On Catalunya

EN FAMÍLIA

5 cites amb heroïnes reals

Diversos museus de Barcelona organitzen cinc sessions per divulgar el paper de dones destacades, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones

3
Es llegeix en minuts
Eva Melús

Les nenes bones van al cel i les nenes rebels, als museus. Almenys durant els cinc dissabtes entre el 10 de març i el 14 d'abril, de 17.00 a 18.00 hores, les cinc cites gratuïtes del programa 'Contes als museus per a nenes rebels' que cinc museus de Barcelona han organitzat coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, que es commemora aquest dijous amb vaga contra la bretxa salarial i la violència inclosa i els ressons del clam del moviment 'Me too'. L'actriu Cristina Cervià explicarà, per a nens i nenes, la història de dues dones destacades en un camp vinculat a cada museu en qüestió. Mentrestant, la il·lustradora Sònia González els posarà cara en directe, cosa primordial quan parlem d'heroïnes que no sempre surten a les fotos.

Contes de bona nit per a nenes rebels

Autors: Elena Favilli i Francesca CavalloEditorial: Estrella Polar  La unió fa la força. 'Contes de bona nit per a nenes rebels' ha inspirat una comunitat virtual a Facebook i Instagram (@rebelgirlsbook). Aquí podràs aconseguir més informació. 

La idea està inspirada en l'exitós 'Contes de bona nit per a nenes rebels', publicat per Estrella Polar en català i per Destino en castellà. Aquest llibre per a joves, convertit en nou material de capçalera de pares inquiets preocupats pels possibles efectes secundaris de l'empatx de belles dorments passives i caputxetes escarmentades, conté cent biografies breus i motivadores en forma de conte sobre dones reals, retratades per importants il·lustradores. N'hi ha de previsibles, com Marie Curie, Frida Kalho o Virginia Woolf; de cèlebres, com les tennistes Serena i Venus Williams, i alguna de controvertida, com Margaret Thatcher. Però la majoria de les reivindicades són, segurament, poc conegudes pels més joves, com l'ecofeminista Wangari Maathai, premi Nobel de la pau 2004, o la siriana Yusra Mardini, que abans de nedar als Jocs Olímpics va arribar a Europa com a refugiada arrossegant una barcassa atrotinada fins a l'illa de Lesbos, salvant així 20 persones de morir ofegades. 

Elena Favilli i Francesca Cavallo, dues dones milaneses que el 2011 van canviar Milà per Sillicon Valley per crear una revista digital per a iPad i altres projectes educatius amb la igualtat de gènere molt present, van aconseguir publicar aquest llibre de relats molt curtets el 2016, en anglès, gràcies a una campanya de 'crowdfunding' que va recaptar més d'un milió de dòlars. Per a un llibre, la veritat, és una barbaritat. La prova que han cobert un buit és que ja ha sortit a la venda el segon volum, amb referents com J. K. Rowling o Beyoncé.

Gertrude Bell, arqueòloga i espia.

MUSEUS

La guionista i traductora Marta Armengol ha rebuscat en les històries de dones en molts casos més pròximes per acostar-les encara més des dels museus. El dissabte 10, al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) les elegides seran la influent comtessa del Pallars Sobirà Llúcia de la Marca, el retrat real de la qual es pot veure en una de les sales, i la pintora modernista Lluïsa Vidal, feminista i una de les poques que es van poder dedicar a la pintura professional en la seva època. L'entrada és lliure fins a completar l'aforament. 

Per a la sessió del 17, al Museu d’Arqueologia de Catalunya, es recomana preinscripció (informació al 93 423 21 49) a qui vulgui conèixer l'arqueòloga Kathleen Kenyon, considerada la primera gran arqueòloga de la història, i la inefable victoriana Gertrude Bell, que va combinar les excavacions, entre moltes altres coses, amb l'assessorament al rei Faisal de l'Iraq o les aventures com a espia juntament amb Lawrence d'Aràbia.

El dissabte 24, el Museu Marítim de Barcelona reivindicarà dues figures contemporànies i vives. Seran una dona pionera en un treball habitualment masculí, Elvira Pujol i Font, faronera del cap de Creus durant dues dècades, i la jove navegant Anna Corbella, primera dona de l'Estat espanyol que va fer la volta al món a vela i sense escales. L'entrada és lliure fins a completar l'aforament.  

Josefina Castellví, oceanògrafa.

Notícies relacionades

D'altra banda, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona retrà homenatge el dissabte 7 d'abril a l'oceanògrafa Josefina Castellví, primera espanyola que va participar en una expedició internacional a l'Antàrtida, i a la biòloga nord-americana Lynn Margulis i les seves importants aportacions al camp de l'evolució biològica. Es pot reservar plaça des d'aquí.  

Per últim, el 14 d'abril, al Museu del Disseny de Barcelona, recordaran Asunción Bastida, una de les grans dissenyadores d'alta costura de la postguerra, que va introduir el cotó, abans reservat a la platja, a la moda de carrer i als vestits de festa. També, la ceramista Maria Àngels Domingo Laplana, coneguda com a Madola.

Temes:

En família