Teatre musical

Qui és qui en la comèdia musical ‘Golfus de Roma’

Qui és qui en la comèdia musical ‘Golfus de Roma’
3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Són molts els personatges que apareixen a ‘Golfus de Roma’, una divertida comèdia musical amb cançons de l’enyorat mestre nord-americà Stephen Sondheim inspirada en obres de Plaute, amb un llibret escrit conjuntament per Burt Shevelove i Larry Gelbart.

L’acció transcorre a la Roma dels grans emperadors, però aquesta producció està ambientada en el món de circ. D’acord amb els aplaudiments aquests primers dies, la producció està calant entre el públic. Vegem qui és qui en aquesta producció de Focus amb el 67è Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida el 2021 que va recalar a Madrid la temporada passada. La versió catalana de l’obra, adaptada per Marc Gómez i dirigida per Daniel Anglès (escena) i Xavier Mestres (música) estrenada al Teatre Condal compta amb un sòlid repartiment.

Pseudolus. El personatge interpretat per un brillant Jordi Bosch és un esclau, murri i entabanador, que somia a convertir-se en un home lliure. Sap que si aconsegueix a Eros, el seu jove amo, la dona per qui sospira podrà per fi oblidar-se de servir. Utilitzarà tota la seva astúcia i els seus contactes per aconseguir-ho.

Eros. Eloi Gómez encarna aquest jove adolescent, amb nul·la experiència en l’amor, que ha caigut enamorat d’una noia tot just veure-la. L’actor ja va interpretar el rol en la versió en castellà. Només té ulls per a ella i no li importa que visqui a casa de Lycus, una casa de luxúria, ni que estigui promesa a un altre que ha pagat una forta suma per ella.

Philia. La cantant i actriu gallega Ana San Martín (‘Mar i cel’), que també va paticipar en la versió castellana d’aquesta producció, dona vida a la jove virginal que viu junt amb altres cortesanes a la casa de Lycus. Ha sigut venuda a un capità romà i sap que es deu a ell, però promet a Eros que, tot i que el seu cos sigui d’un altre, la seva ànima serà sempre seva.

Senex. Aquest personatge és el pare d’Eros, un home vell que va ser senador romà. Fa anys que està dominat per la seva dona, a qui no suporta. El polifacètic Roger Julià (Dei Furbi, Rhum&Cia) dona molt joc a la pell d’aquest senyor que cau rendit davant la joventut de Philia. A més d’actuar, s’encarrega dels teclats. Els músics tenen un paper destacat en el muntatge.

Domina. Dona de Senex i mare d’Eros. Porta la veu cantant a casa seva. És desconfiada, astuta i sospita que el seu marit li amaga alguna cosa. La interpreta Mercè Martínez, molt ficada en el paper, una altra de les incorporacions de la versió catalana.

Hysterium. És el responsable dels esclaus a casa de Senex. També és molt hàbil a l’hora de preparar pocions. Frank Capdet interpreta aquest divertit personatge que, contràriament al que volia, es veurà involucrat en el més gran dels embolics creats per Pseudolus, per més desenraonats que semblin, com fer-lo passar per la bonica Philia.

M. Lycus. Meritxell Duró dona vida a la propietària del bordell o casa de luxúria. A l’obra original és un rol masculí, Marcus Lycus. El canvi de sexe no altera la força d’aquest personatge, que presumeix de tenir una àmplia oferta per a tots els gustos. L’exhibició que munta per a Pseudolus i Eros no té pèrdua.

Notícies relacionades

Erronius. Aquest veí de Senex és un home gran que busca els seus fills robats pels pirates fa més de 20 anys. És l’únic veí que pràcticament no es veu durant tota l’obra tot i que en aquesta té molt més protagonisme i gràcia a l’estar encarnat pel clown OriolO, una de les troballes de la producció. Molt abans que s’aixequi el teló ja anima el personal.

Miles Gloriosus. És un capità romà que presumeix de gestes, força i músculs. Ha pagat un alt preu per Philia i no vol marxar sense ella. Pseudolus se les haurà d’enginyar per convèncer-lo que és impossible. Víctor Arbelo (‘Mar i cel’, ‘Rent’) n’assumeix el rol. Estiguin atents a la seva entrada triomfal en escena.

Temes:

Teatre