On Catalunya

CIUTAT ON

Arriba garuda: pilates, ioga i dansa en un

Nova paraula per aprendre en malles: garuda. Imant de 'celebrities' sobre estoreta, com Madonna i Gwyneth Paltrow. Acaba d'obrir un centre a Barcelona

zentauroepp42519069 garuda onbarcelona180326195345

zentauroepp42519069 garuda onbarcelona180326195345 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Sona la música i comences a moure els braços amb deix de ballarí de 'Fama'. Però no, aquesta no és una classe de dansa. Ara «el melic gairebé toca el nucli terrestre», t’indica la professora amb la mateixa convicció que el sergent d’Oficial i cavaller. Doncs tampoc és una d’aquelles versions fitnes de la mili que hi ha ara. Ni és pilates, ni zumba, ni tan sols ioga, encara que hi ha moments en què respires tan fondo com un jubilat al parlar de pensions. 

«Surts de classe tres centímetres més alta», diu la Julia, estil Elastigirl.  La resta d’alumnes assenteix sobre les estoretes. Avui en són una desena. De 17 a 53 anys. «És com estirar-te movent-te», intenten definir. «És un alliberament», resumeix la María en una hora entre suors.

«Garuda», es llegeix a la samarreta de la professora. És la nova paraula que s’ha d’aprendre en malles. Un es deixa anar més que Rajoy ballant Mi gran noche. «És la tècnica del segle XXI –promet la Inés, la professora–. Perquè engloba moltes coses: els principis del pilates, la respiració i algunes asanes del ioga, i la fluïdesa de la dansa, contemporània». ¿Què té tot en comú? «El cos», somriu. «Saber utilitzar-lo i veure fins on pots arribar». 

Inés Gondra pot barrejar el que vulgui: és de Bilbao. «Neixo on vull i barrejo el que vull», diu rient. El seu currículum inclou dansa, teatre, cant, claqué, circ, massatges esportius i terapeutes. Deu minuts amb ella i estires músculs que no sabies que tenies. Fa 20 anys, se’n va anar a Londres a estudiar teatre musical. Allà va conèixer  James D’Silva, el creador de garuda. El seu estudi ja era llavors un imant de celebrities. «Veia entrar i sortir Madonna, Gwyneth Paltrow…», recorda la Inés. «Ara té un superimperi».

DESPERTAR ELS SENTITS

La bilbaïna va aprendre garuda fins i tot abans que tingués nom. I va acabar treballant a l’estudi de James. Fa quatre mesos que la Inés va obrir centre a Barcelona. El primer de garuda. «Que jo sàpiga –diu–. La gent no ho coneix». De moment, dona set classes setmanals (15 euros per classe; 140, el bo de 10). 

   

EL+

Estires músculs que no sabies que existien.

 «Si em tiro per la finestra, no em seguiu», la Inés trenca el gel abans de començar. I comences a fer espirals amb els braços com en la dansa contemporània. Ara intentes mantenir l’equilibri sobre un peu com si fos ioga. Toca la cobra. Uf, són flexions encobertes. El cos es mou com un engranatge. Moviments fluids, harmònics. Ara «t’agafes la cama com si baixessis per una branca», indica la Inés. «El típic», deixa anar una alumna. «Obro, torno, me’n vaig. Quina calor». 1, 2… Quan et penses que acaba, diu «10 més». «¡Concentració! –demana la professora–. És un dels principis d’aquesta tècnica». Acabes amb suors fitnes, relax de ioga i pànic als cruiximents. 

¿Beneficis? «T’ajuda a concentrar-te,  a estar més en contacte amb tu mateix –diu la Inés–, ara que estem tots amb el mòbil. A despertar els sentits una altra vegada». ¿Algun truc garuda per al dia a dia? «Tancar els ulls i respirar una mica –respon–. I pensar en el que estàs fent. ¡Cony, torna al centre!». 

     

Notícies relacionades

 

  

Temes:

Ciutat on