On Catalunya

FER ARRELS

L'alzina de can Massanet, a Vilafant

L'arbre i la font veïna, avui tapiada, eren antigament un lloc de reunió dels veïns

amadridejos49902326 arbol onbarcelona encina vilafan191002173454

amadridejos49902326 arbol onbarcelona encina vilafan191002173454

1
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

L’alzina de can Massanet ha viscut durant més de 200 anys unida a la font de la qual pren el nom, que sens dubte li ha aportat l’aigua necessària per assolir les grans dimensions que exhibeix actualment, amb un perímetre de tronc de 3,61 metres a l’altura del pit (1,30 m) i uns 20 metres d’alçària. No obstant, més que «unida a la font», seria més precís dir «abraçada», ja que les arrels d’aquest noble exemplar creixen sobre l’estructura fins a pràcticament sepultar-la. Les canelles es van tapiar fa uns anys perquè es va considerar que la font havia deixat de ser potable, però durant moltes dècades va ser un lloc ideal per refrescar-se amb les seves aigües. I encara avui, amb el condicionament d’un sender al costat del riu Manol, és un lloc molt agradable per visitar.

Notícies relacionades

Com explica la web de l’Arxiu Digital de Vilafant, la font reunia antigament els veïns, «que venien a berenar o passar la tarda» sota l’ombra de l’alzina. Era tan popular que fins i tot se li va dedicar una sardana i Salvador Dalí va venir a propòsit en diverses ocasions amb el seu Cadillac. Va ser declarat arbre monumental de Catalunya el 1991.

Localitzador Google Maps d’arbres singulars Fer arrels-On Barcelona

Quercus ilex subsp. ilex

NOM EN ESPANYOL: encina NOM EN CATALÀ: alzina ORIGEN: conca mediterrània ANTIGUITAT: Desconeguda. Possiblement 200 anys LLOC: Vilafant (Alt Empordà). Venint des de Figueres per l’N-260 i una vegada passat el poble, es tira de seguida per una desviació a l’esquerra pel carrer d’Olot i es recorren uns 200 metres. El camí és de terra.