On Catalunya

CIUTAT ON

Cluedo en viu: porta un assassí a taula

Aquí tens les mateixes probabilitats que et carreguin un mort que la família de Franco. És el que es porta als EUA: el Cluedo en viu. Quedes per sopar i et trobes un crim per resoldre

zentauroepp47122547 cluedo190228125319

zentauroepp47122547 cluedo190228125319 / MARTI FRADERA

3
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

“El senyor Collins ha mort”, et deixen anar de cop i volta tot just arribar. Tu arqueges la cella a l'estil Sobera, com quan escoltes una declaració de Pablo Casado. Empasses saliva, mires de reüll la resta de convidats. Aquí tens les mateixes probabilitats que et carreguin un mort que la família de Franco.

Et coles de cop en una novel·lad’Agatha Christie: saló regi, ‘attrezzo’ d’època i una dotzena de convidats amb pinta sospitosa. Allà hi ha els germans del senyor Collins, també el gestor del mort, el seu metge, una majordoma tan inquietant com la de Rebeca i un majordom que sap més xafarderies que Jorge Javier Vázquez. “Bona nit, madame”. El majordom et saluda amb una confiança domèstica. Si et miressis al mirall, hi veuries una gran rica amb pamela negra. Ets la recent vídua: una altra potencial hereva i assassina.

Aquí et sents com la senyoreta Amapola del Cluedo amb un canelobre a sobre. El joc de taula de tota la vida ara s’expandeix pel món real. Cluedo en viu. “Sopar amb assassinat”, ofereixen per internet com si fos l’últim crit foodie. És el que es porta als EUA: el murder mystery. Quedes per sopar i et trobes un crim per resoldre.

“La gent es posa al paper”, esbufega el majordom setciències després d’afluixar-se la corbata de llacet. És Louis Bueso, que no és sospitós de cap crim. Ell i Marina López són dissenyadors de jocs en viu. Es van conèixer treballant en un creuer de Disney, així que són dels que mengen perdius quan volen. Fa un any van muntar 123 Action Barcelona. “Aquí no hi havia aquesta mena de lleure”, recorda la Marina. ¿El seu objectiu? “Muntar-te una pel·lícula”, resumeix.

Et poses a taula amb el mateix recel que si haguessis quedat per sopar amb Villarejo. Fa un parell de dies et va arribar un ‘mail’ amb “informació confidencial”. Ara mateix guardes més secrets que un convidat de Sálvame abans de cobrar. Ben aviat hauràs de contestar un interrogatori, investigar en actitud CSI, buscar pistes a la biblioteca, traficar amb secrets aliens. Aquí es llancen més pulles que en una sessió de control al Congrés. Sí que et fiques en el paper, sí. «La gent, quan és una altra persona, s’allibera», garanteix la Marina. ¿El que més agrada? «L’ambientació», enumeren els jugadors, «compartir secrets», «les picabaralles que es creen». 

Jocs a mida

Jocs en viu –n’hi diuen–, ‘real games’jocs d’immersió. Es comencen a obrir pas a cops de colze a Barcelona entre la plaga bíblica d’escape rooms. “L’objectiu és que et sentis dins d’una pel·li”, insisteix la Marina. Ells ofereixen “jocs a mida”: des de resoldre un crim a l'estilJessica Fletcher fins a missions SWAT. “Vas pel carrer i has de trobar les pistes que va deixar un científic boig i els seus coneguts”. Més d’un jugador ha assetjat sense voler un vianant.

LO+

Et treuen la Jessica Fletcher que portes dins. Té un punt alliberador.

LO-

Que ningú vingui només a mirar. Cal ficar-se en el paper.

Notícies relacionades

Van començar amb aniversaris i comiats de solter, ara fan molt ‘team building’ i fins i tot casaments on poder endossar-li el mort la sogra. Adapten els jocs a l’espai que es requereixi. «Ho hem fet fins i tot en un poble sencer», diuen. Amb 100 persones rondant pel carrer per desactivar una bomba.

El Cluedo en viu el solen instal·lar en aquest saló que sembla tret d’un castell. És a la cafeteria Pudding Diagonal. El joc inclou un sopar per llepar-se’n els dits, tot i que tinguis les mans tacades de sang. 50 euros (entre 2 i 3 hores de joc + ‘attrezzo’ + sopar i begudes). «El menjar –et garanteixen– està lliure de verí». 

Temes:

Ciutat on