On Catalunya

FER ARRELS

L'alzina de Gabrielet, a Maials

El robust arbre destaca solitari entre plantacions d'oliveres i ametllers

L’alzina de Gabrielet, a Maials.

L’alzina de Gabrielet, a Maials. / A. MADRIDEJOS

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Aquest robust i solitari exemplar d'alzina de la subespècie 'ballota' o de glans dolços, característica de zones interiors, ha crescut vigorós malgrat trobar-se en un terreny molt sec, pràcticament estepari, i amb temperatures extremes tant a l'estiu com a l'hivern. Al costat de plantacions d'oliveres, ametllers i alguns fruiters de regadiu (albercoquers, magraners, pruneres), destaca com una fita en un territori pla només pertorbat per la masia que li dóna nom i per un promontori dominat per una pineda. L'exemplar, les denses branques arriben a tocar la terra, té un perímetre de tronc de 3,91 metres i una alçada de 19 metres, però el que més destaca és l'amplada de la copa, que ronda els 29 metres.

Notícies relacionades

Encara que l'alzina és molt coneguda a Maials i nombrosos ciclistes passen al seu costat, les indicacions per a trobar-la brillen per la seva absència i és millor anar preparat. De fet, en la meva recent visita no donava amb ella i vaig haver de demanar ajuda en una finca propera. En el mateix municipi, però en direcció a Seròs, també és possible contemplar un altre arbre de grans dimensions, l'anomenat pi del Pla de Perlet.

Localitzador Google Maps d'arbres singulars Fer Arrels-On Barcelona

Quercus ilex

NOM EN CATALÀ: alzina, carrasca NOM EN CASTELLÀ: encina, carrasca ORIGEN: conca mediterrània ANTIGUITAT: desconeguda. Per l'aspecte, potser 250-300 anys LLOC: Maials (Segrià). Agafar la carretera LV-7046 en direcció a Almatret i, després de recórrer uns 2,5 quilòmetres, seguir per una desviació a mà esquerra. El camí és de terra.

Temes:

Fer arrels