Cine

Els premis Gaudí sumen noves categories per al 2023

  • Les bases afegeixen millor guió adaptat, millor direcció novella i millor interpretació revelació i el premi del públic s’obre al documental i a l’animació

Els premis Gaudí sumen noves categories per al 2023

ZOWY VOETEN

1
Es llegeix en minuts

Els premis Gaudí de l’Acadèmia del Cinema Català comptarà amb tres noves categories: millor guió adaptat, millor direcció novella i millor interpretació revelació.

El termini d’inscripcions per participar en la pròxima edició, la 25a, s’ha obert aquest dimecres i hi podran optar produccions catalanes (llargmetratges de ficció, documentals i d’animació) estrenades en sales durant 2022 (amb una permanència en pantalla mínima de set dies no necessàriament consecutius), entenent per «pel·lícula catalana» la que compta amb un mínim del 20% de producció local i acredita la participació de talent català almenys amb 6 punts, segons els criteris recollits en les bases.

Com a novetat, l’Acadèmia ha afegit el premi al millor guió adaptat, que se suma al de millor guió original; i dues categories per reconèixer el nou talent: Millor direcció novella i millor interpretació revelació.

Premi especial del públic

També el premi especial del públic s’obre a les finalistes a millor pel·lícula documental i millor pel·lícula d’animació, que optaran juntament amb les produccions nominades a millor pel·lícula en llengua catalana i millor pel·lícula en llengua no catalana.

Reprenent la línia de treball sobre la diversitat iniciada el 2021, l’Acadèmia del Cine Català tornarà a recollir dades sobre edat, gènere, orientació sexual, diversitat funcional, origen ètnic o racial i classe social, tant dels personatges que apareixen a la pantalla, com de l’equip humà que ha fet possible les pel·lícules inscrites.

Curtmetratges

Quant als curtmetratges, podran participar-hi tots els qualificats entre l’1 d’octubre de 2020 i el 30 de setembre de 2022 que no s’hagi presentat anteriorment als Premis Gaudí, dels quals una comissió de preselecció externa designada per la Junta directiva de l’Acadèmia, seleccionarà un mínim de 10 i un màxim de 15 curtmetratges finalistes.

Notícies relacionades

De la mateixa manera, una comissió de preselecció s’encarregarà d’escollir les 10 pel·lícules europees, estrenades a Catalunya entre el 23 d’octubre del 2021 i el 21 d’octubre del 2022, que competiran en la primera ronda de votacions en la categoria de millor pel·lícula europea.

En la categoria de millor pel·lícula per a televisió, podran competir els films produïts per empreses catalanes i emesos durant el 2022. Totes les produccions es podran inscriure telemàticament fins al dijous 29 de setembre a les 14 hores.