Portent de la natura

¿Quin és el secret de la joventut eterna de Tom Cruise?

L’actor desafia el temps i llueix un físic envejable en la nova ‘Top Gun: Maverick’, 36 anys després del superèxit dels vuitanta

¿Quin és el secret de la joventut eterna de Tom Cruise?

REUTERS / SARAH MEYSSONNIER

7
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tom Cruise no és un déu de l’Olimp, però s’hi assembla. A punt de complir els 60 anys –el 3 de juliol–, n’aparenta la meitat i gaudeix d’un estat de forma física que ja voldrien tenir molts joves. I tot i que, sí, és veritat, en les últimes aparicions públiques del novaiorquès –com la del 15 de maig, quan va assistir al castell de Windsor a un acte en honor al Jubileu de Platí de la reina Isabel II, o en la presentació a Cannes del seu nou ‘blockbuster’, ‘Top Gun: Maverick’, la seqüela de l’exitosa pel·lícula que va protagonitzar el 1986– s’ha pogut comprovar que és humà, i que el pas del temps se li reflecteix a la cara i al coll amb algunes arruguetes i potes de gall, també és cert que continua mantenint l’energia i el vigor del cos musculat d’un xaval.

¿Quin és el secret de l’actor de la saga ‘Missió impossible’ i ‘Jack Reacher’ per revertir el procés d’envelliment, i sembla de 24 anys, l’edat que tenia quan va rodar el seu èxit d’alta volada?

«No és habitual trobar gent així, però no és missió impossible», assegura Xavi Pairés, ‘coach’ de salut, hàbits i pèrdua de pes, que recorda altres casos famosos en la indústria, com els de Sylvester Stallone (75), Arnold Schwarzenegger (74), Jean-Claude Van Damme (61) o Keanu Reeves (57). «Són gent que s’ha cuidat sempre», insisteix. «Es nota que Cruise s’ha esforçat tota la seva vida per cuidar el seu estat físic i mental, amb una rutina d’exercicis, activitat física, bona alimentació i segurament unes pautes de son i descans ben marcades», reflexiona l’entrenador personal i preparador d’equips d’elit.

 «M’agrada fer caiac al mar, espeleologia, esgrima, córrer a la cinta, pesos, escalada, senderisme... tantes activitats diferents com puc», assegura

«Això no s’aconsegueix d’un dia per l’altre. Pel que fa a l’aspecte muscular i de percentatges de greix, se’l veu bastant forçut, està molt fort, se’l veu definit, marcat. Això és gràcies a un entrenament sobretot de força, amb pesos o amb pes corporal. Com a mínim tres o quatre dies a la setmana. També ho ha de combinar amb treball de càrdio, per tenir més resistència», aventura Pairés.

‘Workout’ brutal

Precisament, gràcies a aquest pla d’exercicis setmanals, l’estrella ha pogut mantenir les mateixes mesures de pit, cintura i bíceps (111/84/41 centímetres) des dels vuitanta. I sense recórrer a la criogenització. 

En revistes com ‘Men’s Health’, Cruise ha explicat que treballa dur al gimnàs allà on vagi o rodi, una cosa que ell mateix ha batejat com «la cova del dolor». Però també ho combina amb ‘running’ (i ‘sprints’) a l’aire lliure. «M’agrada fer caiac al mar, espeleologia, esgrima, córrer a la cinta, pesos, escalada, senderisme... tantes activitats diferents com puc», va confessar en una entrevista el 2018. És a dir, càrdio de gran abast i el desenvolupament de força

De la seva preparació física i de la promoció de les seves pel·lícules és de l’únic que parla en públic. La seva vida privada és un misteri. Ni tan sols se sap si viu a Los Angeles o a Londres, ciutat que diu «estimar». El 2018 es va obrir un compte a Instagram, però no hi busqueu res personal.

Cruise està solter des del 2012, quan es va divorciar de la seva tercera dona, Katie Holmes, mare de la seva única filla natural, Suri. Diuen que la seva primera dona, Mimi Rogers, va ser la que el va introduir a l’Església de la Cienciologia, la secta que li va costar el divorci de la seva segona dona, Nicole Kidman, amb la qual va adoptar dos nens. Avui, ocupa el segon lloc de l’organització, després de David Miscavige, «el salvador del món lliure», i assegura que aquesta fe li ha curat la dislèxia.

Una miqueta de trampa

La cienciologia, en canvi, no té res a veure amb la seva pell tersa. «A la cara sí que se li noten una mica més els anys», apunta Pairés. I això que el segon actor més ric del món, segons ‘Forbes’, que va xifrar el seu patrimoni en 570 milions de dòlars el 2020, no ha fet cap pacte amb el diable; no, el que ha fet són injeccions de bòtox i d’àcid hialurònic, a les quals recorre des de fa una dècada. Va ser molt comentada la seva cara en els BAFTA del 2016, perquè va arribar a la ‘red carpet’ sense que li baixés la inflor causada per les agulles, i tenia els ulls axinesats i la pell tan tirant que brillava. 

No obstant, els músculs del seu 1,70 d’estatura i els 68 quilos de pes són obra d’anys de treball al gimnàs i d’una dieta estricta i equilibrada, que li han permès seguir en el ‘top’ d’actors més ben pagats i més influents de Hollywood, als quals no els ofereixen papers de pare del protagonista. 

15 porcions i 1 xef

En lloc dels clàssics tres àpats al dia, l’actor de ‘L’últim samurai’ segueix una dieta de 15 ‘snacks’ que inclouen nabius i nous i fruita seca orgànica. La seva dieta consisteix a no excedir-se de les 1.200 calories, amb molt pocs hidrats de carboni, i li prepara el seu xef personal que l’acompanya a tot arreu, també en el set de rodatge. Està prohibit el sucre, però, no, el ‘sashimi’ o els ‘rigatoni’ en petites quantitats. «Això no vol dir que no prengui fruita ni verdura, que també són hidrats de carboni», assenyala Pairés, que explica que per tenir aquests músculs necessita «un alt nivell de proteïnes per generar massa muscular i perquè l’entrenament de força tingui els seus beneficis». «El seu cos és un còmput de tot», resumeix l’expert en fitnes.

Per això, Cruise no només continua sent actor principal, sinó que és famós pels seus ‘stunts’ (acrobàcies). Ell mateix ho exigeix per contracte: de les escenes d’acció se n’encarrega ell, cap doble. No només vol fer d’heroi d’acció, sinó que mira de ser-ho de veritat. Tot i que hagi de saltar entre dos edificis, fer equilibris sobre l’ala d’un avió en ple enlairament o piruetes mortals sobre una moto de gran cilindrada. Això afegeix suspens a les ja de per si emocionants pel·lícules.

«Per fer escenes de risc has de tenir unes condicions físiques determinades», recalca Pairés.

Rodatges extrems

En la nova ‘Top Gun’ la implicació de Cruise darrere de les càmeres ha tornat a ser màxima. «No estava preparat per fer una seqüela fins que tinguéssim una història que valgués la pena explicar i fins que la tecnologia hagués evolucionat de manera que poguéssim aprofundir en l’experiència d’un pilot de caça», ha explicat l’actor, que en aquest temps s’ha convertit també en un pilot de veritat i ha dissenyat un pla d’entrenament de tres mesos que ell i la resta de l’elenc han practicat per filmar els vols acrobàtics i de combat dels F-18.

Notícies relacionades

No és la primera vegada que ho dona tot. En la tercera ‘Missió impossible: protocol fantasma’, per exemple, el seu personatge, Ethan Hunt, s’enfila pel Burj Khalifa (amb 828 metres d’alçària, és l’edifici més alt del món). Com que Cruise volia escalar l’exterior del gratacel de Dubai però l’assegurança de la producció no l’hi permetia, va contractar ell mateix una altra companyia. En dos assajos s’havia rodat l’escena. 

Tom Cruise, com Ethan Hunt, escalant el Burj Khalifa en persona, a Dubai.

/

No obstant, en la sisena entrega de la saga, va tenir un aparatós accident en el qual es va fracturar un turmell al saltar entre dos terrats separats per una distància de gairebé 10 metres. Però va acabar l’escena, tal com van captar les càmeres des de tres angles. No serà el millor actor de la història –tot i que atresora tres Globus d’Or, no té cap Oscar–, ni el més alt, però és el més coratjós.

Mentre no tingui més lesions o malalties, hi ha Cruise per a anys. De moment, la setena i vuitena entrega de ‘Missió impossible’ estan previstes per a l’estiu del 2023 i 2024, respectivament. 

 

Temes:

Dietes