Concerts a dojo

Quinze grans cites musicals d’un estiu per al retrobament

Grans noms en visites ajornades per la pandèmia i nous talents ja consolidats protagonitzaran uns mesos d’intensa activitat

Quinze grans cites musicals d’un estiu per al retrobament
7
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si l’estiu ja és tradicionalment una època de retrobaments, el d’aquest any, després de dos cursos d’anormalitat pandèmica, ho serà per partida doble. O triple. Així ho constata la intensa agenda musical, en la qual abunden les visites postergades de grans noms i les revàlides de nous talents ja plenament consolidats. Aquesta selecció és només una petita mostra del que ens espera en les pròximes setmanes.

Nick Cave & The Bad Seeds

El 9 de maig passat, Nick Cave va anunciar en un comunicat la mort del seu fill gran, Jethro Lazenby. El tràgic succés projecta una ombra d’aflicció i fondària (també de malsana expectació) sobre la gira europea que l’artista australià i la seva banda més emblemàtica inicien avui a la ciutat danesa d’Aarhus i que tindrà la seva segona parada dissabte al Primavera Sound. Una cita ineludible entre el cel i l’infern amb un ‘gang’ de directe sempre aclaparador. (Primavera Sound, 4 de juny)

Red Hot Chili Peppers

Aquesta banda californiana va inventar als anys 80 una manera de barrejar el rock dur amb els ritmes ‘funky’ que va crear escola, i es va anotar aparatosos èxits internacionals amb àlbums com ‘Blood sugar sex magik’ (1991) i ‘Californication’ (1999). Aquest dissabte obre gira europea a Sevilla i dimarts acudiran a l’Estadi Olímpic, escenari que els acull per primera vegada, amb el seu musculós catàleg de fites i les aportacions, més matisades, del seu últim àlbum, ‘Unlimited love’, publicat aquesta primavera. (Estadi Olímpic, 7 de juny)

Rauw Alejandro

El porto-riqueny es presenta en una festa de l’urbanollatí (amb concerts de diversos artistes un mateix dia) com un dels caps del moment en això. Si fa un any el reguetoner mostrava la seva versatilitat amb el ‘hit’ estiuenc del 2021 ‘Todo de ti’, ara ho ha fet amb ‘Te felicito’, acompanyant a Shakira. Però no només amb aquesta nova carta guanyadora arriba al període estival: recentment ha incorporat a la seva cartera ‘Party’, cançó en la qual col·labora amb Bad Bunny en l’últim disc d’aquest. (RCDE Stadium, 11 de juny)

Marc Anthony

Aterrarà Marc Anthony a Barcelona amb un (un altre) gran disc sota el braç, el recentment publicat ‘Pa’ llá voy’. Serà a l’RCDE Stadium, espai en el qual ja va actuar anys enrere. D’aquesta manera, l’estrella novaiorquesa de la salsa posa en marxa la seva gira espanyola –amb un total d’11 dates– a la capital catalana. Grans recintes per a un artista gegant. Sembla que no passen els anys per a ell. Una proposta que mereix com a resposta el títol del seu últim treball: «pa’llá voy». RCDE Stadium. 17 de juny)

The Chemical Brothers

El veterà i avantguardista duo britànic encapçala l’edició d’aquest any del festival barceloní de música avançada. La parella formada per Tom Rowlands i Ed Simons presentarà un nou i immersiu espectacle audiovisual. Un xou que, per fi, podran presentar a la capital catalana (ho haurien d’haver fet en el Sónar 2020). Més enllà d’això, el duo britànic, col·leccionista d’himnes de la pista, és una aposta segura per a qualsevol amant de l’electrònica. (Sónar, 18 de juny)

Wilco

El grup de Jeff Tweedy torna a Barcelona després de més d’un lustre d’absència i ho fa amb nou àlbum a la butxaca, l’expansiu ‘Cruel Country’, en el qual la banda de Chicago abandona la ruta de l’experimentació sonora per tornar al rock clàssic d’arrels dels seus primers discos, tot i que en versió reposada. El concert del Poble Espanyol forma part d’una gira europea de 14 dates de les quals la meitat es concentren en ciutats espanyoles. Un directe de solvència àmpliament acreditada. (Poble Espanyol, Cruïlla, 22 de juny)

Madness

Salvada la seva edició d’aquest any, la número 10, el Festival Jardins de Pedralbes programa com un dels seus grans reclams a la històrica banda londinenca. Després de començar la seva gira estiuenca al Regne Unit, els incombustibles paladins de l’ska-pop arribaran a Barcelona en la primera de les seves tres parades a Espanya (també seran a Madrid i Múrcia). Un concert per repassar la història escrita per la banda durant les últimes quatre dècades des dels carrers de Camden. Un altre pas endavant. (Festival Jardins de Pedralbes, 22 de juny)

Belle & Sebastian

Gairebé tres anys després d’anunciar que el septet escocès seria cap de cartell en l’edició del 2020 (la pandèmia ho va impedir), el festival de Vilanova i la Geltrú es cobra a la fi el deute, amb la ‘bonificació’ afegida que aquest any Stuart Murdoch i els seus tenen disc nou acabat de sortir del forn. A ‘A bit of previous’, Belle & Sebastian assumeixen amb elegància la seva condició d’aristocràcia sènior de l’escena indie i fan compatible la melancolia i la pista de ball. (Vida Festival. 1 de juliol)

Kiss

La llarga i accidentada gira de comiat de la banda encapçalada per Paul Stanley i Gene Simmons (iniciada el gener del 2019 i interrompuda per la pandèmia) aterrarà al parc de Can Zam convertida en el principal reclam d’un festival al cartell del qual destaquen altres noms com Alice Cooper, Manowar i Judas Priest. A jutjar pels xous precedents, els fans de Kiss poden esperar un repàs antològic de la carrera del grup que se centra gairebé exclusivament en el repertori dels anys 70 i 80. (Rock Fest, 2 de juliol)

Rubén Blades

El Cruïlla reserva una gran festa llatina de llegenda amb el guru de la salsa intel·lectual, que acudirà acompanyat per la vintena de músics de la Roberto Delgado Orquesta. Tropicalitat i swings, manejats per l’astre panameny, autor de perles per ballar i cavil·lar del calibre de ‘Pedro Navaja’, ‘Decisiones’ o ‘Ligia Elena’. La mateixa nit, compartint cartell, un altre gegant, el dominicà Juan Luis Guerra, amb el seu grup 4.40 i el seu popular combinat de batxates, merengues i balades romàntiques. (Parc del Fòrum, Cruïlla, 9 de juliol)

Joan Manuel Serrat.

El compte enrere per a la retirada escènica de l’autor de Mediterráneo ja està en marxa, amb la vista posada en les dues sessions finals al Palau Sant Jordi (22 i 23 de desembre). Abans, es podrà degustar l’art de Serrat a cinc places catalanes, dins de la intensa gira per Espanya que realitza aquest estiu. Cites amb un repertori mític que ha capturat l’ànima popular amb els seus versos emotius i costumistes, i les seves cites poètiques a Machado, Miguel Hernández o Salvat-Papasseit. (Festival de Peralada, 16 de juliol; Jardins Terramar, Sitges, 29 de juliol; Festival de la Porta Ferrada, 6 d’agost; Tarragona, 9 d’agost; Arts d’Estiu, Pineda de Mar, 12 d’agost)

Christina Aguilera

Han passat gairebé dues dècades des de la primera i única actuació de la diva novaiorquesa en terres catalanes (octubre del 2003, Palau Sant Jordi), de manera que la seva presència als Jardins de Cap Roig serà un gran esdeveniment (així ho indica també el preu de les entrades, de 200 a 340 euros). A Calella de Palafrugell, Aguilera repassarà les grans fites d’una exitosíssima carrera l’última referència de la qual és l’àlbum ‘Aguilera’, que reuneix dues epés de cançons en castellà. Cap Roig Festival. 23 de juliol)

Rosalía

La gran artista catalana arribarà a finals de juliol a Barcelona per presentar el seu aplaudidíssim tercer àlbum, el genial ‘Motomami’. Ho farà en una cita doble al Palau Sant Jordi i amb un nou xou que ja haurà rodat per diverses ciutats espanyoles prèviament en l’inici de la seva gira. Una esperada posada de llarg a casa per mostrar les seves noves cançons que, amb altres registres respecte a ‘El mal querer’, neixen d’aquesta combinació de poder i fragilitat que impregna tot el disc. (Palau Sant Jordi, 23 i 24 de juliol)

Iron Maiden

Bruce Dickinson i companyia debuten a l’Estadi amb aquest concert ajornat dues vegades des del 2020, després de més de 40 anys de carrera i convertits en portaavions metaler transgeneracional. Presentaran ‘Senjutsu’, complicat àlbum publicat el setembre passat, que, s’espera, combinaran amb himnes com ‘The number of the beast’, ‘The trooper’ o ‘Run to the hills’. Tot a la banda britànica desprèn ja un sabor mític: la seva formació íntegra i la seva mascota Eddie, llesta per a l’enèsim gag. (Estadi Olímpic, 29 de juliol)

Iggy Pop

Fa deu anys que la fera de Detroit no trepitja un escenari català, i torna, als 75, amb un concert una mica diferent, sense The Stooges, amb banda nova (bastant francesa) i un repertori que fon els trofeus del venerable ‘killer rock’ amb temes més temperats del seu últim àlbum, ‘Free’, i records del seu arriscat període berlinès de finals dels 70. Ocasió de veure una llegenda del rock en majúscules: la versió original, encara en plena forma, d’una figura escènica mil vegades imitada. (Festival de la Porta Ferrada, 29 de juliol)