Memòria històrica

Els escenògrafs Castells recuperen l’experiència del seu avi en la Guerra Civil

Publiquen el dietari i els dibuixos que Pepe Castells i Pubill va realitzar entre el 1937 i el 1939 amb una campanya a Verkami

Els escenògrafs Castells recuperen l’experiència del seu avi en la Guerra Civil
4
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

La família Castells, reconeguts escenògrafs que han treballat amb companyies com Comediants, La Cubana, Dagoll Dagom o La Fura dels Baus, treuen a la llum les vivències del seu avi Pepe Castells i Pubill en la Guerra Civil espanyola a partir dels dibuixos, cartes i el dietari on Pepe va plasmar la seva experiència com a soldat des que va ser cridat a files el 1937 quan tenia 20 anys fins que va tornar al seu Cardedeu natal.

«Volíem fer una cosa que anés més enllà d’una simple transcripció, una cosa que fos una experiència, no només un llibre», explica el net de Pepe, Lluc Castells, escenògraf, com els seus antecessors, Josep i Jordi. «A Pepe la bellesa el va salvar. El contacte amb els seus diaris i els dibuixos el va ajudar a mantenir el contacte amb la vida. Per això l’hem convertit en objecte, en una obra d’autor, perquè aquesta bellesa arribi al públic d’avui amb una visió contemporània».

«De petit només vaig poder fer-li dues preguntes sobre la guerra. Són els últims moments que el vaig veure plorar»

Donar forma als records no ha sigut fàcil. «Tots això que publiquem estava en una caixa. En vida de l’avi, només vaig poder fer-li dues preguntes sobre la guerra quan era molt petit. Són els últims moments en què el vaig veure plorar. No em vaig atrevir a preguntar-li res més. Tenia marques de la metralla i m’intrigaven tant com els seus papers i el seu silenci».

‘Papers de la Guerra. Pepe Castells i Pubill’ s’ofereix en dos formats

: 150 caixes amb diversos documents que reprodueixen tot el matrial que va guardar amagat el seu avi i 450 llibres. És un projecte que s’ha posat en marxa gràcies a un Verkami que conclourà el dia 20. La finalitat és aconseguir els 35.000 euros que ha costat aquesta particular aventura editorial. Arribarà a les llibreries per Nadal, gràcies a Editorial Arola i la distribuïdora Altaïr.

La caixa inclourà cinc tipus de documents. D’una banda, una reproducció del dietari manuscrit on Pepe Castells relata el seu dia a dia amb una àmplia correspondència que ajuda a dibuixar la seva vivència amb un grau de detall poc habitual. De l’altra, reproduccions documentals originals trobades per la família. Una serigrafia amb una il·lustració feta pel Pepe, una reproducció d’una postal de l’època i un llibre que aglutina gairebé tot el material. Per ara només s’han publicat alguns exemplars d’aquest llibre amb la transcripció del dietari i les cartes més alguns documents originals amb el grafisme de l’època, fotografies i il·lustracions.

Lectura dramatitzada

Més enllà del material editat, la participació en Verkami oferirà a qui col·labori entrades per assistir a l’espectacle que es farà a partir d’aquest material, un viatge al passat que va des del 1937 fins al 1939, quan va acabar la guerra. De moment donen suport al projecte el furer Àlex Ollé, Alfons Flores, Pau Vinyals, Rosa Vila, Julio Manrique, Ernest Villegas, Lurdes Barba i Lluís Homar.

«Li hem donat un format diferent perquè vol aportar un nou punt de vista i un nou concepte»

«Esperem que la campanya de finançament serveixi no només per donar a conèixer aquesta història, sinó per animar altres persones a compartir les seves vivències i experiències silenciades», assegura Castells, que ha heretat la passió pel teatre i l’escenografia de la seva família. «No es tracta d’un llibre convencional. El seu format és diferent perquè vol aportar un nou punt de vista i un nou concepte en l’àmbit de les publicacions de la Guerra Civil. L’objectiu és poder compartir el material recollit per aconseguir que el lector visqui una experiència única». Una cosa semblant al que ell va sentir quan va bussejar per primera vegada en aquesta caixa on el seu avi va enterrar els seus records de la guerra.

Notícies relacionades

Després de la seva mort, la seva viuda solia anar a veure el Lluc per llegir-li les cartes antigues que hi havia en elles. «És una història molt petita però que toca a molta gent. Hi ha molts avis que no han pogut explicar tot el que va suposar per a aquesta generació abandonar la seva casa amb 20 anys per anar a la guerra».

Lluc Castells ha comptat amb l’aval del Memorial Democràtic i el suport dels historiadors Oriol Riart Arnalot, Oscar Jané i Ricard Clusellas que valoren el testimoni que aporta ‘Papers de la Guerra. Pepe Castells i Pubill’ per com retrata de bé el que va significar la guerra per a tants combatents i les seves famílies.