10 claus

Eurovisió 2022: guia completa per seguir el festival

Chanel és cinquena en les apostes del concurs, que se celebra el 10, el 12 i el 14 de maig a Torí

Eurovisió 2022: guia completa per seguir el festival

RAI

8
Es llegeix en minuts

Espanya és una de les grans favorites a la victòria en el Festival d’Eurovisió d’aquest 2022, que se celebrarà els dies 10, 12 i 14 de maig a Torí. Això no passava des del 2003, quan Beth va acabar vuitena amb 81 punts. Chanel Terrero, la representant de TVE, té al seu abast girar full després de gairebé una dècada de pèssims resultats en el certamen: en aquest temps, Espanya sempre ha quedat de les últimes tret del 2012 i el 2014, en què va acabar desena; amb Pastora Soler i Ruth Lorenzo respectivament.

¿On i quan se celebra?

El festival se celebrarà al Palasport Olimpico de Torí (Itàlia), un pavelló multiusos construït per acollir la competició d’hoquei sobre gel dels Jocs Olímpics d’Hivern del 2006. Va ser dissenyat per l’italià Pier Paolo Maggiora i el japonès Arata Isozaki, pare aquest últim, al seu torn, del Palau Sant Jordi de Barcelona. L’escenari l’ha dissenyat la italiana Francesca Montinaro. És una al·legoria d’Itàlia: un sol immens, aigua al seu voltant i, als peus, un bosc on els artistes esperaran ansiosos els resultats de cada xou. Acollirà 12.000 espectadors en cadascuna de les tres gales del certamen; les dues semifinals, el dimarts 10 i el dijous 12 de maig, i la gran final, el dissabte 14.

¿Quants països i idiomes hi haurà?

En total, hi participen 40 països amb 15 idiomes diferents, amb l’habitual golejada de l’anglès. Atenció perquè aquest serà el primer festival en el qual no hi haurà ni un sol tema en francès. El país veí aquesta vegada competeix amb una cançó interpretada en bretó; i Bèlgica i Suïssa, els altres països on el francès també és oficial, intervindran amb cançons en anglès.

Tots 40, amb un únic objectiu: conquerir el preuat Micròfon de Cristall. Rússia en va ser expulsada el febrer arran de la invasió d’Ucraïna. Diversos països van amenaçar de retirar-se del certamen si Eurovisió no pujava al carro de les sancions al règim de Putin i la Unió Europea de Radiodifusió es va veure obligada a actuar per no perjudicar el xou. Ofesos, els russos van anunciar que es donaven de baixa de la xarxa, tot i que en el dia d’avui encara no ho han fet.

La mecànica

De cada semifinal es classificaran 10 països. A la final es trobaran amb Espanya, Itàlia, França, el Regne Unit i Alemanya; són els anomenats Big Five, és a dir, els cinc països que més contribueixen econòmicament al certamen i que, per això, tenen una plaça garantida en el xou de dissabte. El guanyador es decidirà amb el vot d’un jurat d’experts constituït en cada país participant, i amb el dels teleespectadors del certamen, comptabilitzat, també, país per país.

¿Qui el presenta?

La cantant Laura Pausini serà una de les conductores del festival. Al seu costat hi haurà el també cantant Mika i Alessandro Cattelan, que és una de les cares més conegudes de la ràdio i la televisió italianes; entre altres programes, va presentar la versió italiana del ‘Factor X’ entre el 2011 i el 2020. Els organitzadors van explicar mesos enrere que la seva primera idea era fitxar Raffaela Carrà com a presentadora del xou; però no els va donar temps perquè l’artista va morir el juliol de l’any passat.

Un any més, Tony Aguilar i Julia Varela seran els encarregats de comentar el xou en directe des de Torí per a TVE. La model i presentadora Nieves Álvarez anunciarà els vots del jurat espanyol per cinquè any consecutiu, i ho farà des de Benidorm, ciutat on es va forjar l’actual projecte eurovisiu de la cadena.

Espanya, entre els favorits

Chanel, la representant de TVE, és cinquena a les cases d’apostes. Eurovisió ha suposat l’inici de la seva carrera com a solista: ‘SloMo’, el tema amb què intentarà guanyar el Festival, és el primer de la seva trajectòria com a cantant. Amb aquesta canó supera els nou milions de reproduccions a Spotify i ha entrat en la llista de Los 40. Aprofitant la tirada eurovisiva, aquest mes d’abril passat l’artista va volar a Miami per gravar algunes peces més, amb les quals començarà a crear el seu propi repertori musical. Allà es va donar cita amb Willy Will Yanez i Beat Butcha, productors que col·laboren habitualment amb Eminem i Beyoncé, entre d’altres. Acompanyada de cinc ballarins i coristes i vestida pel modista cordovès Alejandro Gómez Palomo, el seu número consistirà a cantar i ballar durant tres minuts, en un espectacle que es preveu trepidant i eminentment visual. Aquesta va ser una de les claus de la seva victòria en el Benidorm Fest, on va comptar amb la col·laboració del coreògraf nord-americà Kyle Hanagami. Ara tornen a treballar junts per preparar el número de Torí, que serà diferent. Hanagami és un dels coreògrafs més cotitzats. Ha treballat per a Jennifer López, Ariana Grande, Sam Smith i els sud-coreans BTS, entre d’altres.

Els rivals a batre: el Regne Unit

Guanyar, no obstant, no serà fàcil. Chanel tindrà alguns ossos molt durs de rosegar; especialment quatre: les propostes del Regne Unit, Suècia, Itàlia i Ucraïna. Els britànics arriben decidits a esmenar un currículum eurovisiu encara més desastrós que el d’Espanya aquests últims anys. En les edicions més recents, per exemple, van acabar com el fanalet vermell i el 2021, a sobre, amb zero punts. Aquesta vegada aposten molt fort per la victòria. El seu representant, Sam Ryder, era un autèntic desconegut fins que, avorrit durant el confinament per la pandèmia, va començar a penjar ‘covers’ d’artistes de renom a TikTok. I el petó. Ryder té probablement la millor veu que escoltarem a Torí; la flexiona a plaer i arriba fàcilment a notes no aptes per a tothom. En resum: Ryder és el candidat ideal per als jurats professionals. Competeix amb ‘Space man’, un tema que ha escrit junt amb Max Wolfgang i Amy Wadge i que tracta sobre un desamor. El seu carisma completa el ganxo.

Els rivals a batre: Suècia

Els suecs sempre estan entre els favorits. Aquesta vegada hi envien Cornelia Jakobs. Va fer els seus primers passos com a artista el 2008, intentant passar una audició per entrar en el programa de televisió ‘Idol’. No ho va aconseguir. El jurat la va rebutjar amb comentaris burlescos sobre les seves capacitats i la premsa sueca es va fer ressò del tema perquè el pare de Cornelia era membre d’una de les bandes de metal més famoses del país. Es va armar un escàndol monumental. Ara, després d’aquell infern, la intèrpret té l’oportunitat de tocar el cel amb ‘Hold me closer’,  un mig temps sobre una ruptura sentimental.

Els rivals a batre: Itàlia

Itàlia és l’amfitriona i torna a tenir opcions de guanyar. Ho intentarà amb el duo Mahmood & Blanco, dos solistes que van decidir unir puntualment les seves trajectòries artístiques per anar a Eurovisió. Mahmood ja va ser segon en el Festival que es va celebrar a Tel Aviv fa tres anys. Blanco, raper de 19 anys, es va catapultar a l’estrellat musical del seu país l’any passat: a l’estiu del 2020 havia penjat els seus primers treballs musicals a la plataforma SoundCloud i va arrasar. Universal el va fitxar immediatament i allà va començar el seu ascens meteòric fins al cim; només el 2021 va guanyar 12 discos de platí. Ell i Mahmood defensaran a Torí la balada ‘Brividi’ que tracta sobre una relació sentimental entre dos homes. Tot i que Blanco ha declarat que no és gai, la màgia entre tots dos a l’escenari transforma en real la lletra de la peça, que tracta sobre un amor veritable i intens, però que fa patir, i del qual resulta impossible allunyar-se.

Els rivals a batre: Ucraïna

Ucraïna optarà a la seva tercera victòria eurovisiva amb Kaluix Orchestra. De fet, són els principals favorits a les cases d’apostes. La invasió del país per Rússia fa preveure que guanyaran el televot, però cal esperar per veure com els valoraran els jurats d’experts. Abans de la guerra, no obstant, ja estaven entre els favorits amb el seu tema ‘Stefania’, dedicat a les mares. Amb la invasió, la banda es va separar temporalment; mentre uns organitzaven l’assistència a persones desplaçades pel conflicte, d’altres se n’anaven al front a lluitar. Després de rebre el permís del Govern per sortir del país a promocionar la seva candidatura, es van tornar a reunir per preparar la seva actuació a Torí tan sols un mes abans del Festival. La seva peça fusiona rap amb el ritme folk ucraïnès. Guanyin o no, el moment més emocionant del Festival es viurà dissabte, quan Eurovisió connecti amb el jurat ucraïnès perquè anunciï els seus vots. Es preveu una gran i llarga ovació, igual com va passar el 1993 quan va arribar el torn del jurat de Bòsnia Hercegovina, refugiat a Sarajevo durant un bombardeig.

Altres favorits

També compten per a la victòria Finlàndia, els Països Baixos i Grècia. Els finlandesos envien The Rasmus, que van triomfar el 2003 amb ‘In the shadows’. Van començar el 1994 i ja han publicat nou discos. A Torí hi van amb ‘Jezebel’, una altra peça de l’estil. Els Països Baixos ho intentaran amb la jove de 21 anys S10 i ‘De diepte’, un mig temps interpretat íntegrament en neerlandès i que tracta sobre el que és patir per un amor. Grècia, per la seva banda, confia en Amanda Tenfjord. És noruega però de pare grec. Defensarà ‘Die together’, un mig temps sobre una relació tòxica i destructiva. Noruega no està entre les grans favorites, però farà parlar. La representen Jim i Keith, tot i que el nom artístic del duo és Subwoolfer. El públic ignora qui són realment els artistes, perquè actuen amb una màscara groga que representa el cap d’un llop. La coreografia del seu tema, titulat ‘Give that wolf a banana’, s’ha fet viral. Tampoc cal perdre’s la sèrbia Konstrakta amb ‘In corpore sano’: es passarà tota l’actuació asseguda davant un cubell rentant-se i hidratant-se les mans. La peça és una crítica al sistema sanitari del seu país, al qual els artistes no hi tenen dret.