On Catalunya

ARRELAR

El plàtan de Tornabous, una fita al camí

L'admirable arbre creix al mig d'unes interminables plantacions de fruiters

ficha-ob-platanus-hispanica-tornabous

ficha-ob-platanus-hispanica-tornabous

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Localitzar el plàtan de Tornabous (Urgell) és una tasca senzilla, perquè aquest arbre s’eleva solitari i destaca com una fita al camí al mig de les interminables plantacions de fruiters que van prosperar a la zona després de la creació del canal d’Urgell. Sortint de Tornabous en direcció a Agramunt, n’hi ha prou amb recórrer un quilòmetre i prendre la primera desviació a la dreta. I allà apareix. Visible des de lluny.

Platanus x hispanica

Nom comú: plàtan, plàtan d’ombraOrigen: híbrid europeu sorgit al segle XVII Antiguitat: cap al 1900Lloc: Des de Tornabous (Urgell), agafar l’LV-3231 cap a Agramunt i després la primera desviació a l’esquerra. Es veu de seguida

Aquest gegant del regadiu, que el 2016 va ser catalogat per la Generalitat com a arbre monumental de Catalunya, compta amb un perímetre de tronc de 4,46 metres i una altura estimada de 23. El seu dens fullatge i els arbustos que creixen a baixa altura dificulten l’observació del tronc, així que un moment ideal per contemplar la seva magnitud és visitar-lo a començaments de primavera, aprofitant l’acolorida floració dels fruiters. 

Temes:

Fer arrels