On Catalunya

Ciutat On

La dona que t'endreça la vida

És una Mary Poppins en versió Ikea. La guru de l'ordre Alicia Iglesias dona cinc trucs que et faran més feliç

3
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

"Endreço, després existeixo", ja es diu. És l'últim secret a crits de la felicitat: endreçar la casa. És a dir: que els teus armaris s'assemblin més als que surten a Pinterest que als de 'Poltergeist'. Ara no ets ningú si no saps plegar la roba en vertical. La nova pregunta mantra que s'ha d'aprendre a contestar és: "¿Quin mètode d'ordre segueixes?". Hi ha vida més enllà de la japonesa 'best-seller' Marie Kondo. Les organitzadores professionals espanyoles també han passat a tenir estatus de "gurus". Una d'elles munta el dissabte 27 de maig un taller a Barcelona: Alicia Iglesias.

És una Mary Poppins en versió Ikea. Parles cinc minuts amb ella i tens la sensació que amb dos tocs seus la roba s'ordenarà per colors en un armari vestidor extensible ­Kylian. S'hi dedica, però sense trucs pel·liculers: si li truques, t'endreça la casa o et fa "sessions d'ordre" per Skype. Ha ordenat les de molts ­famosos.

Té 34 anys i una nena de 3 que guarda cada joguina al seu lloc. La seva veu té efectes de Trankimazin. Asturiana amb casa (impol·luta) a Madrid. S'ha mudat 13 vegades. "Jo em mudaria cada any", diu sense que li tremoli la veu. Fa un any que va obrir el seu blog. A l'estiu va començar a publicar els seus 21 passos per tenir la casa en ordre i les visites es van disparar. Ara té programa a la tele ('Vidas en orden', Ten) i la descriuen com a coach d'ordre".

Alicia Iglesias -prometen les seves acòlites- "et canviarà la vida". Ella se'n riu. "Endreçar la casa et permet viure més feliç", diu. ¿Per què? "Perquè viuràs moltíssim més tranquil", respon. "Tenir la casa endreçada evita moltíssims conflictes familiars".

"Fes la prova -incita-: plega en vertical les samarretes i veuràs com et canvia la vida". Així que resulta que aprens a plegar en vertical (té tutorials al seu blog). Plegues una samarreta, i una altra, i encara una altra. Ja no pots parar: el calaix que solies mirar com si fos Mordor agafa forma de catàleg nòrdic. Sí, hi ha un punt addictiu a obrir espais a l'armari.

Taller d'organització

Dissabte, 27. De 10.30 a 13 horesEspai René  (Passeig Lluís Companys, 13).  35 €  info@ferrer-dalmau.com 

"L'objectiu d'endreçar una casa no és tenir la casa ordenada -explica Alicia-. L'objectiu és viure millor". Deixar de perdre el temps. Calcula que perdem ¡sis hores! a l'any plegant bosses de plàstic. Solució: "No agafar-ne i portar sempre la mateixa bossa de tela".

TINGUES COSES QUE ET FACIN FELIÇ

La seva filosofia: menys en més. "En lloc de comprar-te 50 sabates de cinc euros, compra't la sabata de la teva vida", aconsella. Tingues coses que et facin feliç. "Enamora't de tot el que t'envolta". És a dir: consumeix responsable, 'mindfulness', viure més slow, disfrutar de les petites coses. "El 'hygge'", afegeix. L'ara ubic secret de la felicitat danesa.

Primer manament: "Per començar a endreçar, el primer que s'ha de fer és llençar". (Qui diu llençar, diu vendre per Wallapop o Chicfy, és clar que sí, guapi). Ella en diu "fer un Sense Pietat". Llençar és alliberador, promet. "A Espanya som acumuladors, som molt del 'per si…'". ¿El que més costa? "Les fotos. Les cases estan plenes de capses de fotos de gent que no coneixen". Per gèneres: elles acumulen joietes; ells, cables. ¿El que més li demanen a Alicia? "Com endreçar un armari". "Ningú s'adapta a l'espai que té". Hi ha una fórmula per tenir la casa en ordre: "Disciplina i repassar, repassar i repassar", respon Alicia. "No és màgia, és constància".

5 trucs que et FARAN MÉS FELIÇ 

1. FES UN MENÚ MENSUAL

Oblida la pregunta maleïda "¿què menjo demà?". Establir un plàning mensual és clau per estalviar -assegura Alicia- i treure’t una càrrega mental enorme.

2. PRACTICA LA LLISTA DE LA COMPRA INVERSA

Una vegada al mes, capgira el rebost i el congelador i apunta el que tens. Amb aquesta base, fes els menús i la compra. No et tornarà a caducar res. 

3. EVITA ELS ‘GUARDAMERDES’

És aquell calaix on trobes un clip, un caramel, un boli, dos cèntims o els cascos de l’últim viatge en AVE. Cada cosa ha de tenir un lloc.

4. PLEGA EN VERTICAL

ALICIA IGLESIAS

Estalvia espai, no s’arruga res i el millor: et permet veure-ho tot i evita aquelles grans piles de samarretes. Plegar en vertical -promet Alicia- canvia la vida.

Notícies relacionades

5. LLENÇA SENSE PIETAT

Pensa: ¿ho faré servir?, ¿ho vull? Si no ho vull, ho llenço. Sense un "per si...". (Qui diu llençar, diu donar o vendre per Wallapop).

Temes:

Ciutat on