On Catalunya

PROJECTE INNOVADOR

Vil·la Urània: divulgació científica i art tèxtil

Aquest edifici amb nom de nau interplanetària i capdavanter de la sostenibilitat acull un espai familiar, un casal infantil i un centre cívic

zentauroepp47337460 proyecto190320131316

zentauroepp47337460 proyecto190320131316 / NGEL GARC A

1
Es llegeix en minuts
Natàlia Queralt

Al barri delFarró, una mica camuflada entre botigues i blocs de pisos, hi ha laVil·la Urània(Saragossa, 29), un edifici amb nom de nau interplanetària que allotja un espai familiar de 0 a 3 anys, un casal infantil i un centre cívic. L’origen d’aquest projecte és la residència de finals del segle XIX que l’astrònomJosep Comas i Solàva llegar a l’ajuntament. Després de la rehabilitació, només se n’ha mantingut la planta baixa, la primera planta i l’escalinata, on ara hi ha una cafeteria d’inspiració nòrdica, que ofereix menús a preus populars. Al costat de la finca, un modern edifici de nova construcció i consum energètic gairebé nul acull des de fa un any les activitats del centre cívic i les iniciatives del barri. Les vistes des de la terrassa són excepcionals. 

"La divulgació científica il’art tèxtil són els dos grans projectes del centre, que ofereix múltiples tallers en diferents àmbits", explica Irene Oliva, directora de la Vil·la Urània. La ciència ocupa un lloc privilegiat en aquest equipament municipal, on s’imparteixen tallers de robòtica, de meteorologia, conferències sobre astronomia i cursos d’innovació gastronòmica centrats en les esferificacions, entre d’altres. No et garanteixen que siguis el pròxim Ferran Adrià, però els teus convidats fliparan segur.

Premi Green Solutions

L’art tèxtil i les manualitats són l’altra especialitat que tenen. "Vam començar fa 10 anys coincidint amb el 'boom’ del 'do it yourself'", recorda Oliva. “Als centres cívics apostem per la cultura de proximitat i estem orgullosos d’aquells grups que es coneixen als tallers i, una vegada acabades les sessions, ens demanen espais per continuar desenvolupant les seves activitats”, afegeix. Aquest mes tenen programats tallers de patronatge, ganxet i per aprendre a cosir a màquina. Les instal·lacions, que tenen màquines de cosir pròpies, són el paradís de qualsevol amant del teixir.

Notícies relacionades

Al soterrani hi ha un espai expositiu on s’organitzenvisites guiadesper donar a conèixer el llegat de l’astrònom Comas i Solà amb materials de l’època, fotografies i instruments amb què va albirar diversos cossos celestes.

La Vil·la Urània també té un fort compromís amb la sostenibilitat i el medi ambient.De fet, va ser reconeguda amb un premi en els Green Solutions Awards en la categoria d’edifici intel·ligent el 2017. Val la pena no perdre’s la galeria recoberta de plantes que climatitza l’edifici. Per un moment, a un li sembla ser una heura més d’un vertiginós jardí vertical.