On Catalunya

FER ARRELS

La gran alzina de les Famades, a Amer

El vetust exemplar continua produint anualment més de 600 quilos de glans

ficha-ob-encina-alzina-famades-amer

ficha-ob-encina-alzina-famades-amer

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Ni l’entorn, molt poc condicionat per a la visita, ni la foto que acompanya aquestes línies, feta entre els matolls un dia hivernal, fan justícia a la bellesa de l’alzina de les Famades, un exemplar de port arquetípic, amb un tronc molt gruixut (4,02 metres) i unes branques robustes i atapeïdes de vida. De fet, uns senglars hi han passat fa poc atrets pels fruits escampats a terra. I és que, malgrat la seva avançada edat, potser quatre segles, l’arbre continua produint més de 600 quilos de glans en un sol any, segons un càlcul de la Generalitat que figura en un cartell informatiu.

'Quercus ilex'

Nom comú: Alzina Origen: Conca mediterrània Antiguitat: Desconeguda. Cap al 1600 Lloc: Amer (Selva). Camí de l’Estació. Desviació a la dreta a 2,2 km del parc de bombers

L’alzina monumental es troba en una desviació a la dreta a la sinuosa carretera que porta d’Amer a Sant Martí Sacalm, al costat de les ruïnes de la masia de Famades, on es pot aparcar. No hi ha, no obstant, la més mínima indicació i és fàcil passar-se de llarg. 

Temes:

Fer arrels