On Catalunya

FER ARRELS

La servera de Riudabella, un fruiter d'una altra època

L'espècie ha quedat arraconada i ja amb prou feines es cultiva

ficha-ob-sorbus-servera-riudabella

ficha-ob-sorbus-servera-riudabella

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Les serveres han desaparegut pràcticament dels nostres paisatges agrícoles i ara són un fruiter molt escàs, una peça de col·leccionista, però hi va haver un temps no tan llunyà en què era habitual trobar exemplars cultivats al costat de les cases de camp. Els seus nutrients fruits, que recorden a les peres tot i que de carn més aspra, eren molt apreciats i amb ells també es feien licors i melmelades. La moixera de Riudabella, amb unes dimensions més que notables per a l’espècie (2,33 metres de perímetre), potser la més gran de tot Catalunya, és, doncs, una supervivent d’una altra època.

L’arbre, visible des de la carretera, sobresurt entre les vinyes creant un bonic paisatge amb el castell de Riudabella al fons. Això sí: si s’accedeix amb automòbil, és millor deixar-lo més lluny i arribar caminant, perquè no es pot aparcar al voral.

Sorbus domestica

NOM COMÚ: servera, moixera NOM EN CASTELLÀ: serbal, sorbo ORIGEN: Europa meridional i occidental. Tot i que molt més escàs, també a l’Àfrica del nord i Àsia menor ANTIGUITAT: desconeguda. Possiblement un segle LLOC: Vimbodí i Poblet. En un voral de la carretera T-700. A 4,3 quilòmetres del monestir de Poblet, en direcció a Prades (a mà dreta)

Temes:

Fer arrels