Espectacle al·lucinant

‘Crystal’, circ al caire de l’impossible

El Cirque du Soleil sorprèn a Frankfurt amb un xou sobre gel amb patinadors d’elit i artistes de diferents disciplines

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Buscant sempre el més difícil, l’elegant Cirque du Soleil ofereix a Europa ‘Crystal’, un sorprenent espectacle sobre gel que arribarà al Palau Sant Jordi de Barcelona a partir del 12 de gener després d’haver passat per Màlaga (del 10 al 18 de desembre) i Pamplona (del 4 al 8 de gener). A Frankfurt, el públic va disfrutar d’aquest singular espectacle gelat embolicat en un halo hivernal que té com a protagonista la Crystal, una jove adolescent de llarga melena pèl-roja i faldilla escocesa que disfruta patinant per aigües gelades. A l’escenari hi ha boira, neu i fins i tot boles de neu que el públic de les primeres files llança al pallasso al principi d’aquest espectacle, concebut per Stefan Miljevic. És molt diferent d’altres espectacles del Cirque, però té l’inconfusible segell de la prestigiosa companyia canadenca. Curiosament, el xou coincidirà a Espanya amb una altra sensacional proposta d’aquesta multinacional del circ, ‘Luzia’, actualment a Madrid.

A diferència d’altres propostes del Cirque, a ‘Crystal’, una veu en ‘off’ va explicant la història d’una noia que descobreix el seu potencial a l’haver d’enfrontar-se a si mateixa a través del seu reflex després d’haver patit un accident en el gel, real o imaginat. Gairebé tots els personatges apareixen i desapareixen darrere una gran roca de gel situada al fons de la pista, una estructura que amaga algunes sorpreses i en la qual es projecten imatges que ajuden a seguir l’aventura d’autodescobriment de la Crystal. Sorprenents projeccions amb ‘mapping’ i diferents elements escenogràfics metamorfosen la pista en un camp, un llac, una sala de ball, una ciutat, una oficina...

Malabars sobre patins

Tot canvia i es transforma com per art de màgia on gairebé tot llisca pel gel, tant els artistes com els elements escenogràfics: arbres, cases, taules i les cadires sobre les quals es desenvolupa un impactant número d’equilibri i força. Un altre desafiament és l’exhibició de malabarisme sobre patins protagonitzada per Agustín Bells, cinquena generació d’una família circense de Mèxic. Primer sobre el gel primer i després sobre una plataforma –ja sense patins–, bota i fa girar fins a set boles a una velocitat increïble. També hi ha números de pals pendulars que pengen del sostre en una combinació tant de barra sincronitzada com de salts entre les barres i al·lucinants girs d’estil rus. Entre els números d’acrobàcia hi ha un mà a mà de terra i trapezi que són pura màgia, ja sigui sobre patins o amb un calçat especialment dissenyat per tenir estabilitat en la pista lliscant de 25 x 15 metres.

Tan al·lucinants són els números més acrobàtics com aquells en què brilla l’art del patinatge. La Crystal i el seu reflex, que troba sota el gel, estan interpretades per estrelles d’elit. Més enllà dels salts i filigranes sobre les fulles dels patins, el personatge de Crystal executa també trapezi i forma duo amb un especialista en corretges: ell es deixa portar per ella quan llisca sobre la pista i ella s’uneix a ell per saltar ben amunt.

Hoquei artístic

Notícies relacionades

L’hoquei sobre gel, esport nacional al Canadà, no podia faltar en aquest espectacle, però a Frankfurt no es va poder realitzar dijous a causa de la lesió d’alguns dels intèrprets. Hi participen joves especialistes en patinatge extrem i exjugadors d’hoquei que aprofiten rampes per fer salts arriscats i filigranes aèries a una velocitat increïble.

El patinatge artístic, però, té un gran protagonisme amb números de conjunt, duos i solos que combinen risc, qualitat, precisió, força i equilibri. Entre els patinadors, alguns han competit a nivell olímpic. Alguns intèrprets es desafien en salts i figures de primer nivell amb una facilitat impressionant. Tot flueix en aquest espectacle que combina la música en directe original amb piano, acordió, instruments de corda i de vent que versionen populars cançons de Rihanna, Beyoncé i U2 que sintonitzen amb la història de la Crystal, aquesta noia que ha de decidir entre dibuixar el seu propi futur i lluitar per ell o deixar-se portar pel corrent d’una vida que no li agrada. Un espectacle al caire de l’impossible molt aplaudit a Alemanya i que d’aquí un mes arribarà per primera vegada a Espanya.