Obituari

Mor l’escriptor israelià A.B. Yehoshua, defensor dels drets dels palestins

  • L’autor, un dels novel·listes moderns més aclamats al seu país, ha mort de càncer als 85 anys 

Mor l’escriptor israelià A.B. Yehoshua, defensor dels drets dels palestins

GUILLERMO MOLINER

1
Es llegeix en minuts
EFE

Avraham B. Yehoshua, un dels novel·listes moderns d’Israel més aclamats per la crítica i defensor dels drets dels palestins, ha mort als 85 anys deixant darrere seu una prolífica obra traduïda a unes 30 llengües.

«Un dels més grans escriptors d’Israel de totes les generacions», ha escrit a Twitter el president israelià, Isaac Herzog, a l’assenyalar que l’obra de l’autor va despertar en els lectors «un mosaic d’emocions profundes».

Gràcies a les seves versàtils formes narratives, que anaven des del surrealisme a la història, Yehoshua va rebre nombrosos premis literaris a Israel i a l’estranger per les seves 11 novel·les, tres col·leccions de contes i quatre obres de teatre. Per als experts, va ser un dels primers escriptors de ficció a retratar el patiment i les disjuntives morals després de la guerra que va seguir la independència d’Israel, el 1948.

Tot i que Yehoshua tenia un pensament polític d’esquerra i va advocar pels drets dels palestins, els seus detractors asseguraven que el seu posicionament era tebi.

«Les seves obres, extretes de la imatge de la nostra pàtria i atresorades pel nostre poble, ens van reflectir com un mirall precís, nítid, amorós i de vegades dolorós», ha comentat el president Herzog.

El Balzac d’Israel

Yehoshua, nascut a Jerusalem el 1936 de pares amb arrels a Grècia i el Marroc i anomenat per alguns com el «Balzac d’Israel», el 1995 va obtenir el més alt guardó cultural del país, i el 2012, va guanyar el premi de literatura Medicis de França per la novel·la ‘La retrospectiva’.

La novel·la ‘Cinc estacions’, que es va publicar en una traducció a l’anglès el 1989, va vendre 50.000 exemplars en l’original hebreu, l’equivalent a un ‘best-seller’ multimilionari als Estats Units, segons el diari ‘The New York Times’.

Notícies relacionades

El Centre Mèdic Sourasky de Tel Aviv, on es trobava ingressat a causa d’un càncer, ha informat que el funeral se celebrarà aquest dimecres al cementiri d’Ein Hacarmel.

.