On Catalunya

FER ARRELS

El freixe d'Aiguaviva, un gegant al costat de l'aigua

L'espècie és característica de zones amb presència de fonts, sèquies i basses

El freixe d’Aiguaviva, al municipi del Montmell.

El freixe d’Aiguaviva, al municipi del Montmell. / A. MADRIDEJOS

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

Aiguaviva, que no s’ha de confondre amb la localitat del mateix nom a la comarca del Gironès, és un petit i pintoresc nucli de població al municipi del Montmell (Alt Penedès) al qual s’accedeix per una serpentejant carretera i que té com a element més destacat, com era d’esperar pel nom, la presència de fonts i aigua. I on hi ha aigua no hi poden faltar els freixes, una espècie característica dels boscos de ribera.

Entrant pel carrer de Sant Pere, un breu camí porta primer a una bassa que fa anys impulsava un molí de cereals –avui les vinyes són omnipresents– i, just després, s’arriba al freixe. Tot i que l’espai està una mica descuidat, la visita no defrauda: el gegant de fusta, catalogat com a arbre monumental el 1990, és un dels freixes més grans de Catalunya, tant d’alçada (26 metres) com de gruix (6,05).

Fraxinus angustifolia

NOM COMÚ: freixe, freixe de fulla estreta ORIGEN: Conca mediterrània, Europa central ANTIGUITAT: desconeguda. Cap al 1850 LLOC: Aiguaviva (el Montmell, Baix Penedès). A prop de la font del Lleó

Temes:

Fer arrels