On Catalunya

MUSEU IMAGINARI

La Fabra i Coats, "fruit de molta lluita"

La cantant de Ginestà i Akelarre es mostra orgullosa de la reconversió d'aquesta antiga fàbrica tèxtil de Sant Andreu en una fàbrica de creació artística. «Manté viu el barri», assegura convençuda

zentauroepp46864798 museo190211121013

zentauroepp46864798 museo190211121013 / ALVARO MONGE

1
Es llegeix en minuts
Anna Pérez

Júlia Serrasolsas parla de la Fabra i Coats (Sant Adrià, 20) des del record, des de la nostàlgia i amb un sentiment de barri. “Manté viu Sant Andreu”, afirma. L’antiga fàbrica tèxtil va ser construïda durant la dècada dels anys 10 del segle passat. Gairebé un segle després, el 2008 es va proposar fer una fàbrica de creació artística gràcies a l’impuls que li va donar l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). Així es va aconseguir habilitar un espai de treball per a diferents artistes.

Per a nostra entrevistada, és molt més que això. “Els meus dos avis van treballar aquí i té un valor familiar molt ‘heavy’”, explica. “És el fruit de molta lluita. Abans, quan era una fàbrica tèxtil, a nivell sindical, i ara, amb l’Ateneu L’Harmonia, s’han ajuntat moltes organitzacions per fer el que s’està fent aquí".

Ginestà pot donar fe de les oportunitats que s’aconsegueixen gràcies a aquesta iniciativa. L’abril de l’any passat veia la llum el seu primer treball, ‘Neix’, que van presentar amb un concert al mateix espai. “Va ser molt guai perquè era com tocar a casa, amb la família. Estava molt nerviosa”, recorda.

Mantenint l’essència del barri

Una de les coses que més temia Serrasolsas era el turisme massiu a causa de la creació d’aquest centre. “Com més gent millor, amb això no hi tinc cap problema, però em feia por que vinguessin molts turistes i desvirtuessin la zona”, confessa. “És contradictori: que bé que facin coses guais i que vingui gent, però no vols que sigui perjudicial per als habitants del barri”.

Notícies relacionades

Ella i el seu germà Pau, l’altra veu de Ginestà, han nascut i s’han criat a Sant Andreu. “Nosaltres som el barri, tot el que som és gràcies a tot això". Aquesta essència podem veure-la reflectida en les lletres de les seves cançons, acompanyades d’un sentiment de lluita i reivindicació.

Ara per ara, continuen treballant en el seu pròxim disc, tot i que caldrà esperar una mica per escoltar-lo. “Hauríem de plantejar-nos fer una cançó sobre Sant Andreu”, somriu.