Entrevista

Robe Iniesta: «Una gira de comiat la fas per diners o per compromís amb la gent»

El músic extremeny actua aquest dissabte al Parc del Fòrum i anuncia un nou àlbum per al 2023 mentre afronta un judici contra Live Nation per les seves declaracions després de la cancel·lació de l’últim ‘tour’ d’Extremoduro

Robe Iniesta: «Una gira de comiat la fas per diners o per compromís amb la gent»
Robe Iniesta: «Una gira de comiat la fas per diners o per compromís amb la gent»

/

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

De la gira ‘Ahora es el momento’ passem a aquesta segona part, ‘Ahora es cuando’. ¿Ara és quan... què?

Ara és quan passa alguna cosa. La gira va començar a mitges per la covid, i ara per fi podem fer concerts de rock de veritat. Volem posar èmfasi que cal disfrutar i ser una mica en el present, no en el passat, en el que va ser.

Aquest present no acaba de lluir gaire. Fins i tot algú tan desinteressat com vostè en els titulars de premsa ho deu haver notat.

La gent de la meva edat hem viscut la major part de la nostra vida sota l’amenaça d’una guerra nuclear. Semblava que això havia desaparegut, però ara torna una mica. Però el que més es nota són les qüestions del canvi climàtic. Ja és hora d’adonar-nos que això va seriosament.

 

Ha publicat una cançó nova, ‘Ininteligible’. El vídeo comença amb vostès tocant en una habitació plena de discos, fins que tiren les parets i les prestatgeries a puntades de peu. ¿Missatge contra l’acumulació de material físic?

No, no, si hi ha un missatge és de dir que ja està bé de fer ‘tiny desks’ i de tocar en llibreries, despatxos i llocs que no són per a això. Sortim, que ja ha passat tot això de la covid.

 

«Amor, aquí ya no nos queda nada» o «el mundo no nos interesa nada, nada». ¿D’on surt tant fàstic?

Això no t’ho puc dir. No sé d’on surten les lletres. Suposo que són coses que tinc al cap, però no te les sabria explicar. Tampoc no crec que importi gaire saber el que pensava l’autor quan va escriure una cançó. Prefereixo fer pensar que explicar massa les coses.

 

¿‘Ininteligible’ i l’altre tema nou, que inclou en la nova gira, ‘A la orilla del río’, venen de les sessions de ‘Mayéutica’?

Són posteriors, del pròxim disc. Quan tens coses noves, t’entra la impaciència per veure com sonen. ‘A la orilla del río’ no l’hem gravat. ‘Ininteligible’, sí, però en directe, i hi va haver coses que vam haver de repetir, perquè feia molt de vent i es ficava als micròfons. Per al pròxim disc, fàcilment la tornarem a gravar. La intenció és treure’l a finals del 2023.

 

¿Un altre àlbum amb diferents moviments entorn d’un concepte filosòfic?

En principi no serà un disc d’una sola cançó o simfonia. Estil conceptual, pot ser que tingui, però això ho veus quan ja tens el disc complet. Quan fas unes cançons en poc temps, tens unes idees rondant-te pel cap i és fàcil que hi hagi un concepte. Però això ja es veurà.

 

Continua fent coses poc corrents, com treure un ‘single’ que dura gairebé set minuts.

És clar, però són coses en les quals tampoc no puc pensar. ¿He de fer una cançó de tres minuts perquè surti a la ràdio? Però, a veure, ¿com posaran un tema si diu «bailar como una puta local»? ¡No t’esforcis!

Veient els seus plans, ¿hem de descartar del tot la gira de comiat d’Extremoduro, suspesa l’any passat?

Això jo no ho sé. He de fer plans sobre el que és a les meves mans. Aquesta gira la va cancel·lar Live Nation perquè no va tenir paciència d’esperar que s’acabés la pandèmia, i jo no estava disposat a continuar comprometent-me amb dates que no sabia si es complirien. Al gener tindrem un judici, perquè em van demandar per tres milions per dir-los gamarussos i per protestar per les traves que van posar al tornar els diners de les entrades. Que no ho dic només jo: FACUA, l’organització de consumidors, també els va denunciar. Suposo que volen que els músics siguem submisos i no protestem davant els seus abusos. Així que ara la cosa està moguda. Però espero que s’imposi el seny.

 

Però, ¿sent que aquesta gira de comiat continua pendent o vostè ja ha girat full?

Home, jo intento viure en el present, i per a mi, Extremoduro és el passat. Una gira de comiat no la fas perquè tinguis moltes ganes de fer-la, sinó per compromís amb la gent, o per diners, no perquè t’entusiasmi. Si t’entusiasmés tocar amb aquest grup, no t’acomiadaries. Ara, el que a mi m’entusiasma és el que estic fent.

 

 

 

 

 

Notícies relacionades