On Catalunya

SILENCI, PER FAVOR

8 biblioteques públiques on fer un bon repàs

Descobreix quina es l'especialitat de cada un d'aquests temples del coneixement

nmartorell38136171 barcelona 21 04 2017 biblioteca montbau albert p rez bar   f170530190210

nmartorell38136171 barcelona 21 04 2017 biblioteca montbau albert p rez bar f170530190210 / ALVARO MONGE

6
Es llegeix en minuts
XAVI SÁNCHEZ PONS

En l’era de la crisi econòmica i de les descàrregues il·legals de llibres electrònics, pel·lícules i sèries, la gent sembla oblidar una cosa: que hi ha una alternativa gratuïta i legal per tenir una vida cultural plena. Sí, ens referim a les biblioteques públiques de Barcelona, temples del coneixement situats a pocs metres de les nostres vivendes. L’oferta que ofereixen és varia­díssima: fons cinematogràfics, literaris i televisius, que inclouen des dels clàssics a les novetats de més rabiosa actualitat; aquelles que molt sovint no ens podem permetre si anem justos de diners a final de mes. A més, s’hi ha de sumar un munt d’activitats paral·leles: projeccions, conferències, tallers, cursos i un llarg etcètera.

La xarxa de biblioteques de Barcelona és generosa, i des de l’ON proposem una llista amb algunes de les millors. Ens fixem en la seva especialitat principal, però a totes també hi podràs trobar una mica de tot.

1

MONTBAU-ALBERT PÉREZ BARÓ

Una de les joies de la corona dins de les biblioteques barcelonines. Ho és perquè el seu fons està dedicat a la novel·la negra, un gènere especialment apreciat a la ciutat. L’especialització de la Biblio­teca Montbau-Albert Pérez Baró està composta per una col·lecció vastíssima de llibres i altres publicacions sobre la sèrie negra en totes les seves varietats: novel·la clàssica policíaca i històrica, narracions d’espionatge, novel·la negra llatinoamericana, thriller, néo-polar, còmic, volums en llengua estrangera, estudis i assajos sobre el gènere, i fins i tot una videoteca de films noir de totes les èpoques. A més, també prepara un butlletí periòdic titulat Tinta Negra que repassa el millor del gènere, i organitza un bon nombre d’activitats paral·leles més enllà de la simple ­lectura.


VAPOR VELL

La música moderna és l'especialització de Vapor Vell. JOAN PUIG

Situada al cor de Sants, l’especialització de la Biblioteca Vapor Vell és la música. Parla Julián Figueres, el seu coordinador: «Estem especialitzats en músiques modernes des de la seva inauguració. Gràcies a aquest encàrrec, la biblioteca ha desenvolupat una col·lecció singular especialitzada en música i un fons de maquetes gravades en l’escena musical de Barcelona des dels anys 80 del segle passat. Són més de 15.000 compactes, 7.000 maquetes i més de 1.000 vinils. Entre tots conformen l’underground estètic de  Barcelona. Però, per descomptat, el treball sobre la música moderna es fa mitjançant audicions públiques. L’activitat de més èxit en aquest terreny és el Music Spy Club, un cicle d’audi­cions comentades per crítics musicals, músics i activistes de tota mena». 


IGNASI IGLÉSIAS-CAN FABRA

La biblioteca de Can Fabra presta uns 41.000 còmics cada any. ÁLVARO MONGE

La seva debilitat és el còmic. La seva directora, Gemma Domingo Espinet, comenta en què consisteix l’arxiu: «Disposem d’un fons especialitzat en còmic, ja que històricament ha sigut un mitjà de comunicació i narració molt important a Catalunya. Actualment, és la col·lecció més important de totes les biblioteques de Barcelona, amb 28.000 documents, aproximadament, i presta al voltant d’uns 41.000 còmics a l’any. Disposem d’un important fons històric que permet fer un recorregut per la història de l’edició del còmic espanyol. La biblioteca organitza activitats amb el propòsit de difondre, promoure i afavorir la lectura i el debat sobre aquest mitjà: xerrades amb autors i especialistes, presentacions de llibres, exposicions, tallers, clubs de lectura, entre altres». 


CAMP DE L'ARPA-CATERINA ALBERT

Aquesta biblioteca ofereix tallers per aprendre manualitats. FERRAN NADEU

Sota el següent lema: «¿T’agrada cosir, teixir, reparar i personalitzar objectes, en definitiva, el treball manual? La Biblioteca Camp de l’Arpa-Caterina Albert disposa d’un centre d’interès, situat a la primera planta, amb una àmplia selecció de títols que fomenten l’esperit creatiu i d’autosuficiència en tots els àmbits de la vida: bricolatge, decoració, manualitats, cuina, patronatge, arts tèxtils...». La biblioteca de Camp de l’Arpa no solament ofereix una selecció variada de llibres dins d’aquesta especialitat, sinó també cursos pràctics per assajar en directe la perícia amb el treball manual. Per cert, ben aviat posa en marxa un parell de tallers: de carvatge de segells o gravat en relleu, i un altre d’enquadernació.


XAVIER BENGUEREL

Més de 2.000 llibres sobre cine formen el fons especialitzat de la biblioteca Xavier Benguerel. JOAN PUIG

«La biblioteca Xavier Benguerel és l’única biblioteca pública de Barcelona especialitzada en cine», comenta Neus Castellano, la seva directora, que també descriu en què consisteix aquest fons: «Està format per més de 2.000 llibres, i es dirigeix tant als aficionats al cine com als estudiants.El fons de pel·lícules inclou més de 3.000 títols diferents, dividit en sis zones geogràfiques. Completen aquesta col·lecció més de 600 bandes sonores i una selecció de revistes. La biblioteca organitza activitats relacionades amb la cultura cinematogràfica, entre les quals destaquen el club de lectura mensual de cine, el cicle anual Literatura i pantalla (per on han passat David Trueba, Albert Serra, Gonzalo Suárez i José Luís Guerín) o el concert de bandes sonores a l’aire lliure que se celebra a principis de l’estiu».


JAUME FUSTER

L'especialitat de la biblioteca Jaume Fuster són els viatges. JOAN CORTADELLAS

Tots els enamorats dels viatges tenen un punt de trobada obligatori a la Biblioteca Jaume Fuster abans d’iniciar qualsevol visita a un altre país. I és que estem parlant d’una especialitat completíssima: «Més de 4.400 documents. Un fons format per guies de viatges en diferents idiomes, literatura de viatges, mapes i documentals. Compta amb la subscripció a 20 revistes especialitzades i ho complementa un fons històric de 1.025 documents del Club Excursionista de Gràcia», detalla Carme Galve, responsable del centre. I afegeix: «L’especia­lització es dinamitza gràcies a activitats com per exemple: exposicions especialitzades en fotografia de viatges, un club de lectura de literatura viatgera, presentacions de novetats i jornades conduïdes per fotògrafs, viatgers, geòlegs i escriptors».


7

SAGRADA FAMÍLIA - JOSEP M. AINAUD DE LASARTE

La ciència és l'especialitat d'aquest temple del coneixement a Sagrada Família. CARLOS MONTAÑÉS

El centre de Sagrada Família-Josep M. Ainaud de Lasarte posseeix un pou de saviesa científica que supera els 9.700 documents entre llibres, novel·les, contes, còmics, revistes, DVD, compactes, etcètera. El fons dedicat a la ciència està dividit en tres apartats. Mònica Medina, directora de la biblioteca, els enumera: «Primer, divulgació científica. L’especialització inclou un fons de ciència que reuneix una àmplia col·lecció d’obres divulgatives. L’objectiu és oferir una porta d’entrada a qui s’acosta per primera vegada a la ciència. Segon, el fons d’il·lustració científica, que  té com a objectiu acostar-te la ciència a través de la il·lustració. Per això inclou documents de diversos àmbits del coneixement: la biologia, la zoologia o la botànica, les guies de camp, la geografia, la cartografia o les expedicions científiques. I tercer, un fons especialitzat en el medi ambient». 


Notícies relacionades

SANT PAU-SANTA CREU

La temàtica d'especialització de la biblioteca de Sant Pau-Santa Creu és el món àrab .JOAN CORTADELLAS

iutat cosmopolita on conviuen en harmonia diferents nacionalitats, ­ètnies i religions, Barcelona necessita conèixer altres cultures que no són majoritàries als seus carrers per créixer i millorar com a lloc d’acollida. El fons especialitzat en el món àrab de la biblioteca Sant Pau-Santa Creu n’és un bon exemple. Un lloc de trobada per aprofundir en els països de ­llengua àrab, que presenta documents de tota classe: llibres d’història, es­tudis socials, art, gastronomia, filosofia, religió, selecció de novel·les d’autors àrabs, poesia i crítica literària. A més de tot aquest material, l’edifici ubicat a la zona de Sant Pau també reserva un apartat especial a l’amazic, una cultura i llengua berber present al Marroc, Algèria, Líbia, Tunísia, Mauritània i Egipte.