Nou ‘Ecce Homo’

Un artista pinta sense permís una ermita protegida a Alcoi perquè no va poder resistir-se «a la forta inspiració»

L’ajuntament obre un expedient al pintor Jesús Cees, que vol acabar l’obra malgrat enfrontar-se a una multa

Un artista pinta sense permís una ermita protegida a Alcoi perquè no va poder resistir-se «a la forta inspiració»
2
Es llegeix en minuts

Un cas com el de l’’Ecce Homo’ de Borja del 2012 ha passat en una ermita d’ Alcoi. El pintor Jesús Cees va considerar que el retrat de l’ermita de Sant Cristòfol havia perdut color. Va demanar permís a l’ajuntament per restaurar-lo, però va desatendre la negativa de les autoritats: ’va arreglar’ el retrat del sant i, a més, va afegir una infinitat de murals a les parets blanques del petit temple. L’artista, que ara s’enfronta a una multa, ha explicat que no va poder resistir-se «a la forta inspiració».

L’ermita de San Cristòfol, situada a la Serra de Mariola d’Alcoi,está protegida per tractar-se d’un Bé de Rellevància Local. L’ informe municipal desaconsellava fer qualsevol actuació per ser «discordant» amb l’estil de l’ermita, construïda al segle XIV i d’estil gòtic.

Projecte «anacrònic»

A més, considerava que, «sense menysprear» el projecte de Cees, era «anacrònic» i podia «afectar els pigments originals» de l’ermita. Per tot això, la conclusió d’un arqueòleg municipal a la petició de Cees va ser taxativa: «No es podia pintar res sense portar a terme diverses prospeccions per comprovar si existien els esmentats pigments».

Quatre mesos pintant l’ermita

El pintor va desatendre les autoritats i durant quatre mesos del 2020 ‘va restaurar’ el retrat del sant, i va pintar murals de colors vius sobre les parets i el sostre blancs, que van transformar per complet l’estètica interior de l’interior de l’ermita, d’una sobrietat evident amb el blanc com a color predominant. Ara són els colors vius del petit temple.

Cees no es va amagar en cap moment i va explicar les seves pretensions en diverses entrevistes a mitjans de comunicació locals. De fet, el 6 de juny del 2020 va publicar al seu compte d’Instagram (@jesusceesfaura) el resultat final de la restauració de Sant Cristòfol.

No obstant, el projecte es va veure entorpit quan l’artista va tenir una caiguda i es va trencar els dos canells.

Expedientat dos anys després

Dos anys després dels fets, és ara quan les autoritats han actuat. L’ Ajuntament d’Alcoi va comunicar dijous que obria un expedient a Cees per estampar la seva obra en un lloc protegit. El consistori no descarta imposar-li una sanció econòmica.

Notícies relacionades

El pintor diu no que no té por d’una possible multa i afirma la intenció de reprendre la seva inacabada obra. És més, ja ha demanat una bastida a l’ajuntament, ha indicat a Las Provincias.

L’ajuntament també va explicar dijous que ha traslladat «aquesta situació a la Direcció General de Cultura i Patrimoni, que depèn de la Conselleria de Cultura, per posar en coneixement aquests fets i que indiquin que s’ha de fer en aquest cas». Mentre es resol la controvèrsia, Alcoi ja té el seu propi ‘Ecce Homo’.