Entendre-hi més

L’última metamorfosi de Ruth Lorenzo

La cantant trenca un silenci de més de tres anys amb motiu del seu 40è aniversari

L’última metamorfosi de Ruth Lorenzo

EFE / KIKO HUESCA

4
Es llegeix en minuts

Dijous vinent, la cantant Ruth Lorenzo farà 40 anys. Per celebrar-ho, ha muntat un concert la nit anterior al Teatro Eslava de Madrid, amb el qual trenca un silenci de més de tres anys sense estrenar música per presentar al públic el seu últim treball, Crisálida, inèdit per «diferències contractuals» amb la discogràfica. Tot i que per motius legals prefereix no donar-ne detalls, el fet és que per fi veuran la llum els deu temes de l’àlbum, que va gravar durant el confinament, un cant a la llibertat després d’un procés catàrtic en el qual va trencar amb tot, del seu mànager a la seva parella. «L’artista té una arma secreta, que és el públic», va advertir Ruth Lorenzo en entrevista amb Julia Otero. En comptes de plorar pel seu últim disc, que continua tancat en un calaix, Ruth Lorenzo s’ha decidit a fer públiques les seves composicions, amb el micro a la mà.

No és la primera vegada que Ruth Lorenzo posa en pràctica el refrany «a grans mals, grans remeis». La seva renúncia a un contracte d’un milió de lliures amb EMI després de quedar cinquena al Factor X britànic és proverbial. A la cantant no la va acabar de convèncer la deriva que havia de prendre la seva música, així que va renunciar a un contracte milionari, amb una casa a la vora del Tàmesi inclosa, per resignar-se a tornar a compartir pis a Londres, colar-se al metro i, segons ha declarat, fins i tot robar ous al supermercat, tot i que li demanessin autògrafs a la sortida.

Una infància a Utah

Abans de ser famosa entre els britànics, Ruth Lorenzo no es va donar per vençuda quan no va passar el càsting d’Operación Triunfo i va simular ser resident al Regne Unit, requisit per participar a The X Factor UK. El seu domini de l’anglès, després d’una infància que va transcórrer en gran part a l’estat d’Utah (EUA), i una personalitat forta, amb més volença per les grans balades del rock que per la música espanyola, van jugar a favor seu al talent show. Els vídeos de les seves actuacions en aquest programa el 2008 continuen sent del més vist de la seva carrera a YouTube: fins i tot Prince mateix es va mosquejar quan la versió del Purple Rain de Ruth Lorenzo es va viralitzar a la plataforma i va amenaçar amb una demanda si no la retirava. «Ets una veritable diva», li van vaticinar ja al càsting.

Després de les penúries londinenques quan va trencar el contracte amb EMI, Eurovisió va acudir al rescat el 2014. Ruth Lorenzo va representar Espanya i va quedar dècima amb ‘Dancing in the rain’, un cant a l’esperança que va compondre en el pitjor moment de la seva carrera.

Després van venir dos àlbums i la participació en nombrosos concursos televisius amb què entre envit i envit ha anat facturant, des de ‘Tu cara me suena' a 'MasterChef Celebrity 7'. Amb moments memorables, com el ‘Nessun dorma’ que es va marcar en plena pandèmia des del balcó de casa seva en un pati d’illa de l’Eixample.

I, tot i que la cantant amenaça periòdicament de deixar-ho –ja el 2018 va treure My last song–, la veritat és que continua en aquest món, amenitzant amb la seva música i les seves suculentes confessions. Va ser de les primeres a sortir de l’armari amb els seus trastorns alimentaris (va patir anorèxia i bulímia) i ha parlat sense embuts de les seves estretors econòmiques, la seva infància i la seva religió. Ruth Lorenzo i tota la seva família, a excepció d’una germana, són mormons, des que dos missioners d’aquesta fe van convèncer la seva mare de no avortar quan, embarassada d’ella, anava amb tren a França amb la intenció de fer-ho. Murciana de cor, va viure a Utah dels 9 als 15 anys.

Notícies relacionades

Ja en la maduresa, Ruth Lorenzo es reivindica com una artista global i combina l’apnea –el mar l’ajuda a compondre i el fred protegeix les seves cordes vocals, diu– amb l’entrenament com a especialista de cine. Dels seus anys als EUA va aprendre a no conformar-se només amb el cant: ella es veu capaç de protagonitzar pel·lícules i de presentar programes televisius. Mentrestant, s’aferra al que, sense cap dubte, li pertany: l’escenari.

 

Temes:

Entendre més