Apostes dels ‘eurofans’

En plena guerra amb Rússia, Ucraïna és la favorita per guanyar Eurovisió

El país es presenta amb ‘Stefania’, una cançó de bressol de l’Orquestra Kalush que barreja rap i música tradicional

  • Guerra a Ucraïna: última hora de la invasió russa, en directe

En plena guerra amb Rússia, Ucraïna és la favorita per guanyar Eurovisió
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Festival de la Cançó d’Eurovisió torna d’aquí a dues setmanes marcat per les tensions geopolítiques que sacsegen el continent, amb Rússia exclosa del certamen i amb Ucraïna com a la gran favorita a la final el 14 de maig a Torí.

El país assetjat per les tropes russes es presenta amb ‘Stefania’ una cançó de bressol de l’Orquestra Kalush que barreja rap i música tradicional. «Sempre trobaré el camí a casa, tot i que tots els camins estiguin destruïts», diu una part de la cançó. Per contra, els organitzadors van expulsar Rússia del certamen un dia després que envaís Ucraïna.

Líder a les apostes

A dues setmanes de la competició, Ucraïna parteix com a gran favorita, segons les principals cases d’apostes on els ‘eurofans’ fan les seves travesses.

La segueix Itàlia, amb el duo Mahmood i Blanc, i Suècia, amb la cantant Cornelia Jakobs. Al top 10 entra Chanel amb ‘SloMo’ representant Espanya, així com el Regne Unit, Polònia, Grècia, Noruega, els Països Baixos i Austràlia.

Altres edicions marcades per les guerres

La guerra a Ucraïna marcarà segurament l’esdeveniment, però «això no és inèdit», explica l’historiador Dean Vuletic, investigador de la Universitat de Viena i autor de llibres sobre la geopolítica d’Eurovisió. «El públic mostra un gran suport a Ucraïna, però jo no assumiria que guanyarà», afegeix. «El 1993, Bòsnia i Croàcia no van quedar gaire ben parades», malgrat els atacs de Sèrbia, recorda l’historiador en unes declaracions a AFP.

Notícies relacionades

Hi ha altres exemples. El 1975, Grècia va boicotejar la competició per protestar contra la invasió de Xipre per part de Turquia, i el 1992, les guerres que van seguir la desintegració de Iugoslàvia van marcar el certamen. A més, Ucraïna el 2019 després que el seu cantant abandonés el certamen en protesta per les normes que prohibeixen les gires a Rússia.

L’any passat Bielorússia, aliada de Moscou i objecte de sancions de la Unió Europea, va ser expulsada del festival perquè les lletres de la cançó atacaven l’oposició democràtica al president Aleksandr Lukaixenko.