On Catalunya

CIUTAT ON

La meditació guiada més gran d'Europa

Fins i tot Pocholo acabaria aquí en la posició del lotus. Meditant pel món congrega multituds sota la lluna plena a la platja del Bogatell. Han arribat a reunir 2.000 persones en actitud zen

zentauroepp49863024 meditacin190917210816

zentauroepp49863024 meditacin190917210816 / Robert Ramos

4
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Dos altaveus expandeixen música zen amb onades de fons. En uns minuts sortirà una lluna plena de postal. Platja del Bogatell. Avui fa vent. Mucho. En circumstàncies normals no et quedaries aquí sense que sembli que t’ha tapat la teva mare. Però no deixa d’arribar gent somrient amb pareos i estoretes. Es va formant una multitud a la vora. Calma de retir budista. Fins i tot Pocholo acabaria en la posició del lotus.

«Per cultivar la ment i l’esperit, per a això hem vingut», diu la Teresa mentre col·loca el pareo. Ja n’hi deu haver centenars. ¿200? ¿300? «En la lluna plena anterior n’hi havia el triple», assegura la Tainara. «Va ploure, però ningú es va moure», assenteix. «T’agradarà», prometen els reincidents. «Et quedes més lleuger», repeteixen. Ningú sap qui ho organitza.

«Namasté, Barcelona». De cop ressona als altaveus una veu amb to de dalai-lama. «Us explicaré què guanyareu amb aquestes meditacions –avança als neòfits–. Aconseguireu ser feliços». I la multitud tanca els ulls. 

«Ja és lameditació guiada més gran de tot Europa», clamen des de fa mesos via Facebook. Meditando por el mundo, es diu la pàgina. A la sessió sota la lluna plena d’avui s’hi havien apuntat 1.500 persones.

És la nova paraula ubiqua. El nou ioga. Ja té més entrades a Google que al buscar una Kardashian.Hi ha mil llistes de «famosos que mediten» i rànquings d’«‘influencers’ que cuiden la teva ment». «Està bé que aquesta sigui la moda i no coses pitjors», diu rient el Diego. «Mira la gent –diu emocionat–, tothom surt d’aquí feliç». 

El Diego és el de la veu amb efectes de Trankimazin. És qui hi ha al darrere deMeditando por el mundo. Té un cognom a joc: Sant. ¿Com els del cel? «Sí –riu–. Allà a dalt –s’apunta a la coroneta– tinc l’aurèola, ¿no?». Sembla que viu amb el somriure posat, com el gat del país de les meravelles, el Joker o un funcionari a l’hora del cafè. Porta una brúixola tatuada al braç i una paraula en vermell: «Karma». «És la llei de la vida que més m’agrada –diu–. Tot el que fas torna, sigui bo o sigui dolent».  

Argentí, empresari, 40 anys. «Estic per construir un edifici a Badalona», diu com qui ha de fitxar. «Vinc a treballar també», diu rient. «Això ho faig gratis», assenyala la platja plena de gent somrient. «Això és per ajudar».  

 El Diego ve de Miami, allà hi va viure nou anys. En fa tres va començar a convocar aquestes meditacions sota la lluna plena. «Vam començar amb un grup de 15 persones –explica– i es va convertir en lameditació guiada més gran d’Amèrica». Han arribat a congregar 2.000 persones, assegura.

«Ho estava esperant»

Va venir a Barcelona fa sis mesos. «Necessitava un canvi», diu. «Tot just em vaig mudar al març i vaig dir: ‘Cal fer-ho aquí’. Ho vaig sentir –recorda–. Ho vaig programar tot en cinc hores: de deu del matí a tres de la tarda. Me’n vaig anar a l’hotel Vela, vaig caminar per tota la platja, i vaig dir: ‘És aquí’». Va parar al Bogatell. ¿Per què? «Ho vaig sentir –es torna a arronsar d’espatlles–. És aquí». I se’n va anar a comprar un altaveu. «Si venen 21 persones –va pensar–, seria molt i molt feliç». ¿21? «21 és un número favorable», justifica. Deuen comptar també els múltiples. En van venir més de cent. I es van anar multiplicant els pareos sota la lluna plena. A l’abril eren 300 persones, calcula. Al juny, 2.000. Sí, les van comptar, promet el Diego. «La gent ho necessitava –insisteix–. M’ho agraïen: ‘Ho estava esperant, necessitava això’».

Ho continuen repetint després de cada sessió. «Genial». «Supermaquíssima». «M’ha encantat». La multitud va marxant de la platja amb el somriure fluix, com si sortissin d’una festa. ¿Què enganxa? «La relaxació. La connexió», resumeix l’Ángel.«L’energia de tanta gent», afegeix la Marta. «Et carrega per tirar endavant», apunten la Tània i la Maria. «Veure la lluna somrient», assenyala la Carla. «Anem massa accelerats. Necessitem frenar». Tots acaben ballant a la manerarave la Madre Tierra de Chayanne. «Oyeee, abre tus ojooooos, mira hacia arribaaaa». Mires cap amunt i allà segueix la lluna plena de postal.

LO+

L’ambient zen. Fins i tot Pocholo acabaria aquí en la posició del lotus.

LO-

El fred. Hauràs de tapar-te com si ho fes la teva mare.

Notícies relacionades

«El despertar espiritual de les persones –explica el Diego–. Aquesta és la missió». ¿Que per què ho fa per amor a l’art? «¿Per què no?», respon. Però ara ve l’hivern, el guru arqueja les celles. El seu primer hivern barceloní. «Jo no tinc cap problema, camperes i ja està», diu. «Posaré un ninot de neu al meu costat», diu rient. Mentrestant, la pròxima meditació amb lluna plena serà el 13 d’octubre, ja està convocada per Facebook. I ja han clicat al botó de «m’interessa» més de 1.600 persones.

 

Temes:

Ciutat on