On Catalunya

Els taurons no són els dolents

zentauroepp50290202 tortuga191008102128

zentauroepp50290202 tortuga191008102128

3
Es llegeix en minuts

A la platja del Prat de Llobregat, en ple Espai Natural del Delta del Llobregat i a menys de mitja hora des del centre de Barcelona, hi ha la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM), un dels centres més importants d’Europa en la seva classe. Les seves instal·lacions no tanquen mai. Els seus equips han assistit més de 400 balenes i dofins encallats a la platja, i han recuperat i alliberat posteriorment més de 600 tortugues marines. Els caps de setmana, a més, ho expliquen a través d’un programa que inclou set propostes diferents només per a famílies, que es van alternant en el calendari. Les visites guiades per a grups de nens i adults s’ofereixen cada cap de setmana, de 10.00 a 12.00 hores, amb reserva prèvia. 

No ho sembla, però el CRAM ocupa 18.000 metres quadrats. Un educador ens rep a l’edifici pedagògic. Ens explica que aquesta entitat és una fundació privada sense ànim de lucre. Un grup de voluntaris mobilitzats arran d’una epidèmia vírica letal per a centenars de dofins el 1991 es va oferir a la Generalitat per treballar a favor d’animals marins en situació vulnerable. La Fundació del CRAM va ser creada el 1994. D’això ja fa 25 anys. 

Exposició sobre la biodiversitat

Exposició sobre la biodiversitatL’edifici, una planta baixa, acull l’exposició ‘A favor de la biodiversitat’. Un mar d’esperança. ¡Sorpresa! Una de les petites grans coses que es poden fer per protegir el mar és deixar d’utilitzar bastonets per a les orelles i, per descomptat, no llençar-los pel lavabo. Amb diferència, és el producte més recollit, després de les tovalloletes netejadores, en les sessions de neteja de les platges. Una altra clau, que no sorprèn tant, és reduir l’ús del plàstic. Pràcticament tots els animals que arriben al CRAM en tenen restes a les tripes. De fet, molts dels que l’ingereixen accidentalment moren de gana quan no poden expulsar-lo. 

Contrarestar la llegenda negra dels taurons i explicar la seva veritable història és un altre dels objectius de la visita. El 2018 van morir només cinc persones per atac d’esqual a tot el món, la majoria surfistes. Ens mostren que s’assemblen bastant als dofins, animals molt més saborosos per a un tauró que un surfista. En canvi, molts més taurons moren en mans dels humans. L’excusa són les seves cotitzades aletes, una menja o un ingredient cosmètic selecte. Els pescadors els tallen les aletes en viu i després llancen l’animal al mar.

Tortugues marines supervivents

Tortugues marines superviventsPer als més petits de la casa, un de les millors parts del recorregut és la visita a la clínica de recuperació dels animals rescatats. La idea és tornar-los al seu hàbitat com més aviat millor després de curar-los amb tècniques mínimament invasives. Curiosament, quatre tortugues marines que mai van poder tornar al mar s’han convertit en la imatge de la feina que fan en el CRAM. 

Notícies relacionades

Per exemple, 4x4, batejada així per haver sobreviscut a tota mena de vicissituds, va ser capturada quan era una cria, però les tortugues babaues com ella poden arribar a pesar fins a 120 quilos. Va viure en peixeres on ni tan sols es podia girar durant 25 anys, fins i tot amb aigua de l’aixeta. Això li va produir atròfies, falta de mobilitat i despigmentació, però resulta entendridor veure com continua buscant el contacte humà. Va arribar al CRAM després de l’aprovació d’una llei de protecció d’espècies amenaçades, el 1995. Ara ja no podria viure en llibertat. El mateix els passa a Casimiro, Damm i Massa Gran, les altres residents fixes al CRAM. 

Simulacre de rescat de dofí

Simulacre de rescat de dofíPer a les pròximes setmanes, el CRAM ha programat un simulacre de rescat d’un dofí per a famílies amb nens a partir de 6 anys (aquest dissabte, dia 12). També, un taller de rescat de tortugues marines per a nens i nenes a partir de 5 anys (dissabte, dia 19) i un altre de dofins per a nens de 3 a 4 anys (diumenge, dia 20). Per a dissabte, dia 26, han obert una visita dinamitzada pensada per a famílies amb nens de 5 a 12 anys en la qual hauran de treballar en equip per descobrir què han de fer al trobar un niu de tortugues. I explicaran el conte de la tortuga Floreta (per a nens de 3 a 5 anys) dissabte, 2 de novembre. 

Temes:

En família