On Catalunya

EN FAMÍLIA

4 llibres juvenils a prova de 'tablet'

Comencem el 2019 amb recomanacions literàries per a joves amb inquietuds

zentauroepp46368152 nens190103124217

zentauroepp46368152 nens190103124217

3
Es llegeix en minuts
Eva Melús

Que aixequi la mà qui ho vegi igual. Els llibres que deixen una empremta més profunda en nosaltres són sovint els que vam llegir de nens o adolescents. Són els que connecten amb emocions i inclouen lliçons vitals. Potser entre aquesta selecció per començar l’any hi ha algunes de les històries i passatges que molts nois recordaran per sempre. Com a mínim, aparcaran la 'tablet'.

1. El viaje de Crohn

Laura Marín i Inés Valls (Ergon)

Les oenagés publiquen llibres per a nens amb freqüència per recaptar fons i impulsar el seu treball. 'El viaje de Crohn', a més de bona voluntat i una gran capacitat pedagògica per explicar la malaltia als nens més petits, és una publicació molt cuidada, amb una història explicada de forma eficient, amb tendresa i sense traumes. El Niko és un nen extraordinari que s’ha d’enfrontar al monstre que viu a la seva panxa. Va arribar des de Fastioland i ha de dormir perquè deixi de molestar. Els textos són de Laura Marín, infermera de l’Hospital Trias i Pujol i presidenta de Grup Infermer de Treball en Malaltia Inflamatòria Intestinal (GETEII), que lluita contra aquest mal. Les il·lustracions són d’Inés Valls i la inspiració és Niko Tarrés, un nen real amb uns ulls ben bonics, com el protagonista de la història.


2. Cuentos de así fue

Rudyard Kipling (Blackie Books)

Rudyard Kipling, autor d’El llibre de la selva, solia explicar contes d’animals a la seva filla Josephine cada nit abans d’anar a dormir. L’escriptor explicava a la nena com cada espècie de la natura troba sempre la manera de resoldre qualsevol problema, com l’eriçó i la tortuga van vèncer el ferotge jaguar pintat o el gran elefant va revelar un dia al petit elefant com va créixer la seva trompa. Aquells contes, faules passades pel personal segell de Kipling, no van ser recopilats fins al 1902, però ja llavors es van convertir en un clàssic. Blackie Books, que sol cuidar moltíssim les seves edicions, el presenta amb il·lustracions de Marta Altés i la traducció de Miguel Azaola. Està recomanat per a nens de més de 7 anys, però cada edat trobarà la manera de disfrutar-lo i recordar-lo.


3. El odio que das

Angie Thomas (Océano Travesía)

La biografia d’Angie Thomas  diu que va néixer, va créixer i continua vivint a Jackson (Mississipí). Tot i que va aconseguir cert èxit com a rapera, va acabar llicenciant-se en escriptura creativa i convertint-se en puntal de l’església local. És clar que la història que explica a 'El odio que das’ no li és aliena. Com ella, l’Starr és una noia afroamericana de 16 anys que concilia com pot dos mons, el de la gent rica blanca amb qui estudia i el del barri negre on va créixer. Tots dos entren en conflicte quan el seu millor amic, el Khalil, és abatut a trets per la policia. Va ser un dels èxits de l’any passat entre els adolescents.


4. La Universidad de Todomío

Notícies relacionades

Fabrizio Salei (Edebé)

Primo és la personificació de la bondat. En teoria, això és bo. Tret que siguis l’únic fill del matrimoni Smirth, baluards de l’egoisme i l’avaríciaLa Universitat de Todomío va aconseguir corregir el senyor Smirth, que va passar de ser el nen bo que aspirava a ser pintor a l’home de negocis despietat que és avui dia. No obstant, el Primo és un cas diferent. La seva ingenuïtat i bon fons ofereixen tota mena de situacions divertides. El llibre és un homenatge explícit a 'Matilda', de Roald Dahl. Les il·lustracions, d’Adriano Gon, recorden les de Quentin Blake, que es va encarregar sovint de posar imatges acolorides a les històries del britànic, com la mateixa 'Matilda', ‘Charlie i la fàbrica de xocolata’ i 'El gran amic gegant’. Coincideix també en l’humor gamberro i el reconeixement del sentit comú dels nens davant les absurditats dels adults. Salei no ho amaga: Roald Dahl és el nom del restaurant on se citen els seus pares per menjar i on decideixen «produir», com ells diuen, un hereu. Els enamorats de Dahl el trobaran un llibre francament bonic. I on guanyen els bons.

Temes:

En família