On Catalunya

arrelar

Les aulines reclamadores de Fontcoberta

Els dos arbres es van fer servir antigament per caçar tords

ficha-ob-encina-aulina-puigsaguardia-fontcoberta

ficha-ob-encina-aulina-puigsaguardia-fontcoberta

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Les dues alzines monumentals de Fontcoberta, conegudes a la zona com 'aulines', presenten la copa que toca a terra característica dels arbres reclamadors, és a dir, fets servir per atreure i atrapar tords i altres petites aus. Fins als anys 70 del segle passat, quan aquesta modalitat de caça va ser prohibida definitivament, el que es feia era seleccionar grans alzines i s’hi creaven una espècie de trampes amb pega (vesc) en les quals els ocells penetraven atrets per un reclam (xiulet).

'Quercus illex'

Nom comú: Alzina Origen: Conca mediterrània Antiguitat: Desconeguda. Cap al 1870 Lloc: Fares (Fontcoberta, Pla de l’Estany). A prop de la GIV 5136: una (Olmeda), visible des de la carretera, i l’altra (Puigsaguàrdia), a uns 500 metres

Les duesaulines, anomenades Olmeda i Puigsaguàrdia i protegides per la Generalitat des del 1991, tenen un perímetre de tronc superior als quatre metres i una alçària d’uns 15 metres. S’alcen solitàries en mig de terreny agrícola, de manera que s’ha d’anar amb compte i no s’hi ha d’accedir en època de sembra. 

Temes:

Fer arrels