On Catalunya

FER ARRELS

El pollancre del Molí Vell, a Bellpuig

L'arbre és herència d'un antic canal que proveïa un molí farinaire

ficha-ob-populus-nigra-bellbuig

ficha-ob-populus-nigra-bellbuig

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

El pollancre del Molí Vell de Bellpuig, una espècie característica d’ambients de ribera i poc habitual a les terres seques de l’Urgell, és una herència de temps passats en què l’aigua del riu Corb baixava amb força i proveïa un canal que alimentava un molí farinaire ara abandonat. L’activitat va desaparèixer amb la industrialització, però l’arbre es manté avui molt vital gràcies a les aportacions hídriques del subsol.

El “xop gran”, com és conegut a Bellpuig, ha arribat a unes dimensions esplèndides (29 metres d’altura i 4,68 de perímetre de tronc) sense ser excessivament vell. Per arribar a l’exemplar és necessari sortir de Bellpuig en direcció sud (carretera LP-2015) i, just abans d’arribar al convent de Sant Bartomeu, prendre un carril a mà esquerra i avançar 350 metres. Al seu costat hi ha un parc molt agradable amb altres arbres ressenyables.

Populus nigra

NOM EN CATALÀ: pollancre, xopNOM EN ESPANYOL: chopo, álamo negro ORIGEN: Europa (tret de zones fredes), nord de l’Àfrica  ANTIGUITAT: Desconeguda. Possiblement, cap al 1850 LLOC: Bellpuig (Urgell). Al costat del convent renaixentista de Sant Bartomeu

Temes:

Fer arrels