’escombraries biodegradable en mà, equipats amb roba d’esport i desperts a les 7 del matí, s’organitzen a través de Facebook i Meetup per exercitar-se una vegada al mes, cuidant el cos alhora que el planeta. 

I sí, aquestes tendències eco s’adapten a totes les edats i nivells. Si vols anar amb els teus fills i el ‘plogging’ és massa adult, te’ls pots emportar a les reunions deClean Beach Initiative, per exemple. «Sempre venen moltes famílies», explica la Lizbeth, orgullosa. «És molt bonic veure com hi ha famílies que eduquen des de petits els seus fills en la preservació de la naturalesa». ¿L’haurà acompanyat ja en alguna reunió la següent Greta Thunberg? 

Temes:

Ciutat on