Jamie Lee Curtis: «Tots podem convertir-nos en monstres»

  • La mítica actriu presenta ‘Halloween: El final’, l’última part de la saga que la va convertir en una musa del cine de terror.

Jamie Lee Curtis: «Tots podem convertir-nos en monstres»

Kevin Wint

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Torna la reina per excel·lència del crit, l’única i irrepetible Jamie Lee Curtis, i ho fa amb més força que mai als seus gairebé 64 anys, mostrant-se compromesa, reivindicativa i guerrera en la gira de presentació de la pel·lícula que, se suposa, serà la cloenda de la saga que va iniciar John Carpenter el 1978 i que ella va protagonitzar quan tenia 20 anys, i gràcies a la qual es va convertir en una de les grans muses del cine de terror. 

Des d’aquest moment, la saga Halloween ha tingut moltes vides (més de 10), però des que se’n va fer càrrec David Gordon Green fa quatre anys, va voler recuperar la figura de Curtis i el seu paper de Laurie donant-li una nova dimensió, al mateix temps que va modernitzar el discurs de les pel·lícules que han conformat aquesta nova trilogia entroncant-les amb problemàtiques contemporànies que la connecten amb els nous temps. 

Ara es presenta el capítol final, ‘Halloween: El final’, que se situa quatre anys després dels esdeveniments ocorreguts a ‘Halloween Kills’, amb una Laurie disposada a deixar enrere el passat i el fantasma de Michael Myers. Tanmateix, encara li queda un últim enfrontament que, pel que sembla, serà el definitiu. «Sempre que es diu adeu a una cosa així se sent una pena infinita, però ha arribat el moment d’acomiadar-se. Aquesta nova trilogia m’ha donat l’oportunitat de moltes coses i fer-ho de la mà de David Gordon Green ha sigut una font d’inspiració constant, perquè és un director que ha sigut capaç de prendre el pols de la contemporaneïtat, d’incorporar temes que són dins la conversa en temps real, com la violència en massa, la cultura tòxica de les xarxes socials o com tots podem convertir-nos en monstres, així com de quina manera actuem amb les víctimes, que és una cosa absolutament obscena». 

L’actriu es troba en un moment especialment dolç i no ho amaga, per això és capaç de parlar de les qüestions que la preocupen sense pèls a la llengua, com la por del feixisme o dels missatges d’odi que rep la seva filla per ser transsexual. «Abans no era així, no deia les coses tan clares, però ara em trobo segura i me n’enorgulleixo. Avui dia tinc la meva pròpia veu, el meu propi cos i ment per poder expressar el meu punt de vista. He trigat a trobar-ho i treballar-hi, però per fi ho he aconseguit». 

Potser, per aquesta raó, emprendrà una nova aventura, ara rere la càmera, en la seva ‘opera prima’ com a directora. Es dirà ‘Mother Nature’ i l’està desenvolupant amb la productora de Jason Blum, Blumhouse, també responsable de ‘Halloween: El final’. «És una idea que porta rondant-me pel cap des que era jove i David Gordon Green em va animar a escriure-la, em va ajudar a recuperar una confiança que feia temps que no tenia». 

Notícies relacionades

Quan pensa en la noia que va protagonitzar ‘Halloween’ pensa: «¿Aquesta era jo? Sento la meva veu, em veig i noto una enorme estranyesa, com si no anés amb mi». Jamie Lee Curtis es defineix com una dona de 64 anys que aparenta 64 anys, que és el que ha de ser. «La Jamie no va maquillada, porta Birkenstocks i pantalons negres. Ja no penso a posar-me en un lloc o un altre perquè la llum m’afavoreixi més, ni vull semblar més jove, tinc l’edat que tinc i ja està».

¿Quin és el secret perquè aquesta saga hagi passat de generació en generació i formi part de la memòria col·lectiva? «Per descomptat, hi té molt a veure la màscara de Myers, va ser tota una troballa que es pintés de blanc una careta del Capità Kirk de ‘Star Trek’. Aquesta màscara simbolitza l’essència del mal. I el secret de la pel·lícula original és que tot era molt senzill: el típic poble americà, Halloween i una noia verge. I un home amb aquesta màscara. Com més senzilla és la idea, millor funciona». 

Temes:

Halloween