On Catalunya

ARRELAR

Els lledoners del monestir de les Avellanes

Aquests tres lledoners superen els 20 metres d'alçària i els 3 metres de perímetre de tronc

ficha-ob-almez-les-avellanes

ficha-ob-almez-les-avellanes

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Tres grans lledoners, un arbre que simbolitza la benvinguda, saluden el visitant a l’entrada del monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, a Os de Balaguer (Noguera), una abadia que es va començar a construir al segle XIV, però que ha tingut reformes i ampliacions de gran envergadura al llarg de la seva història. Es desconeix quan van ser plantats, però la web del monestir recorda que ja apareixen en les fotografies més antigues que es conserven del lloc i que daten de finals del segle XIX.

‘Celtis australis’

Nom comú: Lledoner Origen: Conca mediterrània, Europa central Antiguitat: Desconeguda. Cap al 1850 Lloc: Monestir de les Avellanes. C-12, a 12 quilòmetres de Balaguer en direcció a Àger

A més d’imponents, ja que superen els 20 metres d’alçària i els tres metres de perímetre de tronc a l’altura del pit, formen un conjunt sorprenent perquè creixen molt junts i lògicament es veuen obligats a compartir els limitats recursos hídrics de la zona. Com que són arbres caducifolis, a l’hivern mostren la capçada descoberta. 

Temes:

Fer arrels