On Catalunya

guia pràctica

Com sobreviure a Sant Joan, hora a hora

El dia més llarg i petard de l'any requereix planificació. Per això t'organitzem l'agenda (i el dopatge) hora a hora. La millor manera d'explotar la jornada més sorollosa de la temporada

coca-sant-joan

coca-sant-joan

8
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Agenda al màxim. Horaris quadrats. ¡Sincronitzem rellotges! Tot ha de sortir bé el dia més llarg i la nit més curta de l’any. La vigília de Sant Joan exigeix molt. És una prova de força i resistència que només podràs superar amb una bona organització i el dopatge adequat. El cava i la coca seran el teu combustible en aquest triatló per al qual t’hem dissenyat un pla d’acció immillorable.

Si vols treure-li tot el suc aSant Joansense vessar una sola neurona en el procés, aquí tens una cronologia detallada amb tot el que pots (i has de) fer durant el dia més sorollós de la temporada. I a sobre, el 23 de juny és diumenge, així que tindràs tot dilluns per passar el pet i dormisquejar. Veig que el vell Joan continua tenint bons contactes allà a dalt. 

10.00-11.00 h

10.00-11.00 hComença el dia amb energia

T’espera un dia dur, sense dret a migdiada, amb més encàrrecs que un repartidor de Glovo en un Barça-Madrid. S’ha de començar amb estimulants de la millor qualitat corrent per les teves venes, és a dir, amb una ingesta de berlines i cafè. Els polis americans de Hollywood no poden anar errats. Per al cafè, via directa a Nomad (Joaquín Costa, 26), al Raval. Cafè d’especialitat al quadrat. Gra seleccionat de la màxima qualitat. Tècnica depuradíssima. Torrat barceloní. Ni se t’acudeixi demanar sucre: ¿Combinaries un Don Simón amb un Vega Sicília?

Ja trobaràs sacarosa als dònuts artesans de La Donutería (Parlament, 20), un obrador de Sant Antoni que broda aquest aliment foradat. Fabriquen els artefactes diàriament. Les seves masses artesanes i sabors d’un altre món et faran salivar com si les cascades d’Iguaçú brollessin del teu llavi inferior. 


11.00-12.00 h

11.00-12.00 hEstoc de coca

Som-hi amb la primera missió de pes: les coques. Si et presentes en una festa amb una coca de pa sucat amb oli, pots pagar-ho molt car. Al Triticum (ronda de Sant Antoni, 39) hi trobaràs peces de gran valor per a tots els paladars. Des de les tradicionals, amb crema o fruita confitada, fins a una de llimona molt prometedora.

¿Per als modernets?Les coques de Takashi Ochiai (Urgell, 110), amb una de ‘matcha’que triomfa, i els deliciosos experiments de Bubó (Caputxes, 10), un laboratori que reinventa la coca com Sinatra: a la seva manera.

Si t’agraden els clàssics,La Valenciana(Roger de Flor, 252) fa uns quants decennis que perfecciona la tradició. En actiu des de 1906, si la seva coca de crema fos un utilitari, parlaríem de fiabilitat alemanya. Mai falla.


12.00-13.00 h

12.00-13.00 hEl crit de ‘Brunch’

Has recorregut tot Barcelona i t’has guanyat un segon esmorzar com Déu mana, un ‘brunchàs’ via intravenosa que et doni l’energia necessària per encarar la segona ronda de compres. ElBar Verazde l’Hotel The Barcelona Edition (avinguda de Francesc Cambó, 14) serveix un dels millors de la ciutat en una atmosfera relaxada. No diguis que no al seu pollastre fregit i als seus increïblement perfectes ous Benedict.

Si això del ‘brunch’ et sona a ‘Sensación de vivir’ versió ‘hipster’ i tu ets de tradicions, necessites un vermut amb sòlids de confiança.Lluny de l’enrenou, al Clot, t’espera el Celler Ca La Paqui (Sant Joan de Malta, 53), un local llegendari on podràs vermutejar en família, amb anxoves preparades a mà i uns ‘molletes de pringá’ antològics. 


13.00-14.00 h

13.00-14.00 hAlcohol  i petards

Segona ronda de compres: ara toca el material inflamable. És diumenge, sí, però a Barcelona hi ha llocs oberts que poden proveir-te d’alcohol fins i tot el Dia del Senyor. Licoreria Latería Barcelona(Escudellers, 5) és una església etílica imponent. Ho tenen tot i en grans quantitats, en un recinte històric on fa anys operava un dels cellers amb més tradició del Gòtic. També trobaràs obert Vins i Caves La Catedral (plaça de Ramon Berenguer el Gran, 1), un clàssic per empinar el colze amb una col·lecció de vins, caves i licors rars molt respectable.

D’altra banda, amb els petards ves al segur. Les botigues deFocs Artificials Estalellasón un clàssic, com el Pim Pam Festa (Aribau, 188), per exemple, on et proporcionaran pólvora de qualitat i projectils que esclaten al firmament, no a la teva mà.  


14.00-15.00 h

14.00-15.00 hDinant lluny del soroll

L’hora de dinar i ja et retruny el cap amb tant petard. Necessites alimentar-te en un reducte allunyat de l’ull de l’huracà. Il Birrino(Alí Bei, 123) és l’opció ideal. Fusió perfecta de cerveseria artesana i restaurant italià, aquest racó amagat a cinc minuts de la parada de Marina és una bombolla hedonista: els plats de pasta i els guisats italians que Emanuele de Angelis extreu de la seva diminuta cuina són més efectius que el ioga.

Si vols una cosa bona, tranquil·la i barata per menjar amb la teva prole, acosta’t a La Real Hamburguesería(València, 285) i alimenta els teus cadells amb el vici que els mola en format ‘premium’: 'burgers', 'burgers' i més 'burgers'. Serà l’únic moment de la revetlla en què les criatures no es comportaran com gremlins inflats d’amfetes: disfruta-ho. 


15.00-16.00 h

15.00-16.00 hPetards i geladet 

Aquells petards macos que hipnotitzen els teus fills com si fossin un vídeo del Rubius. És l’hora de l’ofensiva nuclear i, a la meva manera de veure, els llocs que més confiança ofereixen en tema de llançament de projectils són el Moll de la Fusta, la vorera mar del passeig de Joan de Borbó, i la plaça de l’Ictineo, tots al costat del mar.

Parlem de zones que amb prou feines compten amb vegetació; masses de ciment imponents que ofereixen espai de sobra per fer detonar l’arsenal que has comprat. Si la set de pólvora ha deixat pas a la set de sucre, pots anar alDelacrem(Enric Granados, 15) o a la pastisseria Bonastre(Tamarit, 134) i perdre’t en un dels seus famosos gelats de coca de Sant Joan.


17.00-19.00 h

17.00-19.00 hFoc, camina amb mi

La tradició que no pots perdre’t. Sant Joanno comença fins que la flama del Canigó comença la seva particular marató, arriba a la plaça de Sant Jaume i d’allà es propaga per tots els barris de Barcelona. A les 16.30 hores comença la festa de rebuda de la flama a cop de sardanes. A les 18.00 hores arriba el foc i els gegants embogeixen. Seguidament, lectura del missatge deSant Joan, escrit per Carme Forcadell, i final de la disbauxa amb el protocol·lari repartiment de la flama. Per cert, com mana la tradició, hi haurà flux de plantes medicinals. Totalment legals, mal pensat.  


19.00-20.00 h

19.00-20.00 hBeure’s Sant Joan

Sant Joanes viu ‘a ful’ en algunes de les cocteleries més selectes de Barcelona. Dona’t un caprici i aprofita la creativitat dels següents bartendersque han ideat còctels especials per aSant Joan.AThe Bowery(avinguda de Roma, 151), Luca Izzo et rebrà amb el Barcino, una simfonia de rom, licor de flor de saüc, Falernum i altres ingredients màgics.

En Dr. Stravinsky (Mirallers, 5), Antonio Naranjo et prepararà l’exquisit Remei, una joia fumada amb base de whisky i 'kombucha' de te 'lapsang' que et volarà el seny.

A La Javanesa (Joan Gamper, 12), Pablo Fiestas també et sorprendrà amb un menú alcohòlic amb cava Guspira (pel foc) per acompanyar les coques i el còctel especial Colometa, inspirat en el personatge femení de ‘La plaça del diamant’. 


20.00-22.00 h

Sopar pirotècnic

El sopar deSant Joanha de ser impecable, ja que és l’avantsala de la festa nocturna i un s’ha d’omplir la panxa amb viandes que apaivaguin la mona imminent. Molts establiments adapten els seus oferiments a la revetlla. El centenariHotel El Palace(Gran Via de les Corts Catalanes, 668) et concedeix la revetlla de la teva vida per 49 euros. A la seva impressionant terrassa, amb una panoràmica impactant de la ciutat, tindràs sopar de menú obert, coca, cava i banda sonora electroswing perquè viatgis als anys 20.

Al restaurantSasha Bar 1968(Margarit, 18), podràs acompanyar el sopar amb el Sant Joan Shake, un còctel amb tocs de cacau i fruita seca que inclou coca del Forn de Sant Josep.

A la braseriaCalabrasa(passeig del Born, 27), com en tants altres restaurants compromesos amb la causa festiva, et regalaran un tros de coca imponent i una copa de cava per culminar la ingesta.


22.00-00.00 h

22.00-00.00 hFoc i sorra

Si vols una revetlla tranquil·la i a anys llum del centre, al parc de la Vall d’Hebron se celebra un megaSant Joanamb l’Orquestra Celeste que aglutinarà petits i grans per igual. Una altra opció per no menjar asfalt és la platja. El litoral de la ciutat armarà els seus xiringuitos fins a les dents perquè disfrutis de la revetlla amb sorra a les orelles i el mar a prop, per si ve de gust remullar-te una mica. A Bogatell, obligatori anar aVai Moana. Al Fòrum,al Bambú. Al Prat,al Calamar

I si vols treure el piròman que portes dins, a buscar les fogueres de Poblenou (màgiques i de barri), Raval (multiètniques i friquis) o Barceloneta (apocalipsi zombi).


00.00 h –fins que surti el sol

00.00 h –fins que surti el sol¡Renoi, quina nit!

Clubs, festes, disc joqueis i alcohol a cops de pala. Però a nosaltres ens agrada el friquisme i la barreja. Al tuguri del Raval Freedonia (Lleialtat, 6), festassa de techno i house 'underground’ amb mestres locals als plats i el gran Marc Piñol comandant el 'line-up'.

A la salaRazzmatazz(Almogàvers, 122), revetlla inclusiva amb el col·lectiu Chica Gang, dedicat a promoure l’art femení LGTBIQ. Ah, desempolsega el teu jersei Privata i prepara’t per molar molt: també hi ha festa dels 80 a la sala Pop Bar de Razzmatazz.


6.00 h

6.00 hI al llit calentó

Notícies relacionades

Ballarugues ridícules, copes de cava a dues mans, tirades de canya antològiques, ha sigut un Sant Joan hilarant, se t’han fet les 6 en un segon i, si ets al Poblenou, potser és la teva nit de sort i et trobes la xurreria J. Argiles oberta. Xurros com a ‘panzers’ i mangueres de colesterol pur perquè te’n vagis al llit calentó. 

 

Temes:

Barcelona